Медия без
политическа реклама

МФ коригира "ЛУКойл" за платените данъци

До края на годината се очакват 400 млн. лв. корпоративни плащания в хазната от "Нефтохим", от тях 154 млн. лв. вече са внесени

26 Окт. 2023Обновена
Според МФ "ЛУКойл" трябва да внесе до края на годината 400 милиона лева корпоративни данъци
Според МФ "ЛУКойл" трябва да внесе до края на годината 400 милиона лева корпоративни данъци

През тази година "ЛУКойл Нефтохим" трябва да внесе в бюджета корпоративен данък заедно със солидарната вноска от приблизително 400 млн. лв., като компанията вече е превела авансово 154 млн. лв. Националната агенция по приходите е отхвърлила подадената през септември коригираща данъчна декларация на компанията, с която тя е искала да намали чувствително заради стари загуби печалбата си, а оттам и дължимия данък.

Тази информация даде пред журналисти финансовият министър Асен Василев и тя значително се различава от сметките на ГЕРБ и ДПС за данъчните задължения на рафинерията, а също така и с обявените преди ден данни от компанията. Днес Делян Добрев публикува във "Фейсбук" нови сметки за свръхпечалбата на нефтохима, като според него за 1 година дерогация тя възлиза на 3 милиарда лева. 

По повод призивите НАП да обяви печалбата и данъците на бургаската рафинерия, Василев уточни, че законът не дава право на приходната агенция да изнася данъчно-осигурителни данни за гражданите и фирмите - това може да правят единствено те.   

"ЛУКойл" вече обявиха с прессъобщение какви данъци дължат, но посочват нерелеватни суми", каза Василев. В обявените над 640 млн. лв. данъци за първите девет месеца на годината компанията е включила и косвени налози като ДДС, които се плащат от крайните потребители. 

"Единственото, което е смислено да се гледа, е корпоративният данък, както и солидарната вноска, която също е вид корпоративен данък", подчерта финансовият министър. До момента са платени през тази година 154 млн. лв. корпоративен данък със солидарната вноска.

Т.нар. солидарна вноска е допълнителният 33% данък върху свръхпечалбата, формирана от високите цени на горивата, като за последното тримесечие на годината ставката бе повишена на 50%.

"Законът бе приет с несъвършенства и това позволяваше солидарната вноска да не се внася авансово. Това беше отстранено към миналия месец и до 31 октомври трябва да бъдат преведени всички невнесени до момента солидарни вноски, а до 30 ноември и вноската за ноември - трябва да е 90% от цялата сума в рамките на годината. Иначе тече висока наказателна лихва", разясни Василев.

Той припомни, че за периода 2009-2020 г. руската компания е декларала загуба от 1.880 млрд. лв., след което през 2021 г. излиза на печалба от 170 млн. лв., а за 2022 г. - печалба от 404 млн. лв.

В сряда рафинерията разпространи информация, че 2022 г. е платила данъци за 685 млн. лв., от които 90 млн. лв. са корпоративни данъци и временната солидарна вноска. За деветте месеца на тази година са платени 647 млн. лв., от които 153 млн. са авансово платен корпоративен данък и солидарна вноска.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата