Медия без
политическа реклама

Ал. Николов: С танкерите с газ можеше да се направи печеливша сделка

БОЕЦ ще протестира утре пред МС с искане на оставката на служебния енергиен министър

28 Авг. 2022Обновена
Александър Николов, снимка: архив
БГНЕС
Александър Николов, снимка: архив

С отказаните танкери можеше да се направи печеливша сделка за България, а не трябваше те да се изпускат. Това каза в ефира на бТВ бившият енергиен министър Александър Николов. Според него на фона на дефицита на природен газ в Европа, заради поведението на един от доставчиците на пазара, това не е трябвало да се прави. Той смята, че удачният сценарий е бил те да бъдат взети и след това с тях да се правят например суапови сделки, които да дадат възможност за алтернативни доставки за нашата страна. Препродажбата на танкерите, ако наистина няма възможност да бъдат разтоварени, биха донесли финансова полза за държавата.

Той определи мярката на служебното правителство да се откаже от 6 от корабите с американски втечнен газ като най-малкото странно, защото става дума за зимните месеци, когато консумацията на синьото гориво в България е най-висока. По думите му по този начин страната ни е оставена без алтернатива за доставки в най-рисковия период от годината и е липсвало желание да се намерят слотове за разтоварването на корабите.

Николов се учудва как от действията на служебния кабинет излиза, че Европейската комисия и гръцкият премиер Мицотакис не казват истината и увеличаването на капацитета на терминала за втечнен газ в Ревитуса, край Атина не е вече факт. „Със седемте танкера, количествата в хранилището в Чирен и количествата, идващи от Азербайджан, страната бе осигурена с над 80% от нужните количества за зимата. Останалият дял може лесно да се компенсира с мерки за енергийна ефективност и алтернативни горива“, смята той.

Асен Василев и Кирил Петков също заявиха, че служебното правителство не казва истината за сделката със седемте танкера. Петков заяви, че газът от тях е бил с 30 долара по-евтин от средноевропейската цена и е бил осигурен от Еврокомисията. Василев опроверга, че цената през гръцките слотове била висока. Петков каза още, че служебното правителство е било много вяло в опитите си да преговаря с гърците за свободни слотове. Бившият премиер обясни, че неговото правителство не е имало време да довърши сделката с танкерите. Разполагали са само с 2 дни. На 2 август президентът разпусна парламента и назначи служебното правителство.

Междувременно служебното Министерство на енергетиката опроверга Кирил Петков за слотовете. "Във връзка с твърденията на бившия премиер Кирил Петков, че е имало свободни слотове в Гърция, но служебното правителство не е използвало възможността, подчертаваме, че това не отговаря на истината", се посочва в съобщение на Министерството на енергетиката. "Ако беше така, то буди съмнение защо редовното правителство просто не ги е потвърдило. Капацитетът на слотовете в Гърция отдавна е зает от частни компании, които го препродават, но на значително по-високи цени. В тази връзка е странно и друго твърдение на Кирил Петков, а именно, че се е свързал с гръцкия енергиен министър, който по същество няма как да влияе на свободния пазар на слотове. Неуреденият от предишното правителство въпрос със слотовете е видим и от писмо на бившия директор на „Булгаргаз“ до Министерството на енергетиката от 27.07.2022 г. В него се твърди, че слотове за посочените количества не се предлагат на Ревитуса, а цените за капацитет на интерконектора Кулата/Сидирокастро са достигнали четири пъти първоначалната стойност на оператора. ", се казва в опровержението. 

Гражданско движение "БОЕЦ" информира посланиците на приятелски на България държави, че организира протест-блокада на Министерски съвет на 29 август 2022г, от 19:00 часа, съобщи движението.  "БОЕЦ" и непримирими граждани излизат пред Министерски съвет с две искания: "незабавна оставка на енергийния министър Росен Христов, гаранции от служебния кабинет, че няма да подновява доставките и няма да сключва нов договор за доставка на газ с терористите от ГАЗПРОМ, които едностранно и незаконно спряха доставките на газ за България в нарушение на договора и всички международни правни норми."

 

Последвайте ни и в google news бутон

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?