Медия без
политическа реклама

Износът на нефт и газ от САЩ за България е нараснал над 30 пъти

Страната ни доставя стоки и услуги на стойност от 1.6 млрд. долара

22 Март 2023Обновена

Износът на енергийни източници от САЩ за България се е увеличил над 30 пъти за последните 20 години, което е реално доказателство за енергийната трансформация и стремеж към енергийна независимост на Европа и на България от Русия. Това е един от основнните изводи от доклада за трансатлантическата икономика за 2023 г., представен в Брюксел и Вашингтон в частта за България. 

Документът се изготвя по поръчка на Американската търговска камара в Европейския съюз и Търговската камара на САЩ и е с авторство на двама именити изследователи от Университета „Джонс Хопкинс“. 

В частта за България в доклада се посочва, че България изнася за САЩ стоки на стойност от 1,2 млрд. долара и услуги за 0.4 млрд., което представлява стабилен ръст на двата индикатора. Отбелязва се, че България изнася за САЩ стоки и услуги с висока добавена стойност.

В документа се твърди, че износът на втечнен природен газ и на други продукти от САЩ за Европа и за България е породен от войната на Русия в Украйна и последвалото спиране на доставките на руски газ за България, на която се наложи да промени източниците си на доставка. Това важи и за химическото производство. Наблюдава се и стабилен ръст на електроника и машини.

Ключови думи:

САЩ, България, енергия

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?