Медия без
политическа реклама

Брюксел е готов да подкрепи България за АЕЦ „Белене”

Това заяви зам.-шефът на Еврокомисията Франс Тимерманс, който е на посещение у нас

15 Окт. 2021Обновена
Синдикалисти, негодуващи срещу "Зелената сделка", посрещнаха Тимерманс у нас.
БГНЕС
Синдикалисти, негодуващи срещу "Зелената сделка", посрещнаха Тимерманс у нас.

Европейската комисия (ЕК) ще подкрепи България, ако страната ни вземе решение да завърши проекта за АЕЦ "Белене". Това заяви нейният зам.-председател Франс Тимерманс в интервю за bTV. „Проверете цифрите – какви са плюсовете и минусите. Вземете решение, за което ние ще ви подкрепим“, обясни той.

Тимерманс, който в ЕК отговаря за „Зелената сделка“, е на посещение в България, за да участва във форума „Зеленият преход – решения и предизвикателства за България”. У нас той беше посрещнат от недоволни представители на синдикатите. "Сега използваме възможността да го срещнем лице в лице, за да каже точно как да стане това, за да не останат десетки хиляди хора без работа, да не останем без ток", обясни Ваня Григорова от КТ „Подкрепа“, цитирана от БГНЕС.

Какво предстои

„Няма бъдеще във въглищата. В глобален план все повече страни изповядват тази политика. Това, което трябва да подсигурим обаче е едно по-добро бъдеще за хората, които живеят в райони, където има минодобив. Аз съм внук на двама миньори и приемам лично въпроса“, коментира Тимерманс пред bTV.

Той беше категоричен, че не може да каже дали е приемлива 2040 г. като краен срок за излизане от експлоатация на въглищните централи в България, преди да е видял Плана ни за възстановяване и устойчивост. „Когато става дума за планове за възстановяване, ние ги анализираме изключително внимателно. Когато получим българския през следващите дни, ще го анализираме и ще видим моментите за приключване с въглищата. Колкото по-дълго чакаме, толкова по-скъпо ще ни струва“, каза Тимерманс.

Зам.-шефът на ЕК коментира, че очаква да види в Плана за възстановяване как България ще стане място, където всеки ще има по-добро работно място и как ще се подобри инвестиционната среда. Тимерманс уточни, че качеството е по-важно от скоростта. Затова не очаква проблеми заради забавянето от наша страна да бъде внесен документът. Документът ще бъде разглеждан през следващите няколко месеца в Брюксел.

Според него „зелената енергия“ ще подсигури по-ниски цени на тока и добави, че природният газ е добро решение, а ядрената енергия ще има роля в бъдеще.

За електроенергията

На въпрос каква е сметката му за електричество, Тимерманс отговори: „В момента със съпругата ми живеем в Белгия, плащаме авансово 220 евро на месец, но аз знам, че вече тази сума няма да е достатъчна за покриване на сметката, защото сумите се покачват драстично. Предполагам, че в края на годината ще трябва да се плати доста повече“.

Той обясни, че ситуацията с високите цени на електроенергията е свързана с COVID пандемията. Тимерманс уточни, че това не се случва за първи път и добави, че преди 25 години цените са били дори и по-високи. Според него е можело да се предвиди ценовият скок заради развитието на икономиката, но има и други фактори, които е нямало как.

„Заради COVID намалява предлагането на газ хората компенсираха с купуването на по-големи количества. Това е „перфектната буря“, но се надяваме, че това е само временно положение и цените ще слязат надолу в началото на следващата година“, обясни зам.-председателят на ЕК.

Относно твърдението, че Москва задържа количества газ, за да създаде по-високо търсене и повишаване на цените, Тимерманс отговори, че Русия изпълнява своите договори с ЕС и Брюксел няма причина да смята, че руснаците притискат пазара.

„Търсенето е огромно в световен план. В Китай това също е голям проблем. Русия се опитва да достави максимални количества и на Китай. Нямаме причина да смятаме към момента, че Русия по някакъв начин манипулира пазара“, заяви още той. Тимерманс коментира и газопровода „Северен поток 2“. Според него от германските власти зависи дали проектът може да се лицензира по-рано.

За бъдещето

Попитан как може да обясни „Зелената сделка” на разбираем език, Тимерманс заяви: „Температурата на нашата планета се е покачила с над 1 градус в сравнение с прединдустриалната епоха. Това вече е довело до огромни проблеми. Ако позволим температурата да се повиши с повече от 2 градуса, човечеството няма вече да може да контролира околната среда. Ще се стигне до война за вода и храна“.

По думите му, за да се ограничи повишаването на температурата, трябва да се намали изпускането на вредни газове, а за да се случи това, трябва да се промени икономическият модел. Според него това е напълно възможно, защото светът има знанието и технологиите, за да изпълни тази цел.

Тимерманс смята, че България върви в правилната посока относно съдебната реформа и Брюксел ще ни подкрепя в този процес.

 

Румен Радев: Ще защитаваме въглищните централи

"България ще направи всичко възможно, за да защити датата за прекратяване на използването на въглища у нас да бъде 2040 година." Това заяви днес президентът Румен Радев, цитиран от БНР

„Нашите въглищни централи дават нашата автономия и независимост. Ще направим така, че енергийният комплекс „Марица Изток“ не само да се запази, но да се развива като енергийното сърце на България“, каза държавният глава, след като поднесе цветя на Паметника на летеца.

А служебният премиер Стефан Янев, който участва във форума за зеления преход, посочи, че българската икономика е силно енергоемка и зависима от въглищната енергия. Затова преходът към зелена енергия трябва да бъде плавен за регионите и населението. "В своята концепция за зелен преход Европа си поставя много високи цели – това ниво на амбиции надхвърля възможностите и капацитета на България", посочи премиерът. И заяви, че датата 2038 г., която е договорена при преговорите за затваряне на въглищните ни централи, не е окончателна.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата