Медия без
политическа реклама

Кирил Петков: Хората с незаконните пари явно пробиха през ИТН

02 Авг. 2021
Илияна Кирилова

Хората, на които спряхме парите, се опитват по всякакъв начин да не останем на власт. Опитват се да намерят пролуки през партиите и явно са намерили пролука през „Има такъв народ“. Целта е да не позволят по-дълго да им спираме парите.  Това коментира в предаването „Лице в лице“ на bTV служебният министър на икономиката Кирил Петков. Петков се зарече, че ще продължи да следи всяка стъпка на което и да е било следващо правителство, така че да не позволи ново отваряне на кранчетата на незаконното финансиране.

„За мен беше много учудващо първият ми ден в парламента да получа едновременна атака от три партии – ГЕРБ, ДПС и „Има такъв народ“. От ГЕРБ и ДПС го очаквах, защото ние спряхме средства на много хора, свързани с тези партии. 630 млн. за язовирите, 190 млн. за правителствен комплекс, сега работим за ВМЗ. Язовири, $Държавна консолидационна компания" – това са неодушевени предмети, реално зад тях има хора, някой човек, който е спечелил от тази поръчка и най-вероятно е  върнал към управляващите в този момент от тези пари“, коментира Петков. Според него е била нормална и атаката от ДПС – след оповестените големи кредитит в ББР и предполагаема свързаност на фирми с бившия депутат Делян Пеевсски. „Това, което много ме изненада, беше атаката от „Има такъв народ“ – ужким хора на промяната, ужким хора на протеста, а от тях дойде силна атака“, обясни Петков. Той обясни атаката с нежеланието на хората със спрени „милиони“ да допуснат по-дълго оставане на власт на този екип. „В язовирите имаше само 6 фирми. В правителствения комплекс, който замразихме, е само 1 фирма с договор за 190 млн. лв. За пръв път финансовото министерство вади по такъв начин информация за големите получатели на обществени поръчки. Явно те искат НАП пак да започне да следи фризьорски салони и продавачи на цветя“, даде пример Петков. „Единствените, които не ни  стреляха от хълбока, са „Демократична България“ и ИБГНИ.

Петков отрече категорично да е министър на бизнесмена Иво Прокопиев и за пореден път декларира, че никой не може да му вдигне телефона да му нарежда. Той обаче вдигал на всеки, който има сигнал за нарушения. „Използвал съм разследващите материали на вестник „Капитал“ като източник на информация, това е единствената връзка“, коментира министърът. Не ни е страх нито за нашата репутация, нито за нашето битие. Ние малко или много сме се прежалили. Това не са нормални бизнеси, те са в бизнеса на корупцията, но не е толкова трудно да им се спрат парите. Трябва ти воля и да не те е страх. Ето, и г-н Рашков има смелост, каза ми – не мога повече да понасям. Човекът, който управлява ДАНС, хората, които назначих в ББР – със страхотни професии, всички казаха „писна ни“. Ще следя всяка крачка и съм готов да продължа да протестирам“, коментира още Петков.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата