Медия без
политическа реклама

Банкомати в курортите прибират 10-15% такса при теглене

28 Авг. 2020
Банкомати на Euronet у нас
Банкомати на Euronet у нас

Курортите ни са залети от банкомати, които прибират огромни такси при теглене, съобщава "Медиапул". Те са обикновено на Euronet и не нарушават законите, но оскъпяват тегленето на пари с 10-15%, най-вече при теглене от валутна сметка, а често потребителите не забелязват неизгодните условия.

Банкоматите Euronet не са ново явление, предупреждения за тях обикалят от няколко години форумите за пътувания. Собственост са на американска компания и превзеха централни места на Балканите и в Източна Европа, като обикновено са разположени на стратегически позиции около туристически забележителности, на летища и пр. Euronet използва собствен, изключително неизгоден курс на превалутиране, разчитайки, че потребителят трудно ще се ориентира каква сума получава в чуждата валута. Дори да успеете да го откажете, другият курс се компенсира с по-висока такса за теглене.

Във форумите туристи се оплакват, че такива банкомати заливат Хърватия, Крит, Румъния, Полша и т.н. У нас освен по морето се срещат и в Банско, Велико Търново, Габрово, Пловдив, Сливен, Русе, показва справка в Google Maps. Доста такива банкомати има и в София. На сайта си компанията изтъква, че оперира една от най-големите независими ATM мрежи в Централна и Източна Европа. Според "Медиапул" регистрираното у нас дружество се управлява от трима чужди граждани - унгарец, грък и американец.

Тъй като Euronet уведомява предварително потребителя при какви условия ще тегли суми от техен банкомат, то нарушения в случая формално няма. В такъв смисъл са и становищата на БНБ и НАП, цитирани от "Медиапул". Съюзът на собствениците в Слънчев бряг обаче настоява общината да прекрати договорите с подобни некоректни към туристите фирми. По този повод община Несебър твърди, че проверява информациите.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

банкомати, туристи, измами

Още по темата