Quantcast
България закъса с енергийните промени за Плана за възстановяване | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

България закъса с енергийните промени за Плана за възстановяване

Служебният кабинет придвижи част от обещаните законопроекти
3 854
Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов обяви подготовката на проектите по плана за приоритет.

Въпреки критиките, че се занимава с несвойствени дейности, служебното правителство успя да отметне подготовката на важни законопроекти за второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те трябва да станат до края на 2022 г. и България ще се провали, ако служебното правителство не придвижи през процедури на обществено обсъждане и не внесе в НС готови проекти, по които да може веднага да се работи. Справка с обещаните пред Брюксел реформи показва, че работата закъснява най-много в сектор енергетика, където няма представени проекти, а чакат за реализация огромни и спорни инвестиции. Второто плащане е в размер на 724 млн. евро, като искането вероятно ще бъде отправено в средата на 2023 г. 

Почти всички мерки в областта на енергетиката изискват промени в законодателството. България трябва да въведе дефиниция на енергийно бедни домакинства и да определи критерии за определяне на най-уязвимите групи от високите цени на енергийните ресурси. България е обещала и законови промени, които да стимулират енергийната ефективност и ползването на възобновяема енергия през ползването на ESCO компании, които инвестират в мерките с гарантирано възвръщане на инвестицията през отчетените икономии в сметките за електроенергия. 

Тежки реформи са заложени и за либерализация на пазара на електроенергия, като тук със сигурност някои срокове ще бъдат пропуснати. Обещани са промени, които да улеснят свързването и пускането в експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия – обещаният огромен батериен парк, както и пилотният проект за производство на геотермална енергия. Нито един от тези проекти не е представен за обществено обсъждане от министерство на енергетиката, от което се очакват и ред други конкретни мерки като провеждане на търг за нов капацитет от 285 MW за производство на електроенергия от ВИ и др. 

Служебното правителството вече успя да пусне за обсъждане или да приеме на ниво МС други законопроекти, свързани с плана. Пуснати за обсъждане са проекти с промени в закона за биологичното разнообразие, за правната помощ, в закона за кадастъра и имотния регистър, в закона за етажната собственост. Промените в закона за имотния регистър целят създаване на съвременни и пълни електронни партиди на имотите и електронни партидни дела с вписаните актове.

На заседанието си тази седмица кабинетът одобри и други два законопроекта, свързани с плана за възстановяване – проект на изцяло нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения и проект за промени в Търговския закон с цел подобряване на рамката на несъстоятелността. От предходното правителство има наследен и готов проект с промени в закона за електронното управление.

Още

Парламентът поднови военно споразумение със САЩ

20.01.2023

2254
Радев отрече казусът с "Нексо" да му е повлиял, но бързо бе опроверган

17.01.2023

Обновена

2487
Росица Велкова: Парламентът бави критично три законопроекта за еврозоната

16.01.2023

ТАНЯ ПЕТРОВА

2124