Quantcast

Медия без
политическа реклама

Домусчиев: Прокуратурата да подгони и енергийната мафия

И без парите от "Национална лотария", "Нова тв" е стабилна финансово, твърди собственикът на телевизията

11 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) Кирил Домусчиев даде "интервю" в собствената си телевизия "Нова", която придоби през миналата година. Основната тема, както обикновено напоследък в неговите публични изяви, бе скъпият ток за бизнеса.

"Отраженията от толкова скъпия ток ще са много сериозни. Високите цени са тенденция, която се запазва устойчиво. Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика", твърди Домусчиев.

Според него има манипулации на пазара и и има хора от Българския енергиен холдинг (БЕХ), които помагат за всичко, както и заинтересовани  бизнесмени. "Когато има такива пикове (б.р. - в цената на тока за промишлеността), хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса", каза той.

„Схемата е тази, която наблюдаваме и в хазарта“, заяви Домусчиев и добави: "Има енергийна мафия в България. Надявам се прокуратурата един ден да има време и да се заеме и с енергетиката“.

Той коментира и случващото се около ТЕЦ „Марица Изток 2“, където според него сами правим втори комбинат „Кремиковци“.

"Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. (лв.) загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. "Марици"-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ-Варна минава на газ"

 Домусчиев каза, че в четвъртък представители на бизнеса имат среща с министър Теменужка Петкова.

""Това е реакцията на правителството. На тази среща ще обсъдим темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на "Марица Изток 2" с нейна заповед. Заради тази помощ ще бъдем и глобени. Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители на БЕХ", заяви Домусчиев.

Според него, че в мините на „Марица“ се плаща, ако някой иска да бъде назначен на работа, защото била "сладка работа".

Домусчиев говори и по темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната и желанието за приемане на еврото за валута. Твърдата позиция на бизнеса била същата - приемане на еврото. „Еврото ще ни донесе стабилност“, категоричен е той.

Що се отнася до отношенията на неговата "Нова тв" с "Национална лотария" на обвинения бизнесмен Васил Божков, Домусчиев заяви:

„Нова телевизия" има действащ договор с "Национална лотария". Когато бъде обнародван в „Държавен вестник“ (б.р. - спирането на дейността на лотарията), юристите ни ще кажат какво да правим.Този договор аз съм го заварил  и сега е явно, че отива към своя край. Аз не смятам, че липсата на този договор ще се отрази на "Нова телевизия". Рейтингът е изключително висок и сега ние можем да избираме рекламодателите си. Липсата на „Национална лотария“ няма да повлияе. Ние сме финансово обезпечени“, заяви той.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?