Медия без
политическа реклама

"Булгаргаз" сваля цената с 1.4% през август

Договор с търговец от региона допълва азерските доставки

01 Авг. 2023
Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви добрите новини за цената на природния газ.
БГНЕС
Председателят на КЕВР Иван Иванов обяви добрите новини за цената на природния газ.

Цената, по която "Булгаргаз" ще снабдява клиентите си през август, ще е малко по-ниска от юлската.

Комиията за енергийно и водно регулиране одобри понижение с 1.4 на сто на днешното си закрито заседание.

Така през август природният газ ще струва 59,67 лв./MWh  - след 60,58 лв./MWh през юли. КЕВР утвърди тази цена след анализ на ценообразуващите фактори, вкл. котировките на международните газови пазари и валутния курс. 


Първоначалните разчети предвиждаха 3-процентно поскъпване на природния газ за август, но след започналия спад на цените на нидерландската борса през последните три седмици тази тенденция се промени в благоприятна посока, коментира председателят на КЕВР Иван Иванов.


Доставките за август за осигурени от  два източника. В ценовия микс е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България - Гърция“ /IGB/ по дългосрочния договор с Азербайджан. То покрива 74.66 % от потреблението за месеца и има ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво, посочват от енергийния регулатор.

Освен това „Булгаргаз“ е сключил и месечен договор за покупка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона - след проведен търг. 


В утвърдената цена на природния газ са включени компонента цена на природния газ на вход на газопреносните мрежи, компонента за дейността „обществена доставка“ и компонента за компенсиране на разходи, покриваща разходите на "Булгаргаз" за съхранение на количества в газохранилището в „Чирен“ в изпълнение на задължения по  Плана за действие при извънредни ситуации,  поясняват от КЕВР. 
 

.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

природен газ, "Булгаргаз"

Още по темата