Медия без
политическа реклама

БНБ предлага банкоматите да обменят валута с до 5% отклонение от курса

Никой не регулира как АТМ-устройствата предоставят услугата "теглене на пари от валутна сметка"

31 Авг. 2020

Регулацията за обмяната на валута чрез банкомати да се приравни с тази за обменните бюра, предлага Българската народна банка (БНБ). По този начин ще се ограничи прилагането на неизгодните обменни курсове при теглене на суми от сметка с чужда валута.

Това става ясно от отговор на БНБ на запитване от в."Сега" кой регулира дейността на банкоматите у нас, след като потребители се оплакват в социалните мрежи, че курортите ни са залети от АТМ-устройства, които прибират огромни такси при теглене на пари.

Най-често това са банкомати на Euronet (собственост на американска компания), при които тегленето на пари от сметка в чужда валута се оскъпява с 10-15%, а често потребителите не забелязват неизгодните условия, съобщи преди дни "Медиапул". Дори когато клиентът успее да откаже неизгодния курс - т.нар. Dynamic Currency Conversion, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

Дейността на тези банкомати е законна, но нито една държавна институция не контролира как се изпълнява услугата по теглене на пари в брой. 

"Българската народна банка няма правомощия да регулира и администрира таксите и обменните курсове, прилагани при предоставяне на услуги по теглене на пари в брой чрез терминално устройство АТМ", обясниха за "Сега" от централната банка. 

Оттам уточняват още: Услугите по теглене на пари в брой чрез терминални устройства ATM, ако операторът не извършва други платежни услуги, попадат извън приложното поле на Закона за платежните услуги и платежните системи и на Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар. Законът за платежните услуги и платежните системи, както и Директива (ЕС) 2015/2366 за платежните услуги във вътрешния пазар, съдържат единствено изискване за предоставяне на клиента на предварителна информация за всички такси за теглене и обмяна на валута преди тегленето, както и след получаването на парите в наличност в края на операцията.

От БНБ посочват, че са проверили дейността на Еuronet за спазването на тези информационни изисквания, но не са установени нарушения.

НАП също не може да се намеси в случая с неизгодния курс на банкоматите, защото не ставало въпрос за обмяна на валута в наличност.

От централната банка обаче допълват, че са подкрепили извършването на законодателни промени, с които да се въведе ограничение на прилаганите обменни курсове при обмяна на валута от банкомат, сходни на тези при обмяната на валута в наличност в обменните бюра.

В момента лицата, извършващи дейност като обменно бюро, са задължени да се вписват в специален регистър на НАП. Освен това в наредбата за обменните бюра се посочва, че обменният курс може да се отклонява до 5 % от курса за съответната валута за деня, за която БНБ има котировка.

Законодателната инициатива по отношение на обмяната на валута от банкомати трябва да дойде от Министерството на финансите, но досега, когато е обсъждан този въпрос, БНБ винаги са изказвали позиция, че трябва да се приложат правилата за обменните бюра, обясниха от ведомството.

У нас банкоматите на Euronet освен по морето се срещат и в Банско, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, Русе, показва справка в Google Maps. Доста такива банкомати има и в София. На сайта си компанията изтъква, че оперира една от най-големите независими ATM мрежи в Централна и Източна Европа. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банкомати, Euronet, БНБ

Още по темата