Медия без
политическа реклама

България закъса с енергийните промени за Плана за възстановяване

Служебният кабинет придвижи част от обещаните законопроекти

30 Септ. 2022ТАНЯ ПЕТРОВА
Вицепремиерът по еврофондовете Атанас Пеканов обяви подготовката на проектите по плана за приоритет.

Въпреки критиките, че се занимава с несвойствени дейности, служебното правителство успя да отметне подготовката на важни законопроекти за второто плащане по Националния план за възстановяване и устойчивост. Те трябва да станат до края на 2022 г. и България ще се провали, ако служебното правителство не придвижи през процедури на обществено обсъждане и не внесе в НС готови проекти, по които да може веднага да се работи. Справка с обещаните пред Брюксел реформи показва, че работата закъснява най-много в сектор енергетика, където няма представени проекти, а чакат за реализация огромни и спорни инвестиции. Второто плащане е в размер на 724 млн. евро, като искането вероятно ще бъде отправено в средата на 2023 г. 

Почти всички мерки в областта на енергетиката изискват промени в законодателството. България трябва да въведе дефиниция на енергийно бедни домакинства и да определи критерии за определяне на най-уязвимите групи от високите цени на енергийните ресурси. България е обещала и законови промени, които да стимулират енергийната ефективност и ползването на възобновяема енергия през ползването на ESCO компании, които инвестират в мерките с гарантирано възвръщане на инвестицията през отчетените икономии в сметките за електроенергия. 

Тежки реформи са заложени и за либерализация на пазара на електроенергия, като тук със сигурност някои срокове ще бъдат пропуснати. Обещани са промени, които да улеснят свързването и пускането в експлоатация на съоръжения за съхранение на енергия – обещаният огромен батериен парк, както и пилотният проект за производство на геотермална енергия. Нито един от тези проекти не е представен за обществено обсъждане от министерство на енергетиката, от което се очакват и ред други конкретни мерки като провеждане на търг за нов капацитет от 285 MW за производство на електроенергия от ВИ и др. 

Служебното правителството вече успя да пусне за обсъждане или да приеме на ниво МС други законопроекти, свързани с плана. Пуснати за обсъждане са проекти с промени в закона за биологичното разнообразие, за правната помощ, в закона за кадастъра и имотния регистър, в закона за етажната собственост. Промените в закона за имотния регистър целят създаване на съвременни и пълни електронни партиди на имотите и електронни партидни дела с вписаните актове.

На заседанието си тази седмица кабинетът одобри и други два законопроекта, свързани с плана за възстановяване – проект на изцяло нов закон за защита на лицата, подаващи сигнали или публично оповестяващи информация за нарушения и проект за промени в Търговския закон с цел подобряване на рамката на несъстоятелността. От предходното правителство има наследен и готов проект с промени в закона за електронното управление.

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?