Медия без
политическа реклама

ЕЦБ сменя Eurotower с по-модерен небостъргач

1400 служители на "Банков надзор" ще се преместят в кулата Gallileo

17 Март 2024
Eurotower и известната скулптура, посветена на единната европейска валута.

Европейската централна банка (ЕЦБ) ще напусне окончателно известния небостъргач Eurotower - един от символите на единната европейска валута. На ход е преместването на армията от 1400 служители, които се занимават в надзора на банките в еврозоната. Те ще бъдат изнесени наблизо в друг франкфуртски небостъргач -Gallileo.

Новият дом на евроназдорниците е значително по-млада и по-модерна сграда, а от ЕЦБ обясняват, че целта на преместването е намаляване на „физическия и екологичния отпечатък“ чрез икономии на енергия. 

Центалната банка започна поетапно изнасяне на персонала си от 40-етажната кула Eurotower още през  2014 г. Сега е ред на преместването на банковия наздор. 

Eurotower - кулата на еврото, е проектирана от архитекта Рихард Хейл. Завършена е през 1977 г. Първоначално е наета от търговската банка Bank für Gemeinwirtschaft, а през 1995 г. става седалище на Европейският паричен институт, предшественик на ЕЦБ.  

38-етажната сграда Gallileo, построена през 2003 г., е сходна по размер с Eurotower, но е много по-модерна и енергоефективна. 

Служителите в ЕЦБ могат да работят от разстояние в около половината от работната седмица и офисите често пустеят. Ето защо банката "оптимизира" площите и сградите, които ползва във Франкфурт. До 2028 г. се очаква нейните служители да напуснат и Japan Centre, друг небостъргач в центъра на града. 

 

Още един евросимвол 

14-метровата скулптура „Евро“ на площад „Вили Бранд" пред "Кулата на еврото", няма да бъде засегната от решението на ЕЦБ да напусне Eurotower. 

Стоманеният монумент е собственост на Франкфуртския културен комитет - организация с идеална цел, която подкрепя европейската интеграция и ролята на града като финансов център. Тя обаче търси нов спонсор, който да покрива годишните разходи за поддръжка на стойност 200 хил. евро, след като сделката с компанията зад криптовалутата Caiz се провали.

Председателят на комитета Манфред Пол заяви пред Frankfurter Allgemeine Zeitung, че ако не се намери дарител, може да се наложи скулптурата да бъде демонтирана или да бъде продадена на търг. 

Ключови думи:

ЕЦБ, Gallileo, Еurotower

Още по темата