Медия без
политическа реклама

Акциите на "Газпром" се сринаха с 97%

Още западни компании се изтеглят от Русия, Visa и Mastercard блокираха картовите разплащания

02 Март 2022
С банкови карти на Visa и Mastercard вече не може да се плаща в Русия

Акциите на "Газпром" се сринаха с безпрецедентните 97% на Лондонската стокова борса в следствие на наложените санкции на Русия заради нахлуването в Украйна. Днес те се търгуваха за $0.07, което означава пазарна капитализация от само 248 млн. долара. В началото на годината пазарната капитализация на "Газпром" беше 68 млрд. долара.

 

 

Най-голямата руска петролна компания "Роснефт" също пострада, но по-малко - сривът е 67%, а акциите се търгуват за $0.88. Акциите на "Лукойл" се търгуваха за 0.32 долара, което е срив с 97% спрямо началото на годината.

Междувременно ЕС забрани да се продават, доставят или експортират в Русия банкноти, номинирани в евро, както и да се инвестират пари в проекти, финансирани съвместно с Руския фонд за директни инвестиции.

Европейските подразделения на най-голямата руска банка - "Сбербанк", едно по едно фалират. След затварянето на "Сбербанк Европа" в Австрия и на дъщерните й фирми в Хърватска и в Словения, днес стана ясно, че подобна съдба ще имат и подразделенията й в Чехия и в Унгария.

Причината да се стигне до това е масово теглене на депозити и влошаване на ликвидността след военното нахлуване на Русия в Украйна и предприетите санкции спрямо руските банки. Днес европейският Единен съвет за преструктуриране реши днес, че "Сбербанк Европа" не е от критично значение за банковата система на Австрия и съответно няма нужда да бъде преструктурирана, т.е. оздравявана.

Решението означава австрийският финансов регулатор да предприеме необходимите действия по ликвидацията в следващите дни на местното подразделение на руската банка, като вложителите ще могат да получат до 100 хил. евро гарантирани депозити.

Същата съдба очаква и клиентите на дъщерната й банка в Чехия, която не е част от банковия съюз и затова решенията се вземат от местната централна банка. Чешката народна банка (ЧНБ) вече обяви, че преприема стъпки за отнемане на банковия лиценз на Sberbank CZ, a.s. ЧНБ издаде предварителна мярка, с която не позволява на банката да се разпорежда с активи и пасиви, включително отпускане на нови заеми и приемане на депозити.

В Унгария по искане на местната Sberbank Magyarország Zrt. Унгарската централна банка (Magyar Nemzeti Bank) разпореди на кредитната институция да затвори врати за два дни - за 28 февруари и 1 март. Унгарската централна банка прави преглед на състоянието на кредитната институция и очаква становище от органа за преструктуриране на ЕС, съобщи Унгарската централна банка. 

Към 2021 г. Сбербанк има активи в осем държави: Австрия, Германия, Чехия, Босна, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения. Преди военните действия на Русия в Украйна бе обявен план за продажба на част от активите си в Европа в размер 7.3 млрд. евро. Съдбата на този план е неизвестна. Не се засяга единствено швейцарското подразделение на банката.

В същото време западни компании продължават да се изтеглят от Русия заради нападението над Украйна.

Петролният гигант ExxonMobile обяви днес, че прекратява дейността си в Русия. ExxonMobile излиза и от съвместните си дружества с "Роснефт", както и от един от най-големите петролни и газови проекти в Русия „Сахалин 1“. Компанията прекратява всички свои инвестиции в нови проекти в Русия, се казва още в съобщение от централата.

Австрийският петролен концерн OMV окончателно се отказа от участие в два проекта за добив на природен газ в Сибир, съобщи ръководството на компанията. Прекратяват се преговорите с „Газпром“ за закупуването на близо една четвърт от акциите на добивната компания в Сибир. Освен това OMV ще преразгледа и участието си в газопровода „Северен поток 2“, чието лицензиране Германия спря заради руското нападение над Украйна.

Американският производител на самолети Boing също обяви днес, че преустановява доставките на резервни части за руски самолети, както и техническата им поддръжка. Решението на авиационната компания бе взето ден, след като тя замрази тренировъчната си дейност в Москва и затвори офиса си в Киев.

Двата американски гиганти в областта на картовите разплащания - Visa и Mastercard, обявиха, че следват предприетите вече санкции срещу Русия и прекратяват дейността си с руските банки. От вторник вечер те са блокирали своите платежни мрежи за тях, в резултат на което клиентите на тези банки не могат да се разплащат със своите карти. На практика в Русия остават да функционират само картовите системи извън тези на Visa и Mastercard. От двете компании посочват още, че спирайки работа в Русия, се предпазват и от кибератаки, заплахата от които значително била повишена в настоящата среда.

Седем руски банки вече са изключени от международната система за междубанкови преводи SWIFT - ВТБ, Россия и Откритие, както и Новикомбанк, Промсвязбанк, Совкомбанк и ВЕБ. Очаква се списъкът със санкционираните банки да се увеличава, но все още Сбербанк и Газпромбанк не са включени в него, посочва агенция Блумбърг. 

От участие в руски компании и от руски пазар оттегляне обявиха още в първите дни на военните действия концерни като British Petrolium, Daimler, Shell и Apple.

Междувременно руското правителство обяви, че ще наложи ограничения пред чуждестранните инвеститори да изтеглят капиталите си от Русия. Президентът Путин издаде вчера указ, с който забрани износа от Русия на валута над 10 хил. щатски договора.

Руският президент Владимир Путин забрани от 2 март износа от Русия на валута над 10 хил. щатски долара.

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Ще се осъществи ли ротацията във властта?