facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Христо Иванов: Колко пъти може да излъже министър в едно интервю

10 едри фирми са получили лъвския пай от кредитния потрфейл на държавната банка ББР
9 340

Колко пъти излъга новият икономически министър Лъчезар Борисов за ББР?

Posted by Hristo Ivanov on Tuesday, August 4, 2020

Лидерът на Демократична България публикува видео, в което опровергава поредица твърдения на новоназначения министър на икономиката Лъчезар Борисов в първото му голямо интервю на този пост - пред бТВ.

 В тв изявата си Л. Борисов, който досега бе зам.-министър и председател на Надзорния съвет на Българската банка за развитие, отказва да поеме отговорност за "особената" кредитна политика на единствената държавна банка, твърди, че не се познава с депутата-бизнесмен Делян Пеевски, и се самоопределя като експерт, отдаден на служи на народа и на икономиката. 

ББР непрекъснато е в във фокуса на скандали, защото е създадена със задачата да финансира малки, иновативни и експортно ориентирани фирми, а всъщност отромна част от средствата й се ползват от едри компании - далече от въпросните критерии, но пък близки до  управляващите.

В клипа доскорошният шеф-надзорник  на ББР и настоящ министър Лъчезар Борисов твърди друго - че банката помага предимно на малкия бизнес, а също и че той лично не е имал отношение и участие във взимането на конкретните решения за  кредитиране. Новият титуляр на икономиката дори обещава скоро да публикува данни, които щели да покажат, че над 80% от кредитният портфейла са заеми за дребни фирми. Но не уточнява дали говори за брой кредити или за суми.  

Христо Иванов обаче коментира във видеото, че по последни данни активите на ББР -  тоест раздадените назаем средства, са общо 3.2 млрд. лева, като 1.7 млрд. лева са отпуснати пряко (другите са стигнали до бизнеса с посредничеството на търговкски банки). Над половината от кредитния портфейл на единствената държавна банка е насочен към 10 (десет) клиента, които трудно могат да минат за малки или средни предприятия, посочва още опозиционният политик. Това е парадокс, тъй като ББР беше създадена да отпуска облекчени заеми на по-дребния бизнес, който обикновено по-трудно получава финансиране от търговските банки. 

Според вече бившия министър на икономиката Емил Караниколов като председател на Надзорния съвет Л. Борисов е бил запознаван с цялата документация по едрите кредити - правилата на банката го изискват. Сред големите заемополучатели са фирми, свързвани с Делян Пеевски, с Румен Гайтански - Вълка. Една иновативна фирма - събирач на неплатени задължения, неотдавна получи от ББР заем в размер на 75 млн. лева, припомня саркастично Христо Иванов. 

 

Ключови думи:

Христо Иванов
32

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Христо Иванов: 10 милиарда годишно се крадат в България

15.09.2020

3145 58
Христо Иванов: Борисов се изживява като селски кмет

09.09.2020

3979 28
Христо Иванов: Има ли Борисов тайна за 1 млрд. лв. с Валентин Златев

01.09.2020

6953 26

Коментари

Страници

Чичo
Бойкикята - жълта фланелка, само трябва да си тури червена топка на носа и обувки с огромни бомбета и е готов за МП.
СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Понже съм фен, да помогна с една новина, която упорито убягва

 

- А на Буджака кога ще ходите?
- Идваме тук (бел.ред. - край "Росенец") не защото това е единственото място, в което има съмнения за някакви незаконни териториални действия, а защото считаме, че това място е знаково, защото става дума за огромен възел от политическа корупция, дълготрайно изграждане на влияние върху национални институции и поради тази причина смятаме, че от всички подобни казуси този е знаковият.

- С какво се различава Буджака?
- За Буджака конкретно не мога да коментирам, защото не съм запознат с този казус. Говоря ви за този казус, защото тук се намираме.

- Там достъпът на граждани също е спрян от няколко елитни сгради.
- Така твърдите вие, но не това е темата.

- Не само ние. Твърди го и Прокуратурата, твърди го и РИОСВ.
- Можем ли все пак да се върнем върху това, на което се намираме?

 

Защо точно Буджака?

Още след първата акция на Христо Иванов край Росенец в социалните мрежи плъзнаха линкове с журналистически разследвания отпреди няколко години. Според тях в местността Буджака има огледален случай - няколко от луксозните имоти спират достъпа до плажа, като на практика го превръщат в частен. Тъй като една от къщите там е свързвана с бизнесмена Иво Прокопиев, който открито подкрепя "Да, България", Христо Иванов е обвиняван в двоен стандарт, чрез който политизира интереса на гражданите, вместо да го защитава.

Nick F

Стефане, Стефане хубаво е да ползваш мозъка си, не боли. Първо Христо Иванов да не ти е прокур/ДНСК/МРРБ/Общински съветник (задраскай ненужното) та да обикаля всяко кътче на България и да търси къде има нарушения ?  Второ ако Прокопиев има проблеми с имота защо си мислиш че Гешев (който меко казано не страда от симпатии към него) няма да го подгони ? 

СтефанОтВторо
снимка на СтефанОтВторо

Христо Бойкикев-Иванов може да направи същата акция както на Росенец и за огледалния случай - Буджака.

За Буджака обаче, той се прави на неразбрал и отклонява темата. Защо? Защото не му изнася и не му стиска.

Що се отнася какъв е, той беше и министър на правосъдието. Тогава той не направи нищо. Пеевски,Доган и други не съществуваха явно. Поради тази причина и го изметоха от НС,

На това му се вика двоен стандарт - същия като Гешев, ама бачка за други. Иначе, Бойкикев-Иванов е голям борец с корупцията....

Nick F

Имаш сериозни когнитивни проблеми.

Интервал

Стефчо, нещо по темата за лъжите или едва ли? 😁 Май си на некоя конференция и здраво напича.

stormbringer99

Стефане , стефане..... до всички в този форум. Субектът от второ се опитва да изопачава истината. Лъже откровено и нагло. Използването на лъжи по този груб и неприкрит начин говори или за ментални дефиците или за тежки зависимости. 

    В точки : 

1. Беше министър на правосъдието и тогава нищо не направи. Абсолютна лъжа! Като министър на правосъдието той подготви законопроект за промени в правосъдната система с акцент промени в прокуратурата. Законопроектът стигна пленарна зала където Бойко Борисов се отметна от ангажимента си да подкрепи законопроекта и заедно с Делян Бекапеевски бламираха закона. Христо Иванов си подаде оставката.

2. Пеевски , Доган и други не съществуваха....абсолютна лъжа. Законопроектът беше насочен точно срещу крепостта на Доган и Бекапеевски - Прокуратурата.  

3. Изметоха го от Народното събрание???!!!!  Кой го е измел от Народното събрание - той не е бил депутат а министър. И как са го измели като той си подаде оставката???!!! 

Стряскаща проява на вакуум в черепната кутия. 

До всички които искат поне паст от истината да излезе наяве. Не допускайте манипулатори и .........ени като този Стефан да разпространяват пропагандата на мафията. Разобличавайте ги точка по точка. И ги питайте: Какъв е Доган? Гръбнакът на мафията или честен патриот и биснесмен?  

Гордост или срам

Стефане, с тези писаници доказваш, че си много далече от истината. Явно или си трол или промит мозък, щом си мислиш, че Хр.Иванов са го измели от НС. Напротив, сам си тръга като достоен човек, след като бързо разбра, че с мутри и мафиоти не може да се работи.

Васик

Може ли да обясниш какво обозначаваш с "Бел. ред." в скоби? Ти сам си редактор на чужд коментар или друг човек е редактирал твоя коментар?

BL.N.Lmt

🍺🏴‍☠️Имайте спокойствие :) колеги🍺🥃

 🏴‍☠️Ледът се пука бавно🍖🥏🏴‍☠️

Жозефа
снимка на Жозефа

Второ ако Прокопиев има проблеми с имота защо си мислиш че Гешев (който меко казано не страда от симпатии към него) няма да го подгони ? 

 

Понеже познавам много добре Буджака и не веднъж съм виждала вилата на Прокопиев, смея да твърдя, че имотът си е в имотните граници по плана на местността, Прокопиев не е приватизирал улици и не е заграбвал плаж. Просто в този район общината все още не е изградила предвидените с устройствения план улици и хората ходят до скалите и заливчето Св. Стефан по кози пътеки. 

Друг е въпросът имало ли е земеделски земи на скалите с фиордите и защо въобще е било допуснато да се обособят частни имоти на и край Германката, вместо тази красота да остане незастроена и общодостъпна.  

Michael_P

Няма такова животно като "дребен бизнес" и по-дребен бизнес"

 

"тъй като ББР беше създадена да отпуска облекчени заеми на по-дребния бизнес, който обикновено по-трудно получава финансиране от търговските банки."

 

Има си Закон за малките и средните предприятия (повече от 20 г.) в който са дадени термини, дефиниции и критерии.

 

Така, че  "трудно могат да минат" е ефмеизъм.

 

"насочен към 10 (десет) клиента, които трудно могат да минат за малки или средни предприятия, посочва още опозиционният политик."

 

Или си микро, или си малко или си средно предприятие. Крачка в ляво или дясно и конвоиращия (би трябвало) да стреля.

Ето до това доведоха ефмеизмите на политиците - няма гости а страната е покрита с къщи за тях (гостите де).

 

 

3biri

Не е точно така, защото преди 20 години не бяхме член на ЕС. Критериийте, за това, кое предприятие какво е са по европейската класификация. Това дето получи 75 милиона със сигурност е микро. Друг е въпросът, как ги получи и защо ги получи. ПееФ в случая няма нищо общо.

Michael_P

ЗАКОН ЗА МАЛКИТЕ И СРЕДНИТЕ ПРЕДПРИЯТИЯ

Обн. ДВ. бр.84 от 24 Септември 1999г., изм. ДВ. бр.80 от 3 Октомври 2000г., изм. ДВ. бр.92 от 10 Ноември 2000г., изм. ДВ. бр.42 от 27 Април 2001г., изм. ДВ. бр.28 от 19 Март 2002г., изм. ДВ. бр.64 от 23 Юли 2004г., изм. ДВ. бр.34 от 25 Април 2006г., изм. ДВ. бр.59 от 21 Юли 2006г., изм. ДВ. бр.43 от 29 Април 2008г., изм. ДВ. бр.82 от 16 Октомври 2009г., изм. ДВ. бр.14 от 20 Февруари 2015г., доп. ДВ. бр.17 от 1 Март 2016г., изм. ДВ. бр.30 от 3 Април 2018г., изм. ДВ. бр.21 от 13 Март 2020г.

 

 

 Преговори за присъединяване  Преговорни глави  Глава 16 Малки и средни предприятия

 

Трябва да сме информирани и точни в изказа. В противен случай сме податливи на манипулации.

аман бе

Какво означава "ефмеизъм"? Може би имате предвид "евфемизъм"?

Forza NATO

Мачкай, Ице!  Щом вият гербо-пеефчетата, значи си на прав път! 😄

stormbringer99

Не вият само гербаджии в тази опера. Тука вият и депесари и бесепари и македонисти и атакисти и всички които са част от статуквото. 

PlaNed
снимка на PlaNed

https://i1.actualno.com/actualno_2013/upload/2020/07/31/0031501001596180518_home_gallery.jpg

Уж "ПрасПрес" са ваши хора, а такова пренебрежение към флагмана на бг мисирките?!

риболовец 5

   Това Бойкикев, за обида ли трябва да се приема?

  Щото гледам, някакъв упорито го употребява.

   

Плашимурдан

Бойкикиев го употребяват упорито група пенсионери, които живеят в секцията за коментари.

 

За тях е важно да се намери удобен ъгъл за подигравки, за да си нахранят умиращото его, повтарящи като папагали едни и същи опорни точки. Няма значение кой е обект на дискусия, реално те не подкрепят никого; заемането на обществена позиция изисква да имаш гръбнак.

 

Ако си мекотело единственото, което ти остава е да стоиш отстрани, да цъкаш с език и да замеряш с екстременти минаващите покрай теб.

 

Тъжно е да гледаш старчоци, които изпадат във въртележката на токсичен цинизъм, хранен от безсилието и неудовлетворението им от живота. Изключително типично поведение за най - младото поколение пенсионери, уморени от дългите години прекрасен живот в България.

 

Децата им не им говорят, жените им не ги траят.

 

Жалка, грозна карикатура на някогашни интелигентни хора.

stormbringer99

Плашимурдан...

👏

 Точно и цветисто обяснение на явлението Стефан от второ и други като него - простият и елементарен хейтър.

Но има и други категории. Хора които съвсем умишлено тролят и създават дезинформация с фейк, лъжи и изопачаване на фактите. Тези хора работят за статуквото съвсем съзнателно и някои от тях може би не безвъзмездно.

old war horse
снимка на old war horse

не пуцайте по стефан от Фторо помощно, той толкова си може!😁😁😁

Чичo
Бойкикята предрешена с черни очила и изкуствени мустаци пак сама си прави четки тук от първо лице тройствено число с някоя от паралелните си идентичности, от едно време си я познаваме ;)
Памфуций
снимка на Памфуций

Защо точно Буджака?

Още след първата акция на Христо Иванов край Росенец в социалните мрежи плъзнаха линкове с журналистически разследвания отпреди няколко години. Според тях в местността Буджака има огледален случай - няколко от луксозните имоти спират достъпа до плажа, като на практика го превръщат в частен. Тъй като една от къщите там е свързвана с бизнесмена Иво Прокопиев, който открито подкрепя "Да, България", Христо Иванов е обвиняван в двоен стандарт, чрез който политизира интереса на гражданите, вместо да го защитава.

Коя точно постройка спира достъпа до плажа, бре? Нали Каскетурата ходи да го оглежда и измъца:

 

Ето съобщението на ВАП:

https://www.prb.bg/bg/news/aktualno/44858-proverki-pod-rakovodstvoto-na-vap-konstatiraha-mnozhestvo-narusheniya-pri-izgraz

 

В местността „Буджака“ се установи наличието на оградени с масивни огради терени и масивни постройки, ограничаващи достъпа до крайбрежните скали. Достъпът до морето е възможен единствено по тясна пътека, която може да бъде опасна за преминаващите през нея граждани. За обектите в местността „Буджака“ са образувани отделни прокурорски преписки.

 

 

cartman

Точно пък Христо Иванов, който отбягва неудобните въпроси да не говори!

Lerin

Иванов не е известен като добър юрист, но пък да коментира финансови теми хич не го бива.

Тъмно пиво

Lerin, Иванов не може да стъпи на малкото пръстче на Дани Кирилов що се отнася до юридическа подготовка и знания.

kaily
снимка на kaily

Не разбрах що направи цяло видео с тръби отзад. Меркел се бори със зъби и нокти за северен поток, тоя се бори срещу балкански поток. Какъв му е проблемът? Че трбва да консумираме американска демократична газ ли, на него каъв процент са му обещали?

VVitkoVV

А аз бих попитала, колко пъти може да излъже един бивш министър в едно интервю или Христо Иванов забрави набързо, че беше министър на Бойко Борисов и именно той го създаде като някаква политическа фигура. Разбира се, Иванов имаше тогава властта да промени много от нещата, за които днес говори, но нямаше смелостта да го стори. Днес обаче лъже народът, че можел да го направи.

Тъмно пиво

 Разбира се, Иванов имаше тогава властта да промени много от нещата, за които днес говори, но нямаше смелостта да го стори. 

Eeeх, тези опорни точки, тези опорни точки.

 Иванов имаше властта да ПРЕДЛОЖИ промени. Власт да направят промени в България имат много малко хора и Христо еднолично НЕ Е един от тях. Христо не е Доган, не е Пеевски. И ген Гоцев не е.

 Той имаше смелостта да предложи промени. Бацевите депутати в съдружие с депутатите на БСП НЕ приеха предложенията му.  След което Христо Иванов имаше доблестта да подаде оставка.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш