Quantcast
Асен Василев се обяви за повишение на таксите от концесии | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Асен Василев се обяви за повишение на таксите от концесии

В бюджетната комисия партиите обсъждаха предложения за по-ниско облагане с ДДС
Обновена
5 308
 Илияна Кирилова

Повишение на концесионните такси, които държавата събира от фирмите, експлоатиращи природни богатства, може да донесе повече приходи за бюджета и да компенсира някои данъчни облекчения за бизнеса. Това лансира служебният финансов министър Асен Василев по време на  публично обсъждане в бюджетната комисия на промени в Закона за ДДС, внесени от депутати от 46-то Народно събрание.

Според Василев в концесионните такси има "резерв, който трябва да бъде използван".

"В момента от добива на всички подземни богатства държавата получава малко над 100 млн. лв. годишно. "Дънди Прешъс" например годишно изнася концентрат с 12 тона злато, което се оценява на 740 млн. долара. В същото време отчислява концесионна годишна такса само от 26 млн. лв.", посочи Василев.

Той съобщи, че е възложил на министъра на енергетиката да преразгледа концесионните възнаграждения за добивните дейности, които са в неговия ресор. Същото е възложил да направи и министъра на туризма за плажовете. "Където нещата може да се променят с наредба, ще го направим. Където има дългосрочни договори, промяната ще зависи от политиката на следващия нормален кабинет и парламент", заяви Василев.

Примерът с концесионните такси служебният финансов министър даде по време дебата как да бъдат компенсирани загубите за бюджета, ако се вдигне прагът за задължителна регистрация по ДДС с цел да се улеснят по-малките фирми. Тази поправка се предлага от почти всички политически групи в парламента, но според сметките на финансовото министерство ще доведе годино до около 400 млн. лв. по-малко приходи от налога.

"Има и друг източник да бъде компенсирана загубата - да се оптимизират разходите за издръжката на администрацията", каза министър Василев. По думите му това ще бъде заложено в бюджета за следващата година.

От "Демократична България" предлагат прагът за регистрация по ДДС да се вдигне до 166 000 лв. В момента всяка фирма, достигнала 50 000 лв. облагаем оборот, трябва задължително да се регистрира по ДДС. Според ДБ това затормозява малките фирми, защото изисква повишена счетоводна отчетност, подаване на декларации всеки месец, водене на дневници, а всичко това означава по-големи счетоводни разходи. Затова и много търговци търсят начини да се задържат под прага, за да избегнат регистрация по ДДС, посочват от ДБ. И предлагат този праг да се завиши до 166 000 лв. (европейската директива за ДДС предвижда от 2025 г. единен праг на облагаем оборот от 85 000 евро).

С почти същите мотиви от ИБГНИ предлагат този праг дори да е по-висок - 200 000 лв. А от ИТН - 165 000 лв. "При галопираща инфлация летвата от 50 000 лв. много бързо се стига. В тази криза искаме да намалим разходите на фирмите и да изсветлим икономиката. Иначе ще продължи практиката един собственик да регистрира по 15-20 фирми с една и съща дейност", обясни Мария Капон от ИБГНИ.

Финансовият министър обяви, че принципно е съгласен да се завиши прагът за регистрация по ДДС, но това е трудно да стане от началото на 2022 г., защото трябва да се получи одобрение от Европейската комисия, а процесът на нотификация отнема осем месец.

Асен Василев обаче твърдо се обяви против исканията на депутатите от различните политически партии за по-ниски ставки на ДДС за редица стоки.

От 20 на 9% да падне ставката за доставка на плодове и зеленчуци предлага "Има такъв народ". Предложението им е по-ниската ставка да действа временно през следващите две години - 2022 и 2023 г., след което за този вид стоки да се въведе по подобие на зърнопроизводителите обратно начисление на данъка. Целта на мярката е да се спрат данъчните измами и нелоялната конкуренция в отрасъла от страна на тези, които в момента укриват данъка, както и да се стимулира родното прозводство на плодове и зеленчуци. Падането на ставката за тези продукти ще коства на хазната 168 млн. лв. годишно.

БСП е за намаляване от 20 на 9% на ДДС на лекарствата. Според левицата тази по-ниска ставка ще намали постъпленията в хазната с 374 млн. лв., но в същото време ще свие разходите на здравната каса за лекарства.

"Изправи се БГ! Ние идваме" предлагат въвеното през миналата година временно намаление на ДДС за книгите на 9% да стане постоянно. Тази мярка се подкрепя от депутати от всички партии. "Това не е антикризисна мярта, това е цивилизационен избор", заяви Мария Капон. Тя посочи добрите световни примери като Великобритания, Ирландия, Норвегия, където книгите са освободени от облагане с ДДС с цел те да станат по-достъпни и да се насърчи образованието и културата.

"Не подкрепяме въвеждане на нови диференцирани ставки ДДС заради по-трудното им администриране. Така ще направим събирането на данъка доста по-сложно и щетите ще са много по-големи от посочените суми", заяви министър Асен Василев. Той припомни, че страните от ЕС вървят към уеднаквяване на данък и до 2030 г. всички диференцирани ставки трябва да бъдат премахнати. 

"Има рискове от постоянната промяна на данъчните ставки", заяви и зам.-директорът на НАП Георги Димов. Това посочи, че след като през лятото на миналата година ДДС за ресторантьорите бе намален на 9%, не е постигнато изсветляване на бранша. "Това не доведе до повишаване на събираемостта от налога в този бранш", заяви Димов.

Начинът да се изсветли даден бранш е в повишения контрол, посочи финансовият министър. Той съобщи, че по всички тържища е изпратил данъчни инспектори и очаква сериозно увеличение на ДДС и преките данъци от тази дейност. "Това го видяхме и в големите данъчни складове за горива, където за юни и юли имаме по 20% ръст на акциза. И това не е заради инфлацията", каза Василев.

Срещу въвеждането на нови диференцирани ставки на ДДС се обявиха и представителите на работодателските организации. От БСК, БТПП, АИКБ и КРИБ са притеснени, че нови данъчни преференции може да доведат до вдигане на други данъци и осигуровки. Бизнесът обаче е съгласен 9%-ната ставка за книгите да остане да действа за постоянно.

Категорично против диференцираните ставки на ДДС се обявиха от "Демократична България". "Това е даване на преференция за определени производители и с право и други ще искат да се възползват. Държавата трябва да има политика за подпомагане на качествената книга, а не да го прави с по-ниска ставка на данък", заяви Георги Ганев. Според него е по-добре ДДС да се намали на 15% за всички стоки, което ще струва над 2.5 млрд. лв. на бюджета, но пък ще увеличи данъчната основа и приходите от оборот.

Мария Капон от ИБГНИ за втори пореден път е вносител на промяна, която цели да се премахне данък уикенд. Става дума за облагането с ДДС на личното ползване на фирмени автомобили, имоти, компютри, телефони и други активи на фирмата. То бе въведено през 2016 г. в опит да се спре порочната практика за лична употреба да се купуват автомобили с фирмена регистрация и по този начин да се пести ДДС. "Това е най-абсурдното облагане по време на тази криза, когато голяма част от хората работят от вкъщи", заяви Мария Капон

Финансовият министър Асен Василев не коментира това предложение. Против премахването на данък уикенд обаче се обявиха от Института на експерт-счетоводителите, защото "всеки личен разход формално би минавал през фирми".

По време на дебата стана ясно, че финансовото министерство е подготвило промени в закона за ДДС и прословутата Наредба 18 за касовите апарати, с които ще се въведа т.нар. софтуерна фискализация - отчитане на търговските обороти без необходимостта от касови апарати и фискални устройства. Това съвпада и с предложенията на ДБ връзката със сървъра на НАП да става от компютъра на търговеца и по-точно от софтуера за управление на продажбите. Това ще спести на бизнеса разходи над 100 млн. лева, показват сметките на ДБ.

Още

И България смята да купува лекарството на Байдън срещу ковид
"ДДС върху книгите е данък върху грамотността"

04.08.2022

239
Падането на цените на бензина и хляба трябва да се случи до събота

05.07.2022

Обновена

1640