Quantcast

Медия без
политическа реклама

Депутатите ограничиха до три глоби за шофиране без винетка за година

Шофьорите ще може да коригират данните за автомобила, без да бъдат санкционирани

01 Февр. 2023
Илияна Кирилова

Депутатите набързо гласуваха промени в закона за пътищата, с които намалиха броя на глобите за нарушителите, които шофират без винетки или със сгрешени данни в тях.

При повече от три нарушения в рамките на една календарна година за лек автомобил без платена пътна такса няма да се дължат глоби, а образуваните административно наказателни производства за повече от три нарушения се прекратяват. Това гласи един от одобрените окончателни тестове в Закона за движение по пътищата, който бе гласуван в преходните разпоредби на Закона за пътищата. Разпоредбата влиза в сила със задна дата от 1 януари 2019 г.

"Решихме проблема на жителите на Пролеша", обяви по този повод от парламентарната трибуна Настимир Ананиев от "Продължаваме промяната". 

По-голямата част от законовите промени в пътния закон бяха провокирани именно от абсурдно натрупаните глоби за десетки хиляди левове на хората от няколко софийски села. В продължение на три години те са пътували с автомобилите си до столицата, без да знаят, че този път всъщност е платен. 

До този проблем се стигна, след като последното правителство на ГЕРБ даде обещания някои от пътните отсечки в Софийска област да останат безплатни, но впоследствие не спази обещанието. Така семейства от селата като Пролеша се оказаха с начислени над 300 компенсаторни такси от по 70 лв. всяка.

Жителите на Пролеша обаче не са съвсем доволни и от приетия днес лимит от три глоби годишно. Размерът на глобата е 300 лв., което прави общата сума 900 лв. Затова те настояваха да бъдат санкционирани само с компенсаторни такси от по 70 лв.

Собствениците на леки автомобили, закупили годишни винетки, вече ще бъдат известявани по е-поща или с SMS, 14 дни преди срокът им да изтече. За тримесечните винетки известяването ще бъде три дни преди изтичане на валидността. Законовата промяна се прави, за да се намалят случаите на нередовни автомобили заради невнимание.

Известяване ще има и за всеки издаден наказателен фиш.

Премахват се глобите за сгрешени винетки. Най-после се разрешава те да може да се коригират, без да има санкция за това, като условието е поправката да е на не повече от три символа в данните.

Къмпинг автомобилите също минават на винетки. Досега те се водеха тежкотоварни превозни средства и собствениците им заплащаха тол такси за изминат километър.

Депутатите отхвърлиха искането на "Продължаваме промяната" да се намали комисионата на фирмите, които обслужват тол системата -  осигуряват обработката на пътните такси  и ги събира. Само две са лицензираните фирми доставчици на услугата, за което те събират по 7% от всяка платена пътна такса. ПП настояваше комисионата да падне на 3%.

Ключови думи:

винетка, глоба, Пролеша

Още по темата