Quantcast
„Еконт“ преведе доброволно 13 млн. на НАП по стар данъчен спор | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

„Еконт“ преведе доброволно 13 млн. на НАП по стар данъчен спор

4 255

Не желая да бъда в съдебни отношения с държавата, чийто министър съм. Това обяви министърът на транспорта Николай Събев и информира със специално прессъобщение, че доскорошната му куриерска фирма „Еконт“ доброволно ще изплати над 13 млн. лв. на НАП въпреки спечелено първо дело.

Повече от година продължава съдебната битка на „Еконт“ срещу НАП, която със задна дата начисли ДДС за извършените от фирмата пощенски услуги за периода 2013-2015 г. Освен това от НАП са отправили предложение на компанията доброволно и със задна дата да начисли ДДС върху стойността на предоставените пощенските услуги за периода от 2016 до 2019 г., съобщават от компанията. Предложението на НАП било куриерската фирма да събере оспорваните суми от клиентите си.

През пролетта на 2019 г. приходната агенция изненадващо реши, че частните куриерски фирми не са освободени от ДДС за т.нар. "универсална пощенска услуга" и че право да не начислява налога има единствено държавното предприятие "Български пощи". Така частните куриерски фирми се оказаха, че повече от 10 години са били данъчни нарушители, които трябва да възстановят милиони левове на хазната заедно с лихвите. Веднага след този скандал Законът за ДДС бе променен, така че да е безспорно, че освободена от облагане е единствено универсалната услуга на "Български пощи".

 

Съдът се е произнесал в полза на „Еконт“ на първа инстанция. Съдебното решение е, че такъв е бил законът тогава, както и доказаният факт, че самата НАП също е използвала пощенски услуги без ДДС именно на базата на съществуващото законодателство.

Въпреки това компанията е избрала да не продължава съдебните дела и плати данъка. Претенцията на НАП за обратно начисляване на ДДС за периода 2013-2015 г. е в размер на 3.8 млн. лв., като тази сума е депозирана още през 2020 г., когато е заведено съдебно дело, посочват от куриерската фирма. 

Дни преди Коледа на 2021 г. обаче „Еконт“ получи нова покана за внасяне на ДДС - този път за услугите за периода 2016-2019 г. Цялата претендирана сума е за 6.580 млн. лв., но с лихвите набъбва до 13 млн.

Основните аргументи за доброволното превеждане на данъка са както икономически и обществено-политически, така и морални и лични, посочват от "Еконт". Големите разходи, депозитите и продължилите с години дела са само част от икономическите причини на компанията. "От друга страна, новата обществено-политическа обстановка в страната води съдружниците до убеждението, че от есента на 2021 г. постъпващите в държавния бюджет средства ще бъдат харчени открито и единствено в полза на данъкоплатците на България. Убеждението на компанията е, че е недопустимо да потърси от клиентите си претендираните от НАП суми със стара дата. В този смисъл „Еконт“ реши да поеме изцяло изплащането на сумите", се казва в съобщение на куриерската фирма.

Ключови думи:

Еконт, НАП, ДДС, Николай Събев

Още

Предлага се само три вида хляб да бъдат с 0% ДДС от 1 юли

24.06.2022

МИЛА КИСЬОВА

5443
Проверки на НАП изсветлиха 68 млн. лв. данък от дивиденти

16.06.2022

ЙОАНА ПЕТРОВА

6202
Станимир Стоилов взе на мушка Лечков, Тити Папазов и шефа на НАП

08.06.2022

1213