Quantcast

Медия без
политическа реклама

Един от 8-те топ клиенти на ББР скоростно връща 40 млн. лв. заем

Министър Петков представи новите директори и надзорници в ББР

22 Юни 2021Обновена
Част от новите надзорници и изпълнителни директори на ББР.

Един от осемте най-големи клиенти на ББР изненадващо е обявил, че ще погаси предсрочно дълг от 40 милиона лева.

Това съобщи министърът на икономиката Кирил Петков пред журналисти при представянето на новата програма за държавно гарантирани заеми в подкрепа на малките и средни предприятия.

Малко след встъпването си в длъжност Петков разкри, че единствената държавна банка, създадена да подпомага най-вече дребния бизнес, всъщност е раздала 90% от кредитния си портфейл, т.е. 1.8 млрд. лв., едва на 20 компании. Осем от тях са получили общо 1 млрд. лв., при това при много по-изгодни лихви, отколкото предлагат търговските банки.

"Сега с тези преждевременно върнати 40 милиона лева ББР ще може да финансира 40, а защо не и 400 малки фирми", каза днес министърът на икономиката. Той не посочи коя и компанията погасила предсрочно огромния се заем към ББР, но припомняме кои са 8-те топ клиента на държавната банка:

Кредити с размер над 140 млн. лв.:
“Слънчев ден” АД
“Благоевград БТ” АД
“Роудуей кънстракшън” АД

Кредити с размер над 115 млн. лв.:
“Маркет инвестмънт” АД (Техномаркет) 
“Интернешънъл инвестмънтс” ЕАД

Кредити с размер над 60 млн. лв.:
“Параходство БМФ” АД
“Транспект” АД
”Инса Ойл” ЕООД

 

Ново ръководство

По-рано днес министърът на икономиката Кирил Петков представи пред работещите в Българската банка за развитие (ББР) новите членове на Управителния и Надзорния съвет на банката.

Промяната в състава на Надзорния съвет на ББР е включването на Валентин Михов и Васил Щонов. Новите членове на Управителния съвет са Владимир Георгиев, Цанко Арабаджиев и Крум Георгиев.

"От днес ББР ще се фокусира върху подкрепата за малкия и среден бизнес. Банката ще подкрепя стартъпи и предприятия с иновативни проекти“, заяви служебният министър на икономиката.

До промяна на Надзорния съвет и Управителния съвет на ББР се стигна, след като завареното ръководство и надзор отказаха достъп на принципала - министърът на икономиката - до информация за раздадените големи кредити, а също така саботираха действията на назначения от Петков одитен съвет. Освободените надзорници Митко Симеонов и Велина Бурска обжалват заповедите си и докато тече делото на практика не могат да бъдат остранени. Сега надзорният съвет вече ще е от петима души, а трима от тях, т.е. мнозинството, са назначени от министър Петков. В Надзорния съвет остава и Стамен Янев, бивш зам.-министър на икономиката, а сега шеф на Българската агенция за инвестиции.

Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев са новите трима членове на управителния съвет и изпълнителни директори в държавната банка. Така управителният съвет става с общо шестима членове.

Новите членове на надзора и директорския борд бяха одобрени от БНБ на 11 юни. БНБ одобри и нов устав на ББР. С него държавната банка вече не може да раздава кредити по-големи от 5 млн. лв. Освен това броят на членовете на Надзорния съвет и на Управителния съвет е завишен до 7 души, което позволява на служебния министър наред със завареното ръководство да вкара и свои хора.

Нова гаранционна програма

"Възстановяване" - така се нарича новата програма за кредитиране на малки и средни предприятия с гаранция от Фонда на фондовете. От следващата седмица пет банки започват отпускане на заеми по тази програма - Пощенска, Банка ДСК, ОББ, Райфайзенбанк и ПИБ, обяви служебният министър на икономиката Кирил Петков, след като днес бяха подписани договорите с търговските банки.

За разлика от други гаранционни програми при тази няма да се изисква обезпечение от фирмите-кандидати за кредити. Условието към тях е да са имали поне три годишна дейност, като поне за една от тези три години са били на печалба. Размерът на кредита е 70% от оборота на фирмата през 2019 или 2020 г. - която е по-добра, но не повече от 3 млн. лв. Срокът за погасяване е 7 години, като първите 12 месеца са гратисен период.

"С тази програма мобилизираме 2.5 млрд. лв. за кредитиране на бизнеса. Кредитите може да бъдат използвани както за инвестиции, така и за оборотен капитал, така че фирмите да продължат да се развиват", заяви финансовият министър Асен Василев. Той обясни, че рискът се поделя между държавата (80%) и търговските банки (20%).

Лихвите, при които банките ще отпускат кредити по новата програма, са пазарните и ще се определят за всеки клиент индивидуално, обясниха предствавителите на търговските банки.

Още по темата