Медия без
политическа реклама

Горанов пали нов скандал - ще сваля "данък хазарт"

Комисията, която контролира игрите на късмета, ще порасне до национална агенция, предвижда законопроект на МФ

23 Яну. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Финансовото министерство изненадващо бързо произведе и публикува проект за законови промени, който предвижда закриване на комисията по хазарта и създаване на нова институция -  Национална агенция по хазарта (НАХ).  Това се случва на фона на скандала около частните лотарии и проекта на Обединените патриоти, който предвижда отнемане на лицензите на частните организатори на лотарийни игри и преминаването на тази дейност в държавния Български спортен тотализатор.

В самия край на проекта на министър Владислав Горанов за създаване на НАХ -  в заключителните разпоредби, е натикано скандално предложение, което води към силно облекчаване на облагането на голяма част от хазартните игри. Привидно ставката се увеличава - от 15 или 20% на 25%, но всъщност се предвижда намаляване на основата, върху която ще се изчислява таксата, т.е. намалява дължимата сума.

В момента ставката за игри като тотото и лотариите е 15%, които се удържат върху всички направени залози. Частните лотарии на Васил Божков обаче са избрали друга законова възможност - да плащат 20%, но върху събраните такси и комисиони от клиенти. Това облагане обаче е предвидено за турнири в казина, не за моментни лотарии. Именно затова се развихри скандалът, че търкането на билетчето е супер печеливш бизнес, от който организаторите спестяват облагане и плащат прекалено малко на бюджета. Ако оцелеят, частните лотарии занапред би трябвало да плащат 15% върху всички постъпления от скреч талоните.  

Според действащия чл. 30 от Закона за организиране на лотарии - традиционни и моментни, томболи, тото, лото, бинго, кено, залагания върху резултати от спортни състезания, надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти се събира държавна такса в размер на 15% върху стойността на направените залози за всяка игра, а за хазартни игри, за които се събират такси и комисиони за участие - в размер на 20 на сто върху стойността на получените такси и комисиони." Вчера се разбра, че преди години Държавната комисия по хазарта е дала "указания" на организаторите на моментни лотарии, че могат да прилагат втория тип облагане, а то всъщност се отнася само за хазарт от типа на покер турнирите. Също вчера Аагенцията за финансов контрол обяви, че заради странното тълкуване и прилагане на закона от частните лотарии в хазната не са влезли поне 210 милиона лева - а това са само междинни резултати от проверката на ревизорите, която продължава.

А ето че сега финансовият министър предлага сериозно законово намаление на облагането за този тип игри - таксата да е 25%, но върху разликата между събраните от залози пари и изплатените печалби. Това означава значително стесняване на "данъчната основа". 

От министерството на Горанов обясняват само, че предлагат "ново принципно решение, което е в съответствие с облагането, което се прилага в други страни от ЕС, като се уеднаквява и с режима на облагане на организаторите на онлайн хазарт".

ЕДНОЛИЧЕН ОРГАН

Още преди седмица финансовият министър Владислав Горанов обяви намерението на правителството да преструктурира Държавната комисия по хазарта от колективен в едноличен орган, защото сега се размивала отговорността. Горанов призна, че в дейността си комисията е допуснала много грешки.

В момента ДКХ се проверява от Държавна агенция за финансова инспекция и прокуратурата заради сигналите за скандално занижаване на таксите, които събира от частните оператори на лотарийни игри. За последните пет години те са си спестили поне 210 млн. лв. от по-различното формиране на базата за облагане в сравнение с държавното тото, заяви шефът на АДФИ Георги Начев преди ден.

В проектозакона са разписани детайлно функциите, правомощията и структурата на новата Национална агенция по хазарта. Предвижда се тя да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности. В момента комисията се ръководи от председател, назначен от финансовия министър, а нейните членове се определят на квотен принцип от няколко министерства.

Водеща цел на предложените промени е чрез премахването на комисията като колегиален орган и заместването й с едноличен такъв в лицето на изпълнителния директор на агенцията, да се осигурят подобряване на работните процеси, бързи процедури и персонализиране на отговорността при вземане на законосъобразни решения, пише в мотивите към законопроекта. 

Новата агенция освен изпълнителен директор, ще има заместник-изпълнителни директори. Заместниците също ще се назначават от министъра на финансите. Изпълнителният директор вече ще има повече отговорности, които сега бяха делегирани на повече служители в Комисията.

НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ

Междувременно в бюджетната комисия в парламента бе гласуван на първо четене проектът на НФСБ за промени в закона за хазарта. Депутатите от БСП и ДПС гласуваха въздържали се. 
Промените, внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов, предвиждат да се прекратят лицензите на частните организатори на лотарийни игри, като организирането на този вид хазарт преминава изцяло в ръцете на държавния Български спортен тотализатор. Освен това се иска продажбата на лотарийни талони да става само в обекти, които имат лиценз за тази дейност. Това означа да се забрани продажбата им в магазини.
"С промените целим приходите от моментната лотария да се пренасочат изцяло за българския спорт, защото в момента частните организатори нямат такъв ангажимент. Става дума за над 600 млн. лв. допълнително на година", заяви  Валери Симеонов.
Министерствата на финансите, на спорта и образованието са дали положително становище на законопроекта на Валери Симеонов. Странно е, че финансовото министерство в същото време излиза със свой законопроект. "Не съм го чела, не можа да го коментирам", заяви шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Никой от присъстващите на бюджетната комисия не можа да отговори на въпроса защо 5 години двете частни лотарии - "Национална лотария" и "Лотария България" са били облагани с по-ниски държавни такси в сравнение с държавното тото.
"Законът казва: лотарийните игри трябва да плащат 15% върху направените залози. Кой и как е третирал законодателството, е въпрос на който трябва да отговори Комисията по хазарта", посочи Людмила Петкова шеф на дирекция във финансовото министерство. 
Представител на комисията по хазарта обаче нямаше, защото се разследва от прокуратурата.
От БСП поискаха становище от финансовото министерство дали законовата промяна се нуждае от нотификация от Брюксел. 
Според Валери Симеонов предлаганите от него промени не противоречат на Конституцията, защото не налагат монопол върху целия хазартен сектор, а само върху един вид игри - моментната лотария.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата