Quantcast
Банкомати в курортите прибират 10-15% такса при теглене | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Банкомати в курортите прибират 10-15% такса при теглене

5 787
Банкомати на Euronet у нас

Курортите ни са залети от банкомати, които прибират огромни такси при теглене, съобщава "Медиапул". Те са обикновено на Euronet и не нарушават законите, но оскъпяват тегленето на пари с 10-15%, най-вече при теглене от валутна сметка, а често потребителите не забелязват неизгодните условия.

Банкоматите Euronet не са ново явление, предупреждения за тях обикалят от няколко години форумите за пътувания. Собственост са на американска компания и превзеха централни места на Балканите и в Източна Европа, като обикновено са разположени на стратегически позиции около туристически забележителности, на летища и пр. Euronet използва собствен, изключително неизгоден курс на превалутиране, разчитайки, че потребителят трудно ще се ориентира каква сума получава в чуждата валута. Дори да успеете да го откажете, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

Във форумите туристи се оплакват, че такива банкомати заливат Хърватия, Крит, Румъния, Полша и т.н. У нас освен по морето се срещат и в Банско, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, Русе, показва справка в Google Maps. Доста такива банкомати има и в София. На сайта си компанията изтъква, че оперира една от най-големите независими ATM мрежи в Централна и Източна Европа. Според "Медиапул" регистрираното у нас дружество се управлява от трима чужди граждани - унгарец, грък и американец.

Тъй като Euronet уведомява предварително потребителя при какви условия ще тегли суми от техен банкомат, то нарушения в случая формално няма. В такъв смисъл са и становищата на БНБ и НАП, цитирани от "Медиапул". Съюзът на собствениците в Слънчев бряг обаче настоява общината да прекрати договорите с подобни некоректни към туристите фирми. По този повод община Несебър твърди, че проверява информациите.

Ключови думи:

банкомати, туристи, измами
12

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

За 6 г. България е открила едва 2 измами по европрограмите

12.09.2020

ТАНЯ ПЕТРОВА

3479 7
Прокуратурата подхвана и банкоматите

04.09.2020

Обновена

5422 8
БНБ предлага банкоматите да обменят валута с до 5% отклонение от курса

31.08.2020

МИЛА КИСЬОВА

3601 13

Коментари

mick

Щом са американци значи само там трябва да обменяме парите. Американските компании никога не крадат - те предлагат най-доброто на пазара.

Flamand

Банкомати на Еуронет съм виждал в много страни, обикновено ги поставят на оживени туристически места, разчитат на балъци. Наистина уведомяват ясно по какъв курс ще извършат превалутирането и какви такси ще вземат и трябва да се съгласиш, за да продължиш. Който не е гледал какво пише или не се е сетил навреме да си изтегли пари, минавайки покрай банка, губи. Да вземеш пари от глупавия, без да го мамиш, може и да е грях, но не чак толкова голям. Не е и незаконно.

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

и не нарушават законите, но оскъпяват тегленето на пари с 10-15%, най-вече при теглене от валутна сметка, а често потребителите не забелязват неизгодните условия.

 

Може да не нарушават формлно закона, но това е измама. Щом разчита на незнание, разсеяност или крайна необходимост, е чистак-бърсак измама.

Shaaban_bin_Robert
снимка на Shaaban_bin_Robert

Викаш нещо като маратонките Adibas и телефоните Panasoanic, a? И после - "Кьорав карти не играе!"

Dani Kirilov
снимка на Dani Kirilov

Между другото, ако банкоматите не ги зарежда банка или лицензирана финансова инситуция, това си е на практика нерегламентирана банкова дейност.

mick

Пак стана като през 90те .. всякакви измислени фирми разчитат на балъци да правят печалба. Това са модерните джебчии. Теглене от банкомат,  трупане на сметки на телефона от седмични абонаменти за по 5-6-10 лева.. ей така с един клик. Интересно как пък не задължиха мобилните оператори да искат пин за такива плащания.. при банково плащане - имаш защита, при плащане през сметките на мобилните оператори не. Предполагам - депутатите са намесени и курпулентни бизнесмени.

mick

Депутати с ВЕЦ-ове източват пък язовирите... източват естествено европомощите.. и бюджета направо супер демокрация си имаме.

Lucius Fer St. Ana

Е, прибират 1000 -1500 лв. на 10 000 лв. теглени, голям праз. Кьорав карти не играе...

Epikur

 

  Вярно, кьорав карти не играе, но пък ако сме коректни, трябва да благодарим на "СЕГА" за предупреждението. Не ми се е налагало да тегля пари от подобен банкомат, но винаги има първи път. Вече съм предупреден и ще внимавам.

Nane vel Vute

Не е луд тоя, дето яде баницата, луд е тоя, дето му я дава.

Hoho Boho

Нищо повече и нищо по-малко от това, че мафията в България си има държава. Новото е, че БНБ потвърди принадлежността си към мафияга, като заяни, че всичко е законно. Машаала, берекет версин. Браво.

Hoho Boho

АМЕРИКАНСКИЯТ ЦЕНТЪР ЗА ФУНДАМЕНТАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ В ПАЛО АЛТО РАЗПРОСТРАНИ НОВО ФУНДАМЕНТАЛНО ОТКРИТИЕ, В КОЕТО СЕ КАЗВА: "В ДОЛИНАТА НА ГЪМНИТЕ БАЛКАНСКИ ПРОСТАЦИ ЩЕ СВЕТНЕ, КОГАТО ИЗГАСНЕ СЛЪНЦЕТО."

Влез или се регистрирай за да коментираш