Медия без
политическа реклама

Изненадващо Мария Филипова напусна зам.-шефското място в КФН

21 Май 2024
Преди назначението й в КФН Мария Филипова бе шеф на печално закритата Комисията по хазарта заради ниската тарифа, по която е облагала лотариите на Васил Божков.
Преди назначението й в КФН Мария Филипова бе шеф на печално закритата Комисията по хазарта заради ниската тарифа, по която е облагала лотариите на Васил Божков.

Изненадващо парламентът освободи днес заместник-председателя на Комисията за финансов надзор (КФН), ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност“, Мария Филипова.

Това се случи по време на извънредното заседание на депутатите, свикано заради увеличението на пенсиите от 1 юли.

Оставката от Мария Филипова е подадена на 20 май 2024 г., съобщи председателстващият заседанието Росица Кирова. Тя прочете уведомителното писмо, в което като мотив са посочени лични причини. Мандатът на Филипова трябваше да изтече след година.

Преди да заеме ръководния пост в Комисията за финансов надзор Мария Филипова бе шеф на Държавната комисия по хазарт  от февруари 2018 г. до април 2019 г. на мястото на уволнения от тогавашния финансов министър Владислав Горанов Огнемир Митев след разкритията, че държавата не е събрала стотици милиона лева такси от хазартния бизнес на Васил Божков.

Името на Филипова нашумя именно покрай разследванията на бизнесмена Васил Божков. По нейни думи той е направил опит да я изнасили в неговия кабинет. Филипова дори бе разпитвана като свидетел по делото.

Като зам.-председател на КФН Мария Филипова отговаря за надзора на компаниите, които се търгуват на борсата. Наблюдатели вече отбелязаха, че оставката й идва без предизвестие само няколко часа след информацията на "Капитал", че Първа инвестиционна банка е в процедура по продажба, а от началото на май акциите на банката са поскъпнали с почти 70%.

Днес ПИБ отрече информацията за предстояща смяна на собствеността, като в писмо до Комисията за финансов надзор съобщава, че не се провежда процедура по надлежна проверка (част от обичайните анализи преди завършване на сделка за продажба).