Quantcast

Медия без
политическа реклама

Домусчиев: Прокуратурата да подгони и енергийната мафия

И без парите от "Национална лотария", "Нова тв" е стабилна финансово, твърди собственикът на телевизията

11 Февр. 2020
Илияна Кирилова

Председателят на Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и ротационен председател на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) Кирил Домусчиев даде "интервю" в собствената си телевизия "Нова", която придоби през миналата година. Основната тема, както обикновено напоследък в неговите публични изяви, бе скъпият ток за бизнеса.

"Отраженията от толкова скъпия ток ще са много сериозни. Високите цени са тенденция, която се запазва устойчиво. Нашата цена е с между 25 и 30% по-висока от тази в страните с развита икономика", твърди Домусчиев.

Според него има манипулации на пазара и и има хора от Българския енергиен холдинг (БЕХ), които помагат за всичко, както и заинтересовани  бизнесмени. "Когато има такива пикове (б.р. - в цената на тока за промишлеността), хора правят огромни печалби на гърба на бизнеса", каза той.

„Схемата е тази, която наблюдаваме и в хазарта“, заяви Домусчиев и добави: "Има енергийна мафия в България. Надявам се прокуратурата един ден да има време и да се заеме и с енергетиката“.

Той коментира и случващото се около ТЕЦ „Марица Изток 2“, където според него сами правим втори комбинат „Кремиковци“.

"Защо продължава да работи с половината от мощностите си и в същото време получава субсидия. Те имат 350 млн. (лв.) загуби, които покриваме ние, данъкоплатците. Колкото повече пари наливаш в една черна дупка, толкова по-голяма ще става тя. "Марици"-те могат да не затворят, но трябва да се направи модернизация. Има достатъчно средства, които ще дойдат по линия на Европа. Това се прави на много места. Неслучайно ТЕЦ-Варна минава на газ"

 Домусчиев каза, че в четвъртък представители на бизнеса имат среща с министър Теменужка Петкова.

""Това е реакцията на правителството. На тази среща ще обсъдим темата за такива ненотифицирани държавни помощи, защото такава ще бъде отпусната на "Марица Изток 2" с нейна заповед. Заради тази помощ ще бъдем и глобени. Това е абсолютно престъпно. Ще го обсъдим с Петкова и ще настояваме за оставки на определени ръководители на БЕХ", заяви Домусчиев.

Според него, че в мините на „Марица“ се плаща, ако някой иска да бъде назначен на работа, защото била "сладка работа".

Домусчиев говори и по темата с влизането на България в чакалнята на еврозоната и желанието за приемане на еврото за валута. Твърдата позиция на бизнеса била същата - приемане на еврото. „Еврото ще ни донесе стабилност“, категоричен е той.

Що се отнася до отношенията на неговата "Нова тв" с "Национална лотария" на обвинения бизнесмен Васил Божков, Домусчиев заяви:

„Нова телевизия" има действащ договор с "Национална лотария". Когато бъде обнародван в „Държавен вестник“ (б.р. - спирането на дейността на лотарията), юристите ни ще кажат какво да правим.Този договор аз съм го заварил  и сега е явно, че отива към своя край. Аз не смятам, че липсата на този договор ще се отрази на "Нова телевизия". Рейтингът е изключително висок и сега ние можем да избираме рекламодателите си. Липсата на „Национална лотария“ няма да повлияе. Ние сме финансово обезпечени“, заяви той.

Още по темата