Медия без
политическа реклама

Кадри на ГЕРБ бяха освободени от БЕХ

Бившият шеф на холдинга Валентин Николов обяви, че ще обжалва отстраняването си

04 Яну. 2022
Валентин Николов
Илияна Кирилова
Валентин Николов

Двама от членовете на Борда на директорите на Българския енергиен холдинг (БЕХ) са били освободени от позициите си. Съставът на самия борд пък е бил намален от 9 на 7 души. Вече е подадено заявление в Търговския регистър за извършените промени.

И двамата членове, които са засегнати от решението на енергийния министър Александър Николов, са кадри, назначени по време на управлението на ГЕРБ. Валентин Николов, който бе депутат от партията в 41-ото и 43-ото Народно събрание, напусна парламента през февруари м.г., за да участва в конкурса за ново ръководство на БЕХ. Той зае поста на изпълнителен директор на холдинга през април, но бе отстранен през ноември по решение на служебния министър на енергетиката Андрей Живков. От този момент Николов продължи да бъде само член на борда.

Другият отстранен пък е Александър Църноречки, чийто баща Пламен Църноречки е бивш кмет на столичния район "Красно село" и директор в дружество от структурата на БЕХ - "Булгартел".

Валентин Николов вече обяви, че най-вероятно ще обжалва решението на министъра: "Има  членове на борда на директорите, които по закона за публичните предприятия не са минали конкурс, а той освобождава член от борда на директорите, който е минал конкурс, и  без да има никакво основание", обясни кадърът на ГЕРБ пред БНР.

 

 

КРИТИКИТЕ НА МИНИСТЪРА

По-рано днес енергийният министър Александър Николов изказа своите резерви срещу решението на "Булгаргаз" да предложи повишение на цените на природния газ и обяви, че е възложил на БЕХ да извърши проверка. Той дори прогнозира понижение на цената за следващия месец. Понижението, което се наблюдава през последните две седмици, вероятно, при запазване на текуща тенденция от топло време, намалена консумация и увеличени съответно доставки на втечнен газ, ще се отразят в началото на месец февруари. Но на 4 януари, при ниска консумация на природен газ и при подобни температури да се спекулира с това каква ще е средната цена на 31-ви, е несериозно. Спекулации относно фалити (б.ред. - на топлофикационни дружества) няма да бъдат допуснати. Продължават усилията на най-високо ниво за оптимизиране на доставките от Азербайджан. Има ясно изразена позитивна позиция от Азербайджан за съдействие за увеличаване на доставките и за възможност за заздравяване на отношенията между България и Азербайджан", каза енергийният министър.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата