Медия без
политическа реклама

Финансовият министър: Няма никакъв проблем с шефа на НАП

Спецов си върши идеално работата, очакваме 1-1.5 млрд. лв. повече данъчни приходи от планираното, каза Василев

Серия от театрални постановки, които се базират на една и съща информация. Така служебният финансов министър Асен Василев определи смущаващите данни около бившата фирма на шефа на НАП Румен Спецов. 

Първо, стана известно, че през 2016 г. Спецов е продал фирмата си "Гранекс трейдинг" на малоимотно лице с криминално минало и още на следващата година тя се оказва крупен длъжник на хазната с 1.2 млн. лв. След това бившият зам.-министър на финансите Георги Кадиев разкри, че фирмата е била в ревизионно производство към момента на продажбата и допусна, че вече е имала издаден ревизионен доклад и Спецов е бил наясно с резултатите в него. Бившият финансов министър Кирил Ананиев пък обяви, че Спецов лично е поискал връчването на ревизионния акт с дължимия милион да бъде удължено, за да прехвърли фирмата си. Днес сайтът bird.bg представи разследване, според което Спецов е заверявал финансови отчети на фирмата си, докато е бил главен инспектор в НАП.

"Няма никакъв проблем със Спецов. Той си върши идеално работата. Не виждам проблем, че е продал фирмата си, защото в този момент тя не е имала никакви задължения към НАП", заяви финансовият министър Асен Василев пред бТВ. Това е и лаконичният отговор на самия Румен Спецов на въпросите за бившата му фирма.

Василев съобщи, че откакто НАП има ново ръководство събираемостта на данъците се повишила и вече "изпреварва значително" това, което е заложено по план. "Всяка седмица получаваме разчети от НАП. Очакванията са за цялата 2021 г. да бъдат събрани милиар-милиард и половина лева допълнителни приходи над планираните", каза Василев.

Заради тази подобрена събираемост, според финансовия министър, не се налага теглене на допълнителен дълг над този, който вече е гласуван в бюджета - 4.5 млрд. лв. От думите на Василев стана ясно, че с допълнителните 1-1.5 млрд. лв. данъчни приходи се покриват недофинансираните антикризисни мерки за бизнеса, допълнителните пари за лекарите и бонусите за пенсионерите до юли. "Също така с тях ще се подсигурят достатъчно средства да бъде управлявана и трета вълна на ковид-пандемията, особено ако се наложи да се затварят бизнеси", каза Василев.

Финансовият министър очерта няколко причини за подобрената събираемост на данъците. На първо място, икономиката, която се развива по-добре от очакваното. На следващо - преориентирането на НАП към контрол върху големите данъкоплатци и фирмите, които имат свързани разходи с чуждестранни собственици. Принос има и фокусът върху фирмите с големи касови наличности, както и активната работа с големите длъжници на НАП, с които вече се сключват планове за разплащане. НАП се похвали, че само за една седмица длъжници са изплатили 4 млн. лв. 

"НАП вече не се използва като бухалка. Знаете случая с "Хиполенд". Такива практики са преустановени. Бизнесът, който си плаща данъците, не трябва да се притеснява", заяви още Василев.

Още по темата