Медия без
политическа реклама

ГЕРБ и "Възраждане" пренасят в парламента битката за газа

Двете формации предлагат да се създадат анкетни комисии, които да проучат действията на властта при спирането на доставките

Десислава Атанасова и Делян Добрев са сред вносителите на предложението на ГЕРБ-СДС.
БГНЕС
Десислава Атанасова и Делян Добрев са сред вносителите на предложението на ГЕРБ-СДС.

Политическата схватка, заформила се у нас след спирането на руските газови доставки, ще се прехвърли и в Народното събрание. Парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на „Възраждане” са внесли поотделно проекторешения, в които се предлага да се създадат две нови анкетни комисии. Задачата им, според опозиционните формации, ще бъде да проучат действията на изпълнителната власт при спирането на доставките.

В предложението на ГЕРБ-СДС е записано, че комисията трябва да провери обстоятелствата, довели до спиране на природния газ от „Газпром Експорт” и проведената процедура за избор на алтернативни доставчици от „Булгаргаз”. Това всъщност означава, че бившите управляващи искат комисията да се фокусира върху твърденията, които те разпространяват през последните дни – че правителството е направило „схема”, от която да се облагодетелства, като е позволило на държавния газов търговец да купува от частна фирма.

Бившият премиер Бойко Борисов се изяви като адвокат на руската компания "Газпром", която миналата седмица спря подаването на газ към България и Полша.  "Никой не ни е спирал кранчето.  България си го спря сама, правейки се на ястреби.

Задачата на комисията в предложението на „Възраждане” е по-широко формулирана – да се установят всички факти и обстоятелства относно действията и намеренията на Министерския съвет по отношение на доставките на природен газ за страната. Националистите обосновават нуждата от комисията с това, че правителството „дава разнопосочни сигнали в обществото и оставя съмнения за взимане на националноотговорна позиция по отношение на доставките на газ”.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата