facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Горанов пали нов скандал - ще сваля "данък хазарт"

Комисията, която контролира игрите на късмета, ще порасне до национална агенция, предвижда законопроект на МФ
Обновена
9427
 Илияна Кирилова

Финансовото министерство изненадващо бързо произведе и публикува проект за законови промени, който предвижда закриване на комисията по хазарта и създаване на нова институция -  Национална агенция по хазарта (НАХ).  Това се случва на фона на скандала около частните лотарии и проекта на Обединените патриоти, който предвижда отнемане на лицензите на частните организатори на лотарийни игри и преминаването на тази дейност в държавния Български спортен тотализатор.

В самия край на проекта на министър Владислав Горанов за създаване на НАХ -  в заключителните разпоредби, е натикано скандално предложение, което води към силно облекчаване на облагането на голяма част от хазартните игри. Привидно ставката се увеличава - от 15 или 20% на 25%, но всъщност се предвижда намаляване на основата, върху която ще се изчислява таксата, т.е. намалява дължимата сума.

В момента ставката за игри като тотото и лотариите е 15%, които се удържат върху всички направени залози. Частните лотарии на Васил Божков обаче са избрали друга законова възможност - да плащат 20%, но върху събраните такси и комисиони от клиенти. Това облагане обаче е предвидено за турнири в казина, не за моментни лотарии. Именно затова се развихри скандалът, че търкането на билетчето е супер печеливш бизнес, от който организаторите спестяват облагане и плащат прекалено малко на бюджета. Ако оцелеят, частните лотарии занапред би трябвало да плащат 15% върху всички постъпления от скреч талоните.  

Според действащия чл. 30 от Закона за организиране на лотарии - традиционни и моментни, томболи, тото, лото, бинго, кено, залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти се събира държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони." Вчера се разбра, че преди години Държавната комисия по хазарта е дала "указания" на организаторите на моментни лотарии, че могат да прилагат втория тип облагане, а то всъщност се отнася само за хазарт от типа на покер турнирите. Също вчера Аагенцията за финансов контрол обяви, че заради странното тълкуване и прилагане на закона от частните лотарии в хазната не са влезли поне 210 милиона лева - а това са само междинни резултати от проверката на ревизорите, която продължава.

А ето че сега финансовият министър предлага сериозно законово намаление на облагането за този тип игри - таксата да е 25%, но върху разликата между събраните от залози пари и изплатените печалби. Това означава значително стесняване на "данъчната основа". 

От министерството на Горанов обясняват само, че предлагат "ново принципно решение, което е в съответствие с облагането, което се прилага в други страни от ЕС, като се уеднаквява и с режима на облагане на организаторите на онлайн хазарт".

ЕДНОЛИЧЕН ОРГАН

Още преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви намерението на правителството да преструктурира Държавната комисия по хазарта от колективен в едноличен орган, защото сега се размивала отговорността. Горанов призна, че в дейността си комисията е допуснала много грешки.

В момента ДКХ се проверява от Държавна агенция за финансова инспекция и прокуратурата заради сигналите за скандално занижаване на таксите, които събира от частните оператори на лотарийни игри. За последните пет години те са си спестили поне 210 млн. лв. от по-различното формиране на базата за облагане в сравнение с държавното тото, заяви шефът на АДФИ Георги Начев преди ден.

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на новата Национална агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности. В момента комисията се ръководи от председател, назначен от финансовия министър, а нейните членове се определят на квотен принцип от няколко министерства.

Водеща цел на предложените промени е чрез премахването на комисията като колегиален орган и заместването й с едноличен такъв в лицето на изпълнителния директор на агенцията, да се осигурят подобряване на работните процеси, бързи процедури и персонализиране на отговорността при вземане на законосъобразни решения, пише в мотивите към законопроекта. 

Новата агенция освен изпълнителен директор, ще има заместник-изпълнителни директори. Заместниците също ще се назначават от министъра на финансите. Изпълнителният директор вече ще има повече отговорности, които сега бяха делегирани на повече служители в Комисията.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Междувременно в бюджетната комисия в парламента бе гласуван на първо четене проектът на НФСБ за промени в закона за хазарта. Депутатите от БСП и ДПС гласуваха въздържали се. 
Промените, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, предвиждат да се прекратят лицензите на частните организатори на лотарийни игри, като организирането на този вид хазарт преминава изцяло в ръцете на държавния Български спортен тотализатор. Освен това се иска продажбата на лотарийни талони да става само в обекти, които имат лиценз за тази дейност. Това означа да се забрани продажбата им в магазини.
"С промените целим приходите от моментната лотария да се пренасочат изцяло за българския спорт, защото в момента частните организатори нямат такъв ангажимент. Става дума за над 600 млн. лв. допълнително на година", заяви  Валери Симеонов.
Министерствата на финансите, на спорта и образованието са дали положително становище на законопроекта на Валери Симеонов. Странно е, че финансовото министерство в същото време излиза със свой законопроект. "Не съм го чела, не можа да го коментирам", заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Никой от присъстващите на бюджетната комисия не можа да отговори на въпроса защо 5 години двете частни лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България" са били облагани с по-ниски държавни такси в сравнение с държавното тото.
"Законът казва: лотарийните игри трябва да плащат 15% върху направените залози. Кой и как е третирал законодателството, е въпрос на който трябва да отговори Комисията по хазарта", посочи Людмила Петкова шеф на дирекция във финансовото министерство. 
Представител на комисията по хазарта обаче нямаше, защото се разследва от прокуратурата.
От БСП поискаха становище от финансовото министерство дали законовата промяна се нуждае от нотификация от Брюксел. 
Според Валери Симеонов предлаганите от него промени не противоречат на Конституцията, защото не налагат монопол върху целия хазартен сектор, а само върху един вид игри - моментната лотария.
 

15

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Ревизорите открили нарушения не само в таксите на лотарийните игри

13.02.2020

Обновена

МИЛА КИСЬОВА

3948 14
Програмисти: НАП неправомерно налага лицензиране на фирмения софтуер

11.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

13089 28
Срив в сървърите на НАП за малко не затвори хипермаркетите

10.02.2020

МИЛА КИСЬОВА

7028 16

Коментари

Хулиган

Горанов взима хазарта на ръчно управление

А после дали няма да гу пусне като концесия на кръстницата?

Дотогава борбата с корупцията вече ще е приключила с шеметен успех...

http://www.drago.info/index.php/2018/12/28/borbata...

Калпазанче

Целта е ограничаване разливането на подкупа в различни посоки. Еднолично усвояване му е майката! Да има ред...

Cixi 2

А Горанов кой го е взел на ръчно управление?

Дъбест

Досега хазартът на автопилот ли е бил? И ЗАЩО?

nellson

....на финала на този " ЦИРК" , ще видим как Горанчо и Валерката прават Фе...цио на Черепа , докато Банкянският селяндур ги подканя да са по - усърдни ...

nebenebe

Горанов определено е вреден. Мандахерца се . Никакъв министър не е. БХ стига се е крил зад този дръвник. Пардон! Ще го нарита и него, щом дойде време. А то наближава. Ще разкара доста хора още и ще метне оставката. Не вярвам да му издържат нервите до края на тъй дългия за нас мандат.

de_Ruyter

Ей, караколювите ловки диагностицирани калинки много нагли. Ама много.

 

Вместо да хвърли оставката, този избачква още кинти на Черепа и сие... бравос. 

SINDBAD

Редно е агенцията да звучи..НАСР"Х...

 

ще е актюелна и богоугодна за сичкото политик, което сега прозря, че става дума за измами за стотици милиони левове!!

mi6osp.

Спомня ли си някой, че Борисов едно щеше да намалява съществено броя на агенциите.

Защото агенциите утежняват управлението на изпълнителната власт и създават хаос.

При Борисов три имаме нарастване с по една нова агенция месечно.

Хаосът в държавата улеснява кражбите.

 

nebenebe

Той обеща и 18% ДДС. Ма гербаджиите се правят на малоумни, не помнят де. Че и аркадашите им, събрани от кол и въже.

ppipi7766

Горанов е "профи" предният закон от 2014 пак е негово дело да видим тоя път какви ще ги забърка, дано пне не се наложи бюджета да дошлаща на компаниите заради ниските им приходи.

peniko

"Национална агенция" ми звучи доста ....слабо. Направо да правят "Министерство на хазарта"!

 

Не съм в БГ, а когато си дойда не си купувам "талончета". На млади години купувах понякога на децата билети от лотарията (те си ги избираха) и дотам. Но тогава правилата бяха -  който е спечелил от тото или лотария си взима парите и си ходи дома. Та някой би ли ми пояснил какво е това животно "разсрочена печалба"?

geo_19

Та някой би ли ми пояснил какво е това животно "разсрочена печалба"

----

Доколкото разбрах от телевизора, големите печалби се изплащали за срок до 20 години. Демек, спечелил си 500 хил. лв., но ще ги получиш на порции по 25 хил. лв. годишно. 

paragraph39

/:/ Това се случва на фона на скандала около частните лотарии и проекта на Обединените патриоти...

.........................................................................................................................

С излизането на "Атака" от Коалицията "Обединени патриоти"- в която бяха "Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/ и "Атака"!- вече НЯМА Коалиция "Обединени патриоти", а само коалиция "Патриотичен фронт"/НФСБ+ВМРО/!!! "Атака" вече НЯМА нищо общо/коалиционно/ с НФСБ и ВМРО! ТЧК

АМАН от недоинформираност, или недообразованост, или МАНИПУЛАЦИИ! ПФУ!

wreckage
снимка на wreckage

В момента ставката за игри като тотото и лотариите е 15%, които се удържат върху всички направени залози.

треа да е минимум 50%. И да се знае тиражът на дебилните талони за търкане. И да плащат на спечелилите цялата печалба наведнъш и веднага.

 

Влез или се регистрирай за да коментираш