Медия без
политическа реклама

Инвеститори пощуряха за биткойни - щял да стане $250 000

След като вчера мина бариерата от $20 000, днес виртуалната валута е на $23 000

17 Дек. 2020
архив

След вчерашния пробив за пръв път в историята над бариерата от $ 20 000 основната криптовалута биткойн нарасна  днес с над 10%, преодолявайки само за часове следващите бариери от $ 22 000 и $ 23 000 долара, като удари нов рекорден връх около 23 639 долара, предаде БНР.

Последва стабилизация на биткойна около 22 800 долара, като в рамките на деня основната дигитална валута поскъпва с над 7%. На фона на тази пазарна еуфория някои анализатори вече виждат на хоризонта ниво за най-известната криптовалута от $ 250 000 и дори от $ 400 000.

Късно снощи Скот Майнърд - главен инвестиционен директор на глобалния фонд и инвестиционна банка Guggenheim Partners, прогнозира пред Bloomberg News, че не е изключено на даден етап биткойнът да струва умопомрачителните $ 400 000.

Майнърд каза, че неговата банка е започнала да инвестира в биткойни, когато цената е била $ 10 000 долара, и "въпреки че става предизвикателно, тъй като цената вече е близо до 20 000 долара, нашата прогноза показва, че от фундаментална гледна точка биткойнът трябва да струва около 400 000 долара".

Според него подобен отскок от текущите ценови нива до 400 000 долара се основава на "недостиг и относителна оценка спрямо златото и като процент от БВП. Биткойнът всъщност има много от атрибутите на златото и в същото време има необичайна ценност по отношение на транзакциите".

Уолстрийт не беше точната гореща точка за търговията с биткойни в първите дни на съществуване на водещата криптовалута, но в последно време интересът от институционалните инвеститори нараства, тъй като те търсят начини да се предпазят от заплахата за бъдеща инфлация.

Лари Финк, основателят и главен изпълнителен директор на най-големия мениджър на активи в света BlackRock, заяви по-рано този месец, че биткойнът може да се превърне в глобален пазарен актив.

Друг голям привърженик на биткойна, възпитаникът на Goldman Sachs Раул Пол, написа в туитър рано в четвъртък, че вижда биткойна 10 пъти по-скъп от сега в едногодишен период. Неговата цел за декември 2021 г. е основната криптовалута да поскъпне до 250 000 долара, посочи той в свой коментар по имейл, цитирана от агенция MarketWatch.

По думите на Пол, който в момента е главен изпълнителен директор на Global Macro Investor и съосновател на Real Vision financial и Crypto TV, "биткойнът изяжда света", когато става въпрос за възвръщаемост на активите.

С днешното поредно рязко поскъпване, цената на биткойн вече нарасна с над 200% от началото на годината, докато за същия период американският фондов индекс S&P 500 се повиши с едва 14%.

Въпреки тези бомбастични прогнози, много инвеститори остават предпазливи по отношение на биткойните предвид историята на екстремни колебания в стойността на основната криптовалута

Още по темата