facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Горанов: Ще заемем милиарди, нали искате да харчите

Правителството скоро ще поиска от Народното събрание актуализация на бюджета
Обновена
9 493
 МИХАЕЛА КАТЕРИНСКА
Владислав Горанов

Правителството вече подготвя проект за актуализация на бюджет 2020 заради кризата, причинена от пандемията. Това съобщи пред Нова тв финансовият министър Владислав Горанов. 

„Още следващата седмица ще предложа актуализация, свързана с възможността за осигуряване на повече финансиране на българския бюджет, т.е. поемане на дълг, за да има готовност, когато пазарите дадат възможност за това нещо, то да се случи", поясни Горанов. Той обаче не бе конкретен за мащабите на дълга. Каза само, че търсената сума е "милиарди".  "Нали искате да харчите", натърти финансовият мининстър. Не се разбра и откъде и как ще се търси ресурсът - с издаване на облигации,  с теглене на заеми от финансови институции или др.  

Подробностите явно ще станат ясни, когато проектът за бюджетни корекции влезе за обсъждане и приемане в Народното събрание. Заседанията на депутатите бяха разпуснати като превантивна мярка срещу коронавируса, но с уговорката, че парламентът ще се събира, когато е необходимо да се произнася по закони, свързани с извънредното положение.

С 1 млрд. лева от дълга, който правителството смята да поеме, вероятно ще бъде подсилен Фонд „Безработица“.  Осигуряването на допълнителни средства е от ключова важност, тъй като фондът ще участва в най-обсъжданата до момента антикризисна мярка - прословутата схема 60:40, която предвижда държавата да поеме изплащането на 60% от заплатите в закъсали предприятия. 

"Как ще се развие кризата с коронавируса, зависи от това колко дълга и дълбока ще бъде тя. След като преодолеем последиците от заразата и се погрижим за живота и здравето на българските граждани, неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза", опасява се Горанов. 

ОТСРОЧКА НА КРЕДИТИ

До сряда Европейският банков орган ще одобри насоки и критерии за въвеждане на целенасочен и временен мораториум върху банковите кредити, обяви в интервю за Нова тв управителят на БНБ Димитър Радев. Веднага след това централната банка заедно с търговските банки у нас ще анонсират методологията за отсрочване на плащането по банкови кредити, за фирми и граждани, изпаднали в затруднено финансово положение заради ограниченията на коронавируса.

Хората ще трябва да говорят с банката, отпуснала кредита, заяви Радев. "Това е и целта на регулаторните мерки -  да дадем допълнителна гъвкавост на банките и те да проявят индивидуален подход към клиентите,  така че да не изпадат в по-тежко положение по отношение на капиталова адекватност или управление на кредитния риск", поясни още той.

Управителят на БНБ увери, че банковият сектор у нас е в много добра кондиция. "През последните години банковата система премина през мащабни проверки и оценка на качеството на активите, Може да се каже, че банковият сектор е готов за тази криза с хоризонт от 3-6 месеца. Хората трябва да са спокойни, че депозитите им са на сигурно място, каза още Радев.

69

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Божков: Имам доказателства, че съм дал 60 млн. лв. на Борисов

05.06.2020

Обновена

17106 132
Божков: Горанов поиска да подаря лотарията на техен човек

05.06.2020

Обновена

20260 115
Как джипката изръшка средището на цивилизацията

31.05.2020

Г-н БАЛЕВ

5318 4

Коментари

Страници

F1F1

що един бе, направо дузина

Invisible

  Това е само началото.

  

Сладур

Най -малко десет ще трябват...работата е сериозна

Zavinagi CSKAR
снимка на Zavinagi CSKAR

...и всичките лъжи, че имаме мазнинка се изпариха за две седмици...къде отиде мазнинката...?

 

...тая партия ще излезе по-лъжлива и от БСП...

Stern

Т.е. да вземем поредния милиард.

Въпреки че, според Баце, доскоро резервът препълваше с милиарди от борбата с контрабандата.

Въпреки че, според същия, у нас не можем да се разминем от заводи и инвеститори, оставащи куп пари.

През декември раздадохте на своите си олигарси няколко милиарда, а сега пари нема.

И за какво, мамка му, се хвалите с този резерв. Не се ли пълни точно за такива случаи? Или го пазите за поредното декемврийско раздаване на свои хора? Или милиардите в него са само в счетоводните книги?

geni1

Оставка!

 

Заем ще вземаш, когато имаш 3 деца!

Маргиналите, те ще ...

Zmeja

неминуeмо заради ограниченията, които налага пандемията, ще стигнем и до стопанска криза", опасява се Горанов. 

Тогава естествено  ще предадете властта на БСП, както по времето на Виденов. Който и да беше на власт тогава банките щяха да изгърмят. Такава беше целта - да се унищожат спестяванията на хората и се открие безпрепятствена възможност за криминална приватизация.

Хулиган

Горанов: Предлагам да вземем назаем...

Аз пък предлагам, преди да вземем назаем, да изритаме вампирчето Горанов.

Вие бихте ли си поверили парите на лице, което не си плаща наема?

Аз лично не...

http://www.drago.info/index.php/2017/10/25/naglets...

ppipi7766

Ние кога "цъфтяхме" и хазната преливаше вземахме по 200 м ей така да има, сега колко ли ще дръпнем.

Нали в бюджета имало опция за нов дълг 2,2 милиарда за годината, защо ще разваляме рахатлъка на народните слуги?

bD

Създаваха изкуствени излишъци и харчеха по2 млрд всяка година

bD

Затвор за тия Типове

momon

БайХ докато не разграби всичко, няма да ни остави на мира.

АдМин

Аз да питам: Решиха ли вече кои процедури и от кои Оперативни програми ще отрежат? Ама ако може преди да излезе постановлението във вторник или в сряда.

И още, към Фъндъкова: Защо, бе кмете, дискриминирате наемателите? Защо само на онези, които са наели общински имоти и тротоарно право (аквариумите по Витошка напр.) ще премахвате плащането на наеми? Защо не издадете постановление (т.е. да предложите на МС) за отмяна плащането на наеми до края на пандемията или извънредното положение? Или още по-добре, за да не страдат и наемодателите, гласувайте сума за обезщетяване на НАЕМОДАТЕЛИТЕ, не на наемателите. Защото често именно наемодателите са и длъжници на банките. И на всички поравно или пропорционално на нещо измеримо.

 

Нали цялата власт е у вас...

Zmeja

Два пъти вече задавам същия въпрос. Засяга ме лично.

АдМин

На Змея:

Mea culpa, не съм ги видял! Мен също...

 

И още един въпрос, който може би също е задаван: Как така Worldometer успя да създаде работеща платформа, в която да обновява информацията на всеки 10-15 минути, а ние, дето уж сме нация техническа не можем, ами треба ген. Годжи по два пъти на ден да се мъчи с Бенатова и Ива Николова.

И как не можем да пуснем инфо на всеки 6 часа за нивото на язовирите, вкл. яз. Студена, за хилядите кубометри вода, пратени, доставени и платени по водопровода от Мало Бучино.

И как нито едно експлоатационно дружество не може да приема документи за технически услуги онлайн, а всички клиентски центрове на Веолия са затворени, но фактурирането си върви. Срам и позор!

Sine_metu

Нед., 29/03/2020 - 20:33 (нов)

АдМин

На Змея:

Мен също...

Защото често именно наемодателите са и длъжници на банките.

 

Има лесен начин за който страда, че нема общината да му плаща заемите срещу реституирани имоти - подарява ги. Откъдето дошло - там отишло

geni1

...

Invisible

   Има едни пари дето крепят валутния борд.

  

скайспирит

За това ли имахте шушумушу с Кристалинка? А кво става с излишъко? Начи - вие крадете, децата ми ще връщат! 

Domi

ФЕД тъкмо напечата 2000 милиарда...ама Тръмпета не ще да обяви извънредно положение в Ню Йорк...сигурно няма нужда, важното е заеми да се вземат...ама албанският премиер го отнесе...не искал извънредно положение..ако Тиквата не играе играта...някой малък коалиционен партнер....и в Стамбул няма извънредно положение защо ли.....

 

Звън®
снимка на Звън®

Бойко Борисов в интервю за Barcelona TV


Снощи ми звъни от Барселона Борислава. Сигурно я познавате, тя във вашия град има едно магазинче на Paseo de Gracia. Вика: "Бойко, може ли дам телефона ти на Педро Санчес, министър-председателя? Спешно било!". След пет минутки ми звъни самият Педро и вика: "Бойко, моля ти се, дай ми. Закъсахме за гробари. Тука българските са много ценени! Дай поне за първа линия!". Казвам му:


- Абе, говедо, аз от кога ти говоря да карантираш тия разпасани тореадори! Сега ми хленчиш като ученичка! Айде от мен да мине, утре със Спартана ти изпращам два гробокопачни взвода.

 

Забележете, това е Испания - най-доброто място за живот, страната дала на света жестокия инквизитор Торквемада! 

скът

А с 16-те млрд отпреди пет години какво станА? СвършИха ли? Средно по три на година в период на "бурен растеж" и "социално благоденствие". 

Значи си требе повечко.. 1 млрд 'зима само Орешарски и, както знаем, това му коства "главата". Дай малко по-наширочко - 5-6 млрд добре ще ни дойдат. Тамън и накрая на годината да остане някой и друг за хвалипръцковщина и раздаване на стимули.

аман бе

"А с 16-те млрд отпреди пет години какво станА?..."

Питай "независимата и качествена журналистика" кога ще Му зададе подобен въпрос?

fractal
снимка на fractal

Да напечатат 2 млрд ваучери за храна и енергийна помощ и да раздават на хората ваучерите по този начин бизнеса ще си запази парите в банките а хората ще пазаруват храни и енергия а държавата ще плаща на производителите на храни и енергия във лева или евро

 

 

Domi

Да печаташ ваучери е като да печаташ собствена валута....кой ще позволи на Барба Тиква  да го направи...барем банките да замразят лихвите по кредитите...за 6 месеца за всички физически и юридически лица и такса смет за търговските обекти....

Lola the Kinks

Нормата на грабеж на ОПГ ГЕРБ е само до 70%.

АдМин

Преди точно 50 години Сатиричният театър прави премиера на една от най-великите пиеси на Дарио Фо - Седмо: Кради по-малко. Предвидил ли е бедствието, което ни е сполетяло? https://akademika.bg/2017/09/%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0...

Бронщайн
снимка на Бронщайн

"В джобчето ми дрънкат семки и бомбонки"

 

 

Детска песничка и мечта за бланков чек.

zumer

Куче влаче, диря няма!

Що е то?

Отговор: ГЕРБ/к/.

Giacomo Grelli
снимка на Giacomo Grelli

....прословутата схема 60:40

Е, те та'а схема ще му изяде главата на Маргиналния Бездомник.Хванал се е за нея, като удавник за сламка.И като човек нищо, ама нищо неразбиращ от икономика.Ами те схемите се правят от схемаджии.И затуй сега си чоплят умно носа и не знаят какво да правят.Та'а схема не работи!Няма и как да работи.Не може да предлагаш на хора, дето си вадят хляба с бизнес от 30 години, гнили джанки, вместо круши.Чак толкова прости не са.Схемата ще ни докара поне милион безработни.Хората вече затварят:

https://www.24chasa.bg/region/article/8373047?fbcl...

И нямат и намерение да се връщат.И то да бяха само те, в тоя сектор.Апропо, най-важният въпрос в момента е:"Къде са парите?".Барбата да каже къде са?Нали бяхме уж по-по-най?Пребогата ''държава'', с население в охолство.Щото, цитирам, ''се видяхме с пари".Как тъй се събудихме толкоз бедни само след седмица?Но то уйдурмите са до време, накрая голия дирник на лъжата винаги лъсва.Че ще хвърляте пешкира е ясно, ама лошото е че пак обикновените хорица ще го отнесат.

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×