Медия без
политическа реклама

Борисов се хвали с предългия и скъп ремонт на тунел “Витиня”

Шофьорите вече ще пътуват без тапи и задръствания по магистрала "Хемус" - поне около изборите

Историческият ремонт на "Витиня"  - най-дългия тунел в България, днес най-сетне приключва. 

Ключовото съоръжение от магистрала "Хемус", влезе в дълга реконструкция още през 2016 г. Тогава бе затворена тръбата в едната посока - към Варна, а след ремонтирането й през 2018 г. започна работата по тубата към София. Големите огледи и ремонти по старите тунели на Хемус" започнаха след серия тежки злополуки, вкл. и откъртване на осветително тяло в "Ечемишка", което уби човек в преминаващата кола.  

След пет години тапи и задръствания автомобилите отново ще могат да пътуват нормално през обновения тунел. Премиерът Бойко Борисов не пропусна да се похвали с успеха, като качи снимки и видео във Фейсбук. Случайно или не, голямата реконструкция приключва точно в начвечерието на парламентарните избори.  Формално ремонтът на "Витина" е възложен на държавното предприятие "Автомагистрали". То обаче си има голям "помощник"  - фирмата ГБС му е официален партньор в поддържането на АМ "Хемус".

Със своите 1195 метра  "Витиня" е най-дългият автомобилен тунел в България. Строителството му започва през 1974 г., а в експлоатация влиза през 1984 г.  

 

"Санирането" на тунела гигант, освен че се проточи, излезе твърде скъпо, особено на току-що поправената част -  над 47 млн. лева, цена като за нов тунел. Агенция "Пътна инфраструктура" и изпълнителите няколко пъти обясняваха, че ремонтът е бил изключително труден, защото в конструкцията била открита огромна каверна, която трябвало да бъде запълнена с много материал по сложна технология, за да се елиминира рискът от срутване.

"Всичко започна като обикновен ремонт. Но при почукване на хидравличния чук се отвори огромната каверна и се видя, че корозията е почти е "изяла" вътрешната облицовка, която би трябвало да е поне 60 см, а бяха останали едва 20 см",  разказа пред БиТиВи  проф. Николай Жечев, ръководител на реконструкцията.  През есента на 2020 г. АПИ изпрати съобщение, в което уточни, че при направените изследвания с георадар и геологически сондажи са установени кухини между облицовките на тунела и скалния масив, някои от които "със значителни размери".

На практика по цялото протежение на тунела, построен през 1984 г., е зейнал разлом между скалите и горната част на констукцията. Рухването е било въпрос на време. За запълване на гигантската кухина са инжектирани почти 10 хил. куб метра бетон. Навремето строителите не са направили качествена хидроизолация по цялото протежение на тунела и и водата невидимо е дълбала и компрометирала съоръжението. Поне така твърди шефът на АПИ Георги Терзийски, обяснявайки защо ремонтът се е оказал толкова сложен и скъп. Според експертите стоманената армировка е била в гранично състояние до момента, в който носимоспособността й е щяла да стане нулева и при съвсем дребно въздействие е имало опасност да се свлече цялата скална маса.

 

ДОВЪРШВАНЕ

Всъщност ще има още малко затруднения за шофьорите, защото отново ще се наложи ограничаване на движението (но това ще стане след изборите). Тръбата към Варна пак ще бъде затворена, за да се направят три  напречни връзки с другата тръба - към София. "Допълнението" се налага, защото някой не е догледал, че без напречните връзки "Витиня" не изпълнява изискванията на евродирективата за безопасност на тунелите.  Еврокомисията дори изпрати предупредително писмо до София, че рискува на наруши европравила, което води до наказателна процедура.

В съответствие с европейската директива ще бъдат пробити три напречни галерии - две  пешеходни и една шосейна. В случай на авария в някоя от тръбите, връзките ще се ползват за евакуация на хора и автомобили, за достъп на линейки, пожарни и т. н. Пробивите в тубата в посока София вече са направени, предстои довършването в тръбата за Варна и монтиране на портални врати. 

 

КАКВО НОВО

Тръбата в посока София е с нова облицовка, хидроизолация, отводнителна и дренажна система, асфалтова настилка, система за видеонаблюдение, пожароизвестяване, вентилация, светофарна уредба, осветление и система за светлинно водене, с които се осигуряват по-висока безопасност на пътуването, написа премиерът Бойко Борисов в своя профил във Facebook.

"Витиня" ще е първият в страната с TETRA мрежа - система за предаване на данни и бързо предупреждение. Чрез нея ситуационните центрове на АПИ, МВР, пожарната и др. служби ще могат да си разменят светкавично информация и да реагират при спешни ситуации, обясниха от АПИ.

В съоръжението са монтирани 14 реверсивни вентилатора. Тръбата е с енергоефективно LED осветление, монтирани са 375 осветителни тела.

За усилване на тунела и попълване на кухините между първичната облицовка и скалния масив е инжектиран специален бетонов разтвор през направени за целта 3000 отвора. След това е извършено укрепване на масива и тунелните облицовки, за което са изпълнени анкери с обща дължина около 72 км. Инжектирани с около 600-700 литра циментов разтвор за всеки анкер, съобщават от АПИ.

Изградена е сложна дренажна система, която отвежда водите, задържани от хидроизолацията и предпазва новата облицовка. Изградена е и система за опасни разливи. В резултат от всички дейности тунелът вече е напълно сух и без течове, отбелязват от пътната агенция.

 


 

Ключови думи:

тунел, ремонт

Още по темата