Медия без
политическа реклама

Кабинетът смята да свали акциза на електричеството и газа

Наличието на запис от срещата с превозвачите е търсене на конфликт, смята правителството

06 Май 2022
Илияна Кирилова

България още през следващата седмица ще поиска от ЕС освобождаване от акциз на електроенергията и природния газ, съобщава преслужбата на правителството. От там припомнят, че съгласно евродирективите е допустимо освобождаване от акцизи на природния газ за държавите-членки, в които делът на синьото гориво в крайното енергийно потребление е под 15%.

В съответствие с чл.15 от Директива 2003/96/ЕО на Съвета на ЕС от 27 октомври 2003 г. относно преструктурирането на правната рамка на Общността за данъчно облагане на енергийните продукти и електроенергията, държавите-членки могат да прилагат пълно или частично освобождаване от данъци или намалени ставки на данъчно облагане по отношение на електроенергията от възобновяеми енергийни източници; енергийните продукти и електроенергията, използвани за превозването на стоки и пътници чрез железопътен транспорт, метро, трамваи и тролейбуси, както и електроенергията, природният газ, въглищата и твърдите горива за бита.

Във връзка с изтеклия в медиите аудиозапис от срещата вчера на премиера Кирил Петков, министъра на МРРБ Гроздан Караджов и на транспорта и съобщенията Николай Събев, от кабинета подчертават, че тя е била работна и не се е предполагало да бъде записвана без знанието на участниците в нея. Наличието на запис навежда на мисълта, че е търсен конфликт. Кабинетът категорично не търси конфликт. Доказателството е именно инициирането на поредици от разговори с бранша. За съжаление на срещата диалог не беше намерен с част от представителите от сектора.

Да припомним, че след като си тръгнаха от срещата вчера представителите на многобройните браншови организации на превозвачите обявиха за насрочването на протести на 10 май. На излизане от сградата на МС те бяха със жълто-зелени сигнални жилетки, които навяват асоциации за организирането на безредици, подобни на тези във Франция през 2018 г. За тях има подозрения, че са били инспирирани от крайнодясната партия на Марин льо Пен, финансирана от Кремъл.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата