Медия без
политическа реклама

"Газпром" официално поиска да плащаме газа в рубли

Предстои подписване на меморандум с водещо енергийно дружество от Израел, обяви министърът на енергетиката

03 Апр. 2022Обновена
Александър Николов
БГНЕС
Александър Николов

В петък вечер България е получила официално искане от страна на "Газпром експорт" да плаща газа в рубли. Това съобщи тази сутрин пред БНТ министърът на енергетиката Александър Николов. Подобно нещо няма как да се случи и ЕС няма да се подава на изнудване, коментира той. "Все още не мога да кажа с каквато и да е степен на сигурност какво и как ще се случи след месец април. Дали ще има механизъм да се разплаща газът в евро предстои да видим", каза още Николов.

Европейският съюз категорично отхвърли възможността да плаща за руския газ в рубли. Нареждането на Владимир Путин е шантаж и опит да се заобиколят санкциите на ЕС. Това би било едностранно решение, което нарушава условията на сделката.

Преди няколко дни вицепремиерът Асен Василев обяви, че България няма да плаща газа в рубли. "Имаме си договор, който се спазва", обяви той преди седмица. Преди това изявление обаче от правителството твърдяха, че няма проблем да плащаме в рубли. "У нас има контрагент, който да извърши разплащанията и в руски рубли, така че доставките за следващите месеци не са застрашени", обясняваше тогава енергийният министър. Премиерът Кирил Петков пък определи това като "технически въпрос", който не е от голямо значение.

ПРЕГОВОРИ

"Около Gemcorp има много неща, които целенасочено се пропускат, за да има такъв скандал. Първо, има подписан инвестиционен меморандум, което означава намерения, а не сделка. Второ - няма подписан документ единствено и само с Gemcorp, има и втора компания, която с казва "Ай Пи 3", коментира Николов по повод меморандума, подписан от правителството.

"Няма нищо свързано нито с батерии, нито се искат средства от ЕС, нито се искат каквито и да е държавни активи. Единственото заявено, са намеренията, че на фона на това къде се намира България, те са изразили намерение да участват в прехода", каза още енергийният министър. На срещите с правителството са присъствали много инвеститори, с всички сме работили по един и същ начин - да се представи България с всичките позитиви и възможности, на фона на случващото се в региона, допълни той.

В следващите седмици предстои подписване на подобно споразумение и с Israel Electric Corporation - най-голямото дружество, опериращо с енергийни активи в Израел, съобщи министърът. Предстоят разговори с инвеститори, които не са се насочвали към България повече от 10 години, твърди той.

В Gemcorp в момента няма руски капитали", заяви премиерът Петков пред журналисти.  "При съществуващите инвеститори няма руснаци. В миналото обаче явно е имало, и то сериозни, доколкото четохме всички ние.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата