Quantcast

Медия без
политическа реклама

Германия започва да строи нов терминал за втечнен газ

Съоръжението ще започне работа още през декември

19 Септ. 2022
Wikimedia.org

Германската енергийна компания Deutsche ReGas планира да започне работа по изграждането на терминал за втечнен природен газ (LNG) в град Лубмин, който се намира в североизточната част на страната. Строителството ще започне още утре, съобщи компанията, цитирана от ДПА и БТА.

Лубмин е едно от няколкото крайбрежни места в Германия, където се предвиждат терминали за регазификация на втечнен природен газ, доставян с кораби, имащи за цел да заменят спрените в момента доставки от Русия. Строителството ще включва и обновяване на индустриалното пристанище, което досега се е използвало само от по-малки кораби.

Първият газ трябва да бъде доставен през терминала, изграден с частни средства, още през декември, посочиха от енергийната компания.

Втечненият газ ще се премества от големите танкери в по-малки кораби, които ще го транспортират до порта. 

Показателното е, че Лубмин е и мястото, където газопроводите Северен поток 1 и Северен поток 2 в Балтийско море „акостират“ на германския бряг идвайки от Русия, но в момента по тях не тече газ.

Германската енергийна компания RWE и норвежката компания Stena-Power също планират да изградят плаващ газов терминал в Лубмин. Съоръжението за втечнен газ трябва да е готово до края на 2023 г.

Още по темата