facebook
twitter

Първа страница

Куриерските пратки поскъпват с 20%

След 13 години НАП се сети да търси ДДС от конкурентите на "Български пощи"
6061
Доставката на писма и колети от частните куриерски фирми ще поскъпне, за да се гарантират приходи за държавните пощи.

Обикновените пощенски услуги, предлагани от частните куриерски фирми, поскъпват с 20%. Причината е, че върху тях вече ще се начислява ДДС. Освободени от данъка остават единствено услугите на "Български пощи", което според засегнатите компании означава само едно - държавата се опитва да върне монопола на държавната компания.

Промяната е уредена с поправки в закона за пощенските услуги, които в момента се гледат в парламента. В същото време Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо реши да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказаха данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Повече от 10 години в конкуренция с "Български пощи" частните куриери предлагат универсална пощенска услуга, която по Закона за ДДС е освободена от облагане за доставка. Става дума за писма до 2 кг, включително и препоръчани, както и на колети до 20 кг, които, за разлика от другите пратки, се доставят в срок от 3 дни и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма. Сега обаче Националната агенция на приходите (НАП) твърди, че освободени от ДДС са единствено услугите на "Български пощи", но не и тези, предлагани от частните оператори.

Специално указание на НАП по въпроса няма. Че дължат ДДС за обикновените пощенски услуги, куриерските служби разбират в средата на април. Тогава са поканени на срещи в приходната агенция по повод данъчни ревизии, започнали във фирмите им в края на миналата година. Срещите са били провеждани поотделно с всеки един от частните пощенски оператори, като някои твърдят, че им е казано, че ще трябва да платят ДДС върху тези услуги за пет години назад, колкото е давностният срок. От НАП не са отговорили до момента на запитването на в. "Сега" дали това е вярно и защо след 13-годишна практика на освободени от ДДС услуги данъчните променят прочита на закона.
От най-голямата куриерска компания "Еконт Експрес" заявиха пред в. "Сега", че за плащане на ДДС със задна дата не е станало въпрос по време на срещата. От фирмата обаче очакват с притеснение ревизионния акт, от който ще стане ясно дали и за колко години назад ще трябва да се внесе данъкът.
Ако се стигне до възстановяване на налога, то това би било убийствено за бранша, защото означава компаниите да извадят общо десетина милиона лева за всяка отминала година, без да се броят лихвите.

В общо писмо до министрите на финансите и на транспорта, до Комисията за регулиране на съобщенията и до парламентарната транспортна комисия три от големите компании в бранша - "Еконт Експрес", "МиБМ Експрес" и "Тип-топ куриер", настояват за съвместна среща. На нея те искат да обсъдят създалата се ситуация в по-широк кръг и да се намери "взаимно приемливо решение на проблема".  До момента отговор от ведомствата няма.
Междувременно в парламента се гледат поправки в Закона за пощенските услуги, внесени от Министерския съвет. Една от промените предвижда разграничаване на универсалната пощенска услуга на "Български пощи" от тази на частните оператори. Така в бъдеще ще е ясно, че за обикновените пощенски услуги, предлагани от куриерските фирми, ще се начислява ДДС.

"Досега по никакъв начин не е имало дори и намек, че услугата, която ние предлагаме, е различна от тази на "Български пощи". В случай че беше по-различно, данъците щяха да бъдат платени без покана", коментира за в. "Сега" Ана Йосифова от "Еконт".

Въпреки че промените в Закона за пощенските услуги бяха приети само на първо четене в пленарната зала, "Еконт Експрес" вече е информирала корпоративните си клиенти и е обявила на сайта си, че "поради настъпили промени в законовите разпоредби, считано от 15 май 2019 г. са задължени да начисляват ДДС върху всички универсални пощенски услуги, които до момента са били освободени". "Разбираме, че това означава 20% ръст на цените за пощенски услуги на почти 3 000 000 физически лица, които ползват услугите на "Еконт". Затова обещаваме още по-високо качество и грижа за вашите пратки", се посочва в съобщението. От фирмата поясниха пред в. "Сега", че са побързали да вземат това бизнес решение, за да се предотврати допълнително натрупване на данъци. "В момента сме в правна несигурност и искаме вредите да бъдат възможно най-малко", обясни Йосифова.
Оскъпяването на услугата, предоставяна от частните куриери, е изцяло в полза на държавното дружество "Български пощи". Според бранша именно в това е разковничето на проблема - спасяването на все по-закъсващата държавна фирма. В същото време "Български пощи" е задължена по закон да предлага обикновени пощенски услуги до всички населени места в страната, без значение дали дейността е печеливша. За тази социална функция обаче дружеството получава компенсация от бюджета всяка година. За 2019 г. например са предвидени 21.5 млн. лв. за покриване на извършените услуги през 2017 г.

През годините от 2006 г. насам частните куриерски фирми постепенно иззеха голяма част от пазара на "Български пощи" в обикновените пощенски услуги. По данни на Комисията за регулиране на съобщенията за 2017 г. приходите от универсалната пощенска услуга са 89 млн. лв., от които вече 53% се реализират от частните оператори, а останалите 47% - от "Български пощи".

20

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

"Български пощи" продължават да трупат загуби

18.11.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

327 2
"Български пощи" вдигат цените си от 1 ноември

31.10.2019

РУМЯНА ГОЧЕВА

708 1
Премиерът нареди на "Български пощи" да спасят свободата на словото

Коментари

dobadoba

Интересно е хер Флик как ги е пропуснал.

Ще си оплюе брадата щом разбере за това.

⚓️

Oxoboxo

Набъбнаха и взеха да бият на очи,няма как държавата да изпусне лапаницата и да не ги обложи.Нормално е повечето пратки да минават през БГ пощите,ама не. Хазартните игри кога? Спортният тотализатор отдавна не е държавен за жалост.

Wolf ACE

Все още е държавно Тотото, ама го управляват в полза на другите хазартни игри.. Отделно, че всяка година "всички почват с равен старт", като на Тотото му прибират авансово едни 30 млн вноска "за спорта", после ходи наваксвай, ако можеш..

Пък другите - Прасчовци и Черепи не смеят с пръст да ги пипнат и данъци да им вземат...

buratinob

Финансовата рамка става все по "предвидима".

Интересено немците дали ще го отчетат като + когато решават за завода?😂

Stern

Според Конституцията всички форми на собственост са равнопоставени.

Обаче, отново, държавата е по-равнопоставена.

Не че ми пука кой знае колко, но пратка от Еконт ми идва на следващия ден, а БП може да се мотаят и седмица. И е по-скъпа.

Миналата година чаках пратка от Хонг Конг почти 60 дена. Накрая се оказа, че до София е дошла за 9 дена, а на БП им трябваха 50 (петдесет) дни да я докарат до Варна. Имало много пратки около Коледа, а малко хора, разб'ийш.

Zmeja

Не е баш така! Всички форми на собственост уж са равнопоставени, но само частната е "непикосновена".

сталкер пустиняк

ДДС за всички! 

Който иска бързо доставяне ще плаща повече. Който иска по-евтино и бавно - БП. 

Тринити

 

Куриерските фирми не са ми близки до сърцето,но въпросът е принципен.Значи имаме един Нероден Петко,чието раждане едва ли ще е чрез секцио в брактисалия герберастки Парлам(а)ент.Обаче имаме и ново тълкуване на стария закон(след 13 години!),щото чак сега момченцето с бретончето,страдащо от уплах,се сетило,че може да "издои и тая крава".Разбира се със задна дата.Барем за 5 години назад.Ама така се получава,коги чиляк живее под наем,ама без наем.Получава объркващи го "факсове" и сътворява каша след каша.В Абсурдистан,ъфкорс всичко е възможно.То пак добре,че давностният срок е само 5 години.Как не са се сетили да го удължат,не знам.Примерно на сто.Както добре се вижда,частният бизнес се развива в "прекрасна" бизнес среда.Изключително добре "подкрепен" от Властта.Отзад.Плюс щателно и надлежно пребъркване на джобовете.

 
volog2

Един бизнес-модел успешно се разви извън обикновените олиргахични кръгове и се опитват да го смачкат. 

Няма ли примерно да въведат ДДС и за националните лотарии, дублиращи Тото-то

Wolf ACE

Апропо ЕКОНТ вече вдигна тарифите с това "ДДС". Друг въпрос е, като се размрънкат и като нещата се върнат обратно, както става в мамковината обикновено, какво става с увеличението.. Или "бития - бит"...

sneaky_humanoid

Националната агенция за приходите (НАП) изненадващо реши да търси от частните куриери ДДС за тези услуги и със задна дата. Така компаниите неочаквано се оказаха данъчни нарушители, дължащи милиони левове ДДС на хазната.

Сефте... 

 

Май наистина сме прости, щом ги търпим да се гаврят така брутално с нас. 

sega_reader

Наистина ли си мислите, че вината е в НАП, а не в правителството ?

Я пак помислете.

sneaky_humanoid

Наистина ли мислите, че съм имал предвид НАП, а не правителството?

Я пак помислете. 

Sapienti_sat

Работя с куриерска фирма, която си ми начислява ДДС. Току що й платих за услугите през м.04.2019. Не ми се вярва да не го отчитат и внасят, каквото остава за внасяне. И цените са много прилични и не ми бавят и губят писма и пратки! Не мисля, че са някакви балъци от фирмата, та само те да плащат ддс. Има нещо объркано в "новината".

 

и не се връчват лично на получателя, а в пощенската му кутия или в съответния офис на куриерската фирма.

 

Е, услугите, които ползвам не са такива! Сигурно там е причината за моето неразбиране. 💨

Федор Езерский

Няма объркване в новината. Спорът е дали куриерите предлагат "куриерска услуга" (облагаема доставка, 20% ДДС) или правят доставка на писма (освободена доставка универсална пощенска услуга, без ДДС)

Федор Езерский

Поправките, които приемат сега са накратко този който предлага универсална пощенска услуга трябва да има стационарен обект (пощенска станция или представителство) във всяко населено място, което има повече от 800 жители. Това не е лошо като идея. 

Колкото до ревизиите със задна дата на база тълкуване на НАП, накрая винаги решава съда.

независим експерт

Статията е пълно безобразие! Някой по веригата трябва да гризне дръвцето.

Ако ДДС-то е начислено на крайния клиент, трябва да се внесе в държавата. Това е и смисъла на ДДС

Ако ДДС не е начислявано, няма какво да се плаща на държавата (освен всички други данъци).

Дали ТРЯБВА да се начислява ДДС е друга тема, която няма нищо общо с тази

Wolf ACE

Няма объркване. Има т.н. универсална услуга, освободена от ДДС. Като такава куриерите третираха доставката от техен офис до техен офис. Доставки на адрес клиент си се облагаха и преди..

Обаче сумите набъбнаха главоломно - почти всички клиенти използват офис-офис, та затова нЕкой умник от клас "Дани Кирилов", от правителството, е решил, че номерът с експроприацията със задна дата ще мине..

Ама като сме балъци и си траем - така ще е .. За кой път прилагат едни и същи глупости със задна дата - това е пълно безобразие!

Нашенец

От баничката на потребителя държавата за няколко месеца с въвеждането на новите касови апарати ще гризне едно 100 милиона- 400хиляди фирми по 250лв на касова апарат. До октомври от баничката ще бъдат гризнати още повече- всяка фирма с нов софтуер за не по мално от хилядарка, а някои и десетки хилядарки. И като десеРт- ДДС върху куриерските услуги.  Мат,риалът пак си вика: Щом имат пари- да плащат. Мат,риал- к,во да го правиш. Интересно, ни една от значимите партии в България като че ли не е чувала за това ръфане на баничката на потребителя.

редник

Нед., 12/05/2019 - 21:58 (нов)

Stern

Според Конституцията всички форми на собственост са равнопоставени.

Обаче, отново, държавата е по-равнопоставена.

Не че ми пука кой знае колко, но пратка от Еконт ми идва на следващия ден, а БП може да се мотаят и седмица. И е по-скъпа.

Миналата година чаках пратка от Хонг Конг почти 60 дена. Накрая се оказа, че до София е дошла за 9 дена, а на БП им трябваха 50 (петдесет) дни да я докарат до Варна. Имало много пратки около Коледа, а малко хора, разб'ийш.

 

Така е! 

Е, и аз  чаках, чаках съобщение от БП, пък накрая отидох и се оказа, че пратката е вече 10 дена при тях. Питам защо не са ме известили - пощальонката била болна, питам защо не са ми се обадили по телефона, написан на пратката - пощальонката била болна, питам защо поне не са ми пратили SMS - нямали такава практика и ако почнели да пишат SMS-и, кога щели да си вършат другата работа - нагли, та нагли...

   Еконт са коректни, работят до 19 ч., пратките пристигат на другия ден сутринта, пращат SMS, но явно пречат...

Влез или се регистрирай за да коментираш

×