Медия без
политическа реклама

Малките търговци сменят моловете с оживени улици

Наемите за магазини остават по-ниски отпреди пандемията

25 Авг. 2021
Много търговци изнесоха магазините си по улици и булеварди
МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Много търговци изнесоха магазините си по улици и булеварди

Принудителните затваряния на моловете като ограничителна мярка за разпространение на коронавируса са накарали много търговци да изнесат магазините си на оживени улици. Това показва проучване за пазара на недвижимите имоти за първото полугодие на 2021 г. на консултантската компания Colliers International. Според Colliers тенденцията на напускане на големите търговски обекти ще продължи през тази и следващата година.

В София по централния бул. Витоша през първите 6 месеца на 2021 г. свободните търговски площи са намалели от 9% на 7,5%. Наред с това се е понижило почти двойно и движението на наематели. Останалите търговски улици в столицата запазват стабилни нива на заетост.

Наемите за търговски площи се задържат без промяна, след спада в първата половина на 2020 г. - в началото на пандемията и първите ограничителни мерки. В момента офертните нива за първокласни площи в моловете в София са средно 34 евро на кв. м, докато на централните софийски търговски улици вървят средно 50 евро за кв. м.

 

Въпреки бягството на много малки търговци в моловете в София нивата на свободните площи се задържат около 6-7%, дори се отчита ръст на новонаетите площи в сравнение с миналата година. Това се дължи на откриването на магазини на няколко известни европейски марки през тази година. Става дума обаче за търговци, които вече имат присъствие в България, докато не се забелязва навлизане на нови брандове у нас. По данни на Colliers през първите 6 месеца в софийските молове са уcвoeни плoщи за малко нaд 10 xил. ĸв. м, при едва 6 хил. кв. м в края на миналата година, но далеч от пиĸa през 2019 г. – нaд 21 xил. ĸв. м. Към момента общото предлагане на модерни търговски площи в София е 390 660 кв. м, показват данните на Colliers.

 

Гoлямa чacт oт моловете са изпoлзвaли тpитe вълни нa пълнo или чacтичнo блoĸиpaнe ĸaтo възмoжнocт зa пpeycтpoйcтвa и ocвeжaвaнe. Caмo в cтoлицaтa ca peнoвиpaни и peмoнтиpaни paзлични зoни в тpи oт гoлeмитe мoлoвe.

 

РИТЕЙЛ ПАРКОВЕ

Несигурната обстановка прави търговците предпазливи относно разширяване на мрежата. Има няколко сегмента, при които има ръст обаче - бързооборотни и спортни стоки, дрогерии и дискаунт магазини. В търсене на възможности за разширяване тези търговци се ориентират към ритейл парковете, коментират от Cushman & Wakefield Forton.

Ритейл парковете представляват пространства, на които има два или три големи магазина за техника, мебели, строителни материали или хранителни стоки с общ паркинг и множество по-малки търговски обекти. "Те са все още слабо развити, но дават добра и рентабилна възможност за навлизане в областните градове“, посочват от Cushman & Wakefield Forton. 

От Colliers също прогнозират, че този формат ще бъде за предпочитане за експанзията на веригите за хранителни стоки.

Към средата на годината 52 000 кв. м в ритейл паркове са в строеж или в етап на планиране. Общият обем на съществуващите площи вече достига 179 360 кв. м, но гъстотата им е значително по-малка спрямо средните нива в Югоизточна Европа. У нас на 1000 жители се падат едва 27 кв. м, докато гъстотата в Сърбия и Румъния е съответно почти два пъти и почти три пъти по-висока.

В ритейл парковете наемите са приблизително 8-10 евро на кв. м в столицата и 7-9 евро на кв. м за областните градове.

"Онлайн търговията до голяма степен измести физическите магазини и тяхното търсене намаля, за разлика от предлагането. Онлайн търговията се превръща в основен канал, чрез който редица компании поддържат връзка с клиентите си. Коронавирус пандемията ускори дигиталната трансформация на бизнесите в България, засили темповете на сливане на физическата и онлайн търговия. Водещите марки в България доказват ефикасността на обединението на дигиталните и физическите канали в подкрепа на предпочитанията на клиентите като метод за пазаруване, вместо да третират онлайн магазините и физическите магазини като отделни обекти“, отбелязва консултантската компания.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

молове, наеми, Витоша, магазин

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?