Медия без
политическа реклама

Компания от ЕС отваря у нас завод за електромобили за 140 млн. евро

Само за месец търговските аташета са представили 602 писма за инвестиционни намерения

Служебният министър на икономиката Кирил Петков показа дипломата си от Харвард, след като се появиха съмнения дали е учил в престижния университет.
Служебният министър на икономиката Кирил Петков показа дипломата си от Харвард, след като се появиха съмнения дали е учил в престижния университет.

Служебният министър Кирил Петков показа пред журналисти хардардската си диплома, след като се появиха съмнения дали е учил в престижния университет. В Харвард Петков е изкарал пълна магистърска програма от 2005 до 2007 г., а един от преподавателите му е бил проф. Майкъл Портър. "Не искам да се промотирам, но от 900 студенти аз бях сред топ 90", заяви Петков.

Днес Петков даде пресконференция, за да оповести резултатите от състезанието, което предложи преди месец на търговските аташета към посолствата ни по света. "Само за един месец получихме 602 писма за намерения на потенциални инвеститори. Не очаквах толкова висок интерес", заяви Кирил Петков. Някои от търговските аташета дори са представили тези дни на министъра лично някои от инвеститорите, които искат да правят бизнес в България.

Един от тях е европейската компания, която иска да отвори завод за електромобили в България, за която министър Петков съобщи преди дни. Днес той уточни, че в събота ще бъде подписан договор с компанията и тогава ще стане ясно името й. Инвестицията е на стойност 140 млн. евро, като инвеститорът вече е харесал терен и той е извън София.

"Не става дума само за асемблиране на автомобили у нас. Голяма част от добавената стойност в автомобилите ще бъде закупена от български фирми от автомобилния клъстер", съобщи Петков.

"Нямаше търговско аташе, което да не представи писма за инвестиционни намерения", посочи Кирил Петков. Сред тях е още един европейско-китайски консорциум от автомобилната индустрия. Американска компания предлага да произвежда у нас системи за улавяне на въглеродни емисии, друга европейска фирма - системи за съхраняване на електрическа енергия. За малък завод в България се оглеждал и производител на уникално медицинско изделие на базата на текстила. Има дори и интерес от инвеститори, които произвеждат елементи за космически спътници.

"Ще работим сделка по сделка, така че те да може да се реализират възможно най-бързо в страната", заяви Стамен Янев, директор на Българската агенция за инвестициите. Близо 2 млрд. евро е общият обем на получените чрез търговските аташета писма на инвестиционни намерения. 

Министерството на икономиката заедно с БТПП отличиха Службите за търговско икономически връзки в Германия, Австрия, Италия, Нидерландия, Северна Македония, Унгария, САЩ  и Великобритания.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата