Медия без
политическа реклама

Хотелите са пълни и без руски туристи

По Северното Черноморие - румънска инвазия от шофьори и полицаи

Първите самолети с туристи са тук.
БГНЕС
Първите самолети с туристи са тук.

Нелоши резултати за първите дни на май очакват отворилите по Черноморието хотели. От вчера курортите се пълнят с румънци, пристигат хора от и други европейски държави, както и българи. Не работят всички хотели, а основно тези, които са на първа линия - но се очаква да се напълнят максимално за Великден и Гергьовден. Оживлението е факт, коментарите са, че към момента гражданите от санкционираната Русия се компенсират с туристи от други места. Като цяло очакванията са за силен туристически сезон, ранните записвания вървяха добре. 

"Златни пясъци" се готви за около 15 000 гости през уикенда. Предимно румънци, основната вълна приижда от утре. В "Слънчев бряг" - идват и гърци. Южното Черноморие очаква чартъри с британци и поляци. Малко по-късно - чехи, германци. Общо делът на българите е висок, вероятно ще е над една трета. При българите фактор е съвпадението между Великден и почивните майски дни. Дъждовното време не отказва гостите, тъй като по принцип началото на май не предлага добри условия за плаж. Разчита се на басейни, спа глезотии и т.н. Вътрешни курорти като Банско, Сандански и др. също отчитат много висока запълняемост - почти изцяло от българи.

Навсякъде основният проблем остава добре познат - липсата на кадри. 

И... РУМЪНСКИ ПОЛИЦАИ

Румънският интерес към българското море, а и гръцкото, поради което автомобили от северната ни съседка преминават транзитно, станаха причини за командироване на румънски полицаи, които съвместно с български патрулират по пътищата. Смесените екипи следят за трафика в областите Видин, Добрич, Русе и Силистра - 30 април, 1 май и 6 май са определени като ключови за натоварването дати. Изпреварване, навлизане в лентата за насрещно движение и отнемане на предимство в тесни участъци са основните нарушения, за които ще следят полицаите. Екипи от Румъния, включително да следят за реда в самите курорти, бяха командировани и в предишните туристически сезони. Но сега се очаква да имат доста работа поради интензивния трафик в рамките на няколко дни. Всички водачи следва да бъдат доста внимателни.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата