Quantcast

Медия без
политическа реклама

Експерт: Не се очаква повишение на цената на парното от Нова година

25 Окт. 2022
Илияна Кирилова

Не се очаква повишение на цената на парното за новия отоплителен сезон, след нормализирането на пазарите на природен газ и на търсенето в Европа.

Това прогнозира Кирил Темелков, зам.-председател на Българската газова асоциация пред Нова тв, според който ниските цени на природния газ от последните дни ще се запазят в тези нива до края на годината и в началото на следващата година.

За ноември фючърсите с природен газ паднаха под 100 евро за мегаватчас, а някои спотови цени на борсите, предимно излишъци, се търгуват за 20-30, дори 10 евро за мегаватчас. За декември и януари фючърсите са за около 130 евро за мегаватчас, посочи Темелков.

Експертът не очаква трайно завишение с екстремни стойности в Европа, каквито се получиха през август. Тогава пиковите ценови нива от над 340 евро за мегаватчас се дължаха на засиленото търсене от европейските държави за запълване на хранилищата и спирането на тръбопровода "Северен поток".

Не може обаче да очакваме и намаление на цената на парното през новия отоплителен сезон, обясни експертът. КЕВР е определил цената на топлоенергията, която плащаме в момента, на базата на около 100 евро за мегаватчас природен газ и тя ще бъде поддържана до края на годината. Според него това е била добра стратегия, а след включването на интерконектора с Гърция, през който минават доставките синьо гориво по дългосрочния договор с Азербайджан, имаме още по-голяма предвидимост и стабилност.

"Булгаргаз вече проведе търгове за втечнен газ за ноемви и декември и дават добра индикация. В момента вървят търговете за доставките в началото на годината и очакваме да обявят резултатите. Съдейки по движението на пазарите, по предлагането и търсенето в региона, не очаквам сътресения. Притесненията от лятото са успокоени", заяви Темелков.

Още по темата:

За първи път от 14 юни насам цената на природния газ в Европа падна под 100 евро за мегаватчас. В пика си през август цената бе 350 евро/мегаватчас, или понижението е над 70%, отбелязват международните икономически сайтове.

 

Още по темата