Медия без
политическа реклама

Държавата пак ще тества за чума оцелялото стадо в Странджа

Идеята е да се докаже пред света, че България е свободна от заразата

10 Юни 2021
Фейсбук
Ани Петрова и Кристиян Вигенин от БСП през 2018 г.

Ветеринарните власти ще тестват отново за чума стадото на Ани Петрова от Болярово, което оцеля през 2018 г. при масовото избиване, след като тя не допусна евтанизиращите екипи. Идеята е България да си върне статута на държава, свободна от чума. Липсата на зараза при Петрова се удостовери както по емпиричен път (животните оцеляха и се размножиха), така и след дълга съдебна битка. Но в регистрите на Организацията по здравеопазване на животните остана информацията, че България е с неликвидирано огнище. Новите данни трябва да онегледят, че чума няма и да бъде възобновен износът на месо от дребни преживни животни.

Както стана ясно вчера, новата власт смени курса спрямо Петрова и оттегли иска към ВАС, наследен от времената на ГЕРБ. А днес се е провела среща на зам.служебния министър на земеделието Крум Неделков и новия шеф на Агенцията по безопасност на храните Деян Стратев със стопанката и нейните адвокати. „Лично съм готов да съдействам на колегите да вземем пробите заедно. Ще изготвим план за действие и имате пълна подкрепа от наша страна“, е заявил Неделков, цитиран от пресслужбата на министерството.

 

СИГНАЛ

Междувременно лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви на пресконференция, че ще сезира европейския главен прокурор Лаура Кьовеши за избиването на животните. Кьовеши в момента е в България. Нинова припомни, че партията е била плътно до стопаните през 2018 г. "Регионът се обезлюди и никой не понесе отговорност. Ние няма да оставим нещата така – само с констатация. Не напразно водихме тази битка и в парламента, и на улицата с хората от протеста, и в къщите им, където стояхме денонощно. Разполагаме, освен с решението на ВАС, и със стенограма от председателския съвет на Народното събрание, от която личи кой по онова време каква позиция заемаше и с какви аргументи. Разполагаме с десетки показания на хора, които са готови да свидетелстват. Тези доказателства представяме на българската прокуратура и искаме сериозно, мащабно, задълбочено разследване. Нещо повече – предоставяме ги на г-жа Кьовеши, тъй като по този казус имаше усвояване, а и може би и присвояване на европейски средства”, заяви Нинова.

Още по темата: 

Ани Петрова от Болярово, която показа чутовна воля и не допусна стадото й да бъде избито заради чумата, спечели финално съдебната битка. С решение от вчера Върховният административен съд (ВАС) се произнесе, че заразата не е доказана. През есента на 2018 г.

 

Още по темата