Медия без
политическа реклама

България още не е обявила санкции срещу руски граждани

МФ отказва да съобщи има ли блокирани банкови сметки и недвижимо имущество заради войната в Украйна

16 Апр. 2022МИЛА КИСЬОВА
Руският милиардер Роман Абрамович "скри" суперлуксозната си 164-метрова яхта "Еклипс" в Турция, която не прилага санкции срещу Русия заради военната инвазия в Украйна.

Властите в България мълчат дали са предприели някакви мерки срещу руски физически лица, включени в санкционния списък на Европейския съюз спрямо Русия. Още преди две седмици "Сега" зададе въпроси на Министерството на финансите дали се предприемат някакви действия, но оттам отказват да отговорят.

Първите санкции срещу фирми и физически лица ЕС прие още в началото на март - дни след руската военна инвазия в Украйна. След това на няколко пъти санкционният списък бе разширяван от Европейската комисия. Скоро след това редица държави от ЕС започнаха да обявяват по какъв начин реагират, но не и България.

Премиерът Кирил Петков единствено до момента е коментирал, че най-големият руски инвеститор - "Лукойл", всъщност избягва санкциите, защото от миналата година собствеността върху рафинерията в Бургас и веригата бензиностанции е прехвърлена на швейцарската компания "Литаско".

При толкова много руски граждани, които притежават имоти и бизнеси у нас, е напълно очаквано сред тях да има и такива, попаднали в санкционния списък. Както е известно в него фигурират не само имената на руски олигарси, но и на стотици други руски граждани, свързани с властта на президента Владимир Путин, като например депутатите от руската Дума, ръководители на руски медии, членове на самообявилите се "правителства" и "парламенти" на Донецк и Луганск и др. Списъкът наброява близо 900 руски граждани.

ПЪРВИ БЯХА ЯХТИТЕ

Едни от първите съобщения за пострадали от санкциите руснаци (извън руските компании и банки) бяха тези за "конфискувани" яхти на руски богаташи, приближени до режима на Путин, акостирани из пристанища в Европа.

Още в началото на март Итaлиaнcĸaтa финaнcoвa гвapдия съобщи за зaдъpжаната яxтa нa pycĸия бизнecмeн Aндpeй Meлничeнĸo - нaй-гoлямaтa вeтpoxoднa яxтa в cвeтa, oцeнявaна нa 530 милиoнa eвpo. Властите на Италия поставиха под възбрана и имоти на остров Сардиния на милиардера Алексей Мордашов, както и вили и луксозни автомобили на други руски бизнесмени.
В Барселона испанските власти задържаха яхтата на рycĸия oлигapx - Cepгeй Чeмeзoв, както и тази на шефа на "Роснефт" Игор Сечин. Без яхта се озова и пpиближeният дo Πyтин Bиĸтop Meдвeдчyĸ, след като плавателният съд бе задържан в Xъpвaтия. Германските власти запорираха плавателния съд на друг приближен на руския президент Владимир Путин - Алишер Удманов.

Тези дни нидерландските митнически власти обявиха, че под засилено наблюдение са 20 яхти в корабостроителници в Нидерландия, за които се прави разследване дали са свързани с лица в санкционния списък на ЕС. Някои от тях са в процес на строителство, други са оставени за ремонт, трети са в складовете. 

ЗАПОРИРАНИ СМЕТКИ

Франция обяви мащабни действия, свързани с блокиране на руски активи. Отделно от тези на Руската централна банка (за над 20 млрд. евро), на 20 март министърът на икономиката и финансите Брюно Льо Мер съобщи за запорирана движима и недвижима собственост, както и банкови сметки на руски олигарси на стойност 850 млн. евро. "Замразихме 150 милиона евро в сметки на частни лица и кредитни линии във Франция", каза той пред френските медии. Освен това да запорирани недвижими имоти на френска територия за 539 млн. евро - трийсетина вили и апартаменти, и две яхти за 150 млн. евро. "Те не са конфискувани. На практика собствениците им не могат да се разпореждат с тях, да ги препродават или обръщат в пари", обясни Брюно Льо Мер. Преди два дни френските власти съобщиха, че са запорирали вила на Френската ривиера и 11 други имота, собственост на Роман Абрамович.

Чехия и Полша също реагираха. Чешкият премиер Петър Фиала съобщи, че са замразили в страната имущество на руски бизнесмени на стойност стотици милиони крони (милиони евро).  Той посочи също, че правителството ще инициира промени в чешкото законодателство във връзка със санкциите срещу Русия, за да се гарантира, че фирмите, свързани с лица, фигуриращи в санкционните списъци, ще продължат да работят, а служителите им ще останат на работа.

Полският премиер Матеуш Моравецки обяви, че са замразили активи за 33 млн. долара, но този вид санкции не работят. Според него тази собственост не може да се използва като финансова помощ за Украйна, затова призова Брюксел да се позволи на всяка отделна страна да може да конфискува тази собственост за репарации за Украйна.

Гърция обяви в средата на март, че е започнала да замразява активите на руски граждани по санкционния списък на ЕС. Запорират се имоти в столицата Атина и на гръцки острови, блокирани са и банкови сметки. Гръцките власти били в непрекъснат контакт с международните институции, за да проследят активите на конкретните руски граждани, които трябва да бъдат замразени.

Кипърското правителство отне златните паспорти на 21 руски граждани, сред които четирима олигарси. Един от тях е Алексей Кузмичев, чието богатство се оценява на 6,6 милиарда долара, от близкия кръг на президента Путин. Кузмичев получава златен кипърски паспорт през 2019 г. заедно със съпругата си и трите си деца. Той е главен акционер на дружеството „Алфа Груп“. Друг олигарх със златен кипърски паспорт се оказа Вадим Мошкович, получен през 2017 г. - един от най-големите земевладелци в Русия със силен бизнес интерес към Кипър.

Въпреки неутралния си статут Швейцария също подкрепи санкциите на ЕС срещу Москва и блокира руски активи на стойност 7,5 млрд. франка (над 8 млрд. долара), съобщиха от Държавния секретариат по икономическите въпроси на Швейцария (SECO). Сред блокираните активи има и 10 къщи и апартаменти, собственост на руснаци. Швейцарските власти продължават да издирват руски активи и имоти, обект на санкции.

А Великобритания прие специално законодателство за санкциониране не само на руски компании и банки, но и на физически лица, свързани с Путин. Сред тях се оказаха Герман Греф, главен изп. директор на "Сбербанк", Михаил Фридман, собственик на "Алфа банк", петролният магнат Евгений Швидлер и основателят на банка Tinkoff Олег Тинков, както и дъщерите на Путин и Лавров. Лондон заяви, че общата стойност на банковите активи, санкционирани след инвазията в Украйна, възлиза на 500 милиарда паунда (658,65 милиарда долара), а по отношение на олигарсите и техните семейства - над 150 милиарда паунда.

Активи за милиарди долари на руски бизнесмени, поддръжници на Путин, бяха блокирани по цял свят - от САЩ, през Каймановите острови, остров Джърси, до Япония и Фиджи.

В Турция, където не са прилагат санкции срещу руските компании и физически лица заради войната в Украйна, тези дни стана известно, че две яхти на руския милиардер Роман Абрамович, са акостирали в пристанищата на Мармарис и Бодрум, за да избегнат запори. Плавателните съдове са били преместени, без да навлизат в гръцки териториални води. 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?