Quantcast

Медия без
политическа реклама

Левон Хампарцумян: Ако олиото тук е скъпо, купете си в чужбина

17 Окт. 2021

Банкерът Левон Хампарцумян излезе с „проста“ рецепта за справяне с инфлацията – потребителите сами да притиснат спекулантите. "Ако цената на олиото тук е висока, спрете да купувате и пазарувайте в съседна държава, за да притиснете спекулантите", посъветва пред БНТ Хампарцумян.

„Докато има кой да плаща, инфлацията ще расте. Ако инфлацията е спекулативна, просто хората ще могат да спрат да купуват даден продукт. Ако подстригването е 50 лв., хората ще си пуснат талибански коси и бради. Ако продължи да седи цената на 50 лв., значи е станала 50 лв.“, коментира Хампарцумян. Той даде пример с олиото, което на софийската борса се търгувало към 2-2,50 лв. „Значи някой по веригата прави нещо. Ами спрете да купувате за известно време олио или купете от съседните държави, ако е по-евтино, за да натиснете тези, които спекулират с цената. И тя ще падне“, обясни банкерът. Той припомни, че кутия хирургически маски се е продавала за 70-80 лв., а в момента струва 3-4 лв. „В зависимост как ще реагира пазарът, тази цена остава устойчива или пада, това е теорията“, допъплни Хампарцумян. Той допълни, че инфлацията няма да засегне толкова работещите, които ще могат да искат ръст на заплатите, а ще засегне повече бедните с фиксиран доход.

„Стигнахме дотам човек да губи, ако държи пари в банка – ако са повечко, но това е временно, докато световната икономика се пренастрои за 21 век. Икономическа криза в момента няма, но има огромно пренареждане на веригите за доставка, за поризводство, тази свръхзависимост от Китай. В момента в самия Китай има енергийна криза, защото китайската комунистическа партия е решила много бързо да позеленее и тя, да спрат много бързо използването на въглища. Това допринася за инфлацията, тя е неизбежна, да се надяваме, че ще бъде умерена и разтеглена във времето“, коментира още Хампарциум.

 

Още по темата