Quantcast

Медия без
политическа реклама

Чадър и шезлонг на плаж в Гърция все още са достъпни срещу едно кафе

На ГКПП "Кулата" вече се образуваха опашки от стотици автомобили и камиони

10 Юни 2023ОбновенаЙОАНА ПЕТРОВА
Илияна Кирилова
В Гърция все още има плажове, където може да ползвате чадър и шезлонг срещу едно кафе, но те са все по-голяма рядкост.

Гърция не е премахнала практиката чадър и шезлонг на плажа да се ползват на цената на едно кафе. Подобна информация се разпространи в медиите в началото на летния сезон, но тя бе опровергана от главния секретар на гръцкото Министерство на туризма Олимпия Анастасопулу в интервю за БНР. 

"Напротив, навсякъде в Гърция, не само в северните ѝ части, може да откриете плажове, където да изпиете кафето или безалкохолното си и да използвате чадър и шезлонг. Българските туристи са очаквани с удоволствие в цяла Гърция, при това при същите условия, както досега", посочи Анастасопулу.

Тя допуска, че дезинформацията може да се е получила около скорошни публикации за остров Миконос, където бяха открити редица строителни нарушения при плажните барове и заведения, които бяха.затворени и предстои да бъдат премахнати.

Трябва да се има предвид, че много гръцки плажове са с входна такса, която това лято варира от 6 до 10 евро на човек и двойно по-малко за дете. Тази такса покрива ползване на чадър, а някъде и на шезлонг. Напълно безплатни са само общинските плажове, но те рядко са с чадъри. 

С 25% по-високи цени в заведенията

Това лято цената на кафето или популярното гръцко фрапе на плажа е минимум 4 евро, докато предни години в масовия случай бе 3 евро. Повишени са цените и на други напитки и храни в плажните заведения. Пресен сок е 7 евро, а сандвич - 15. 

С 25-30% са скочили цените в заведенията в южната ни съседка заради поскъпването на хранителните продукти. Еднa cĸpoмнa вeчepя зa двaмa в oбиĸнoвeнa тaвepнa, ĸoятo минaлaтa гoдинa e cтpyвaлa oĸoлo 40 eвpo, вeчe e минимyм 60 eвpo, cпoдeлят ĸлиeнти. С минимум 25% по-високи са и цените на хотелските нощувки.

Така гръцкото море се оказва скъпо и за самите гърци - всеки втори грък това лято не може да си позволи почивка, оповестиха тези дни от гръцкия Съюз на потребителите. 

На островите поскъпването както на хотелите, така и на плажните услуги и заведенията за хранене е толкова високо, че отблъсква дори платежоспособните туристи. С около 20% са намалели резервациите за популярни острови като Миконос и Санторини, съобщава БНР.

Европейските туристи се пренасочват към алтернативни дестинации като Мексико и френската Ривиера, където цените също са високи, но донякъде логични, обясняват европейски туристически агенции.

 

ВЕЧЕ ИМА ОПАШКИ НА БЪЛГАРО-ГРЪЦКАТА ГРАНИЦА

Километрични опашки са се образували на ГКПП "Кулата", съобщи БНР. Стотици леки автомобили, автобуси и тежкотоварни камиони чакат от сутринта, за да преминат в Гърция. Чакането е с часове.

"В момента има 20 автобуса, някъде е преди нас и около 30 след нас в колоната както за леки автомобили, така и в колоната за тировете, защото леки автомобили, тирове и автобуси - всеки се спасява сам. Леките коли минават в тировете, съответно автобусите се пререждат на леките коли, за да се измъкнат напред. Те после влизат в автобусната лента, защото била тяхна. Няма нито един граничен полицай, няма митническа проверка, няма абсолютно нищо. Стоим и чакаме. Хората са свалени от автобусите. Ненормална ситуация", заяви пред националното радио туроператорът Таня Пенчева.

Ключови думи:

плаж, Гърция

Още по темата