Медия без
политическа реклама

Касичката "Автомагистрали" се счупи - връща 500 млн. лв.

Парите са от отпуснатите огромни аванси по бавно строящата се магистрала "Хемус" и ще се насочат към други разходи

29 Юни 2021

Правителството е взело неприсъствено решение, с което е задължило Министерство на регионалното развитие и благоустройството да възстанови в централния бюджет близо половин милиард лева. От прессъобщението се разбира, че парите са били предвидени за доизграждането на магистрала "Хемус". Вече стана ясно обаче, че за изграждане на магистралата са разплатени предварително огромни аванси, а свършената работа е малко. На отделни участъци се оказа, че дори не са извършени отчуждителни процедури и реално строителството ще може да започне едва след две-три години. 

Сега кабинетът задължава МРРБ да върне в хазната 490 779 500 лв., а за обезпечаване на строителството на магистралата отпуска обратно само 81 157 840 лв. Средствата за строителство на участъците от магистралата за следващи години ще се планират в тригодишната бюджетна прогноза за периода 2022-2024, уточняват от пресслужбата на Министерския съвет. Върнатите от МРРБ средства в хазната ще се ползват за финансиране на разходи, свързани с пандемията. 

Друго тълкуване даде регионалният министър Комитова. "Парите се взимат от "Автомагистрали", за да се дадат на други фирми, които реално работят и на които МРРБ дължи 600 млн. лева. Агенция "Пътна инфраструктура" е възлагала предизборно дейности, за които няма осигурени средства в бюджета, обясни Комитова. "Сега трябва да се разплатим с тези фирми, които са работили коректно", допълни тя. 

До тази развръзка се стигна след като се разбра, че държавото дружество "Автомагистрали" е разплащало огромни аванси по договори за изграждане на АМ "Хемус" и укревпането на свлачища. Авансите са били в размер на 30% при липсата на готовност за реално извършване на дейностите. Така милиарди левове ресурс от бюджета са дадени предварително за обещани дейности в бъдеще време. Заради плащането на огромни суми без елементарна техническа готовност служебният министър на регионалното развитие Виолета Комитова уволни ръководството на държавното дружество, но то обжалва и процедурата по вписване на ново ръководство е спряна. Министър и фирма влязахо и в друга колизия - за финансите на дружеството, след като от "Автомагистрали" внезапно установиха, че се намират във финансов колапс. Оттам обявиха, че сметките на фирмата са запорирани и това рискува спиране на редица строителни дейности и разпускане на работници. В отговор от МРРБ обявиха, че са взели на къс повод финансите на дружеството и разплащат единствено суми, зад които има реално извършени разходи. Появи се и информация за наложен седмичен лимит от 10 000 лв., но Комитова не потвърди сумата. 

Решението на кабинета да задължи МРРБ да върне такава голяма сума показва и колко порочна е схемата с поддържане на големи и невидими резерви в така наречения централен бюджет. Централният бюджет не е публичен и в него се залагат суми за извънредни или труднопрогнозируеми разходи, с които правителството да работи гъвкаво без необходимост да се минава през изменение в парламента на Закона за държавния бюджет. В случая от решението на правителството става ясно, че огромна част от финансирането е текло именно през централния бюджет.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата