Медия без
политическа реклама

Германия e готова за ембарго на ЕС на руския нефт

01 Май 2022
Pixabay

Правителството на Германия обмисля идеята за забрана на вноса на руски нефт, което прави по-вероятно ембаргото на равнище Европейски съюз, предаде днес ДПА като се позова на източници в Брюксел. Причина за промяната в позицията на Германия вероятно са неотдавнашните успехи в намиране на алтернативни нефтени доставчици. ЕС вече въведе забрана за внос на руски въглища, но доставките на нефт и газ е по-трудно да бъдат заменени и дискусиите за по-нататъшни санкции продължават.

Германия беше критикувана от Киев, както и от други членки на общността за зависимостта си от доставките на руски изкопаеми горива и за това, че не действа достатъчно бързо за въвеждане на ембарго по отношение на тях. Смята се, че сега само Унгария, Австрия, Словакия, Испания, Италия и Гърция са против петролното ембарго, казаха източници за ДПА. В повечето северни държави членки правителствата очевидно са загрижени заради значителната им зависимост от руските нефтени доставки, докато в тези, които са по на Юг, правителствата изглежда са по-разтревожени във връзка с растящите цени на енергията.

По-рано тази седмица федералният зам.-канцлер и министър на икономиката и климата Роберт Хабек обяви, че Германия е намалила зависимостта си от руския нефт от 35% преди началото на войната в Украйна на едва 12 на сто в рамките на 8 седмици.

New York Times пък писа за плановете за поетапно въвеждане на ембарго. „Блумбърг“ пък съобщава за пълна забрана на вноса на руски петрол в ЕС до края на тази година и по-тежки санкции за „Сбербанк“.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата