Quantcast

Медия без
политическа реклама

Абсурдните глоби за винетки на хората в Пролеша не падат, а растат

31 Яну. 2023
ИТС

Вместо да реши проблема с абсурдно натрупаните глоби на хората от Пролеша за липсата на платена винетка държавата е на път да направи обратното. Предложеният и подет в парламента вариант от служебния министър Иван Шишков да се налагат максимум до 3 глоби в годината при някои хора ще доведе до увеличение на санкцията, вместо до намаление. Това стана ясно от разказ на засегнатите пред Нова тв.

Проблемът с хората от Пролеша и неплащаните с години винетки започна след дадени и впоследствие неспазени обещания, че пътят  ще бъде изключен от обхвата на тол системата. Така има хора с натрупани огромни суми за санкции- някой има санкционирани семейства 350 пъти с такса от по 70 лв., които дължат на държавата общо 24 500 лв.

За да се ограничи размера на общата глоба Шишков предложи на година броят на възможните санкции да е максимум 3. При глоба от 300 лв. това означава 900 лв. максимална глоба на година. Предвидено е текстовете да влязат с обратна  сила от 2019 г.

Този вариант обаче при някои семейства ще доведе до увеличаване на санкциите, вместо намаляване. Пред Нова телевизия хора от пролеша обясниха, че в момента имат глоби под този праг, а с новите текстове те ще има се увеличат.
"Имам 17 санкции за 3 години, това са 1200 лв. Сега ще трябва да платя 2700 лева. Това ли е помощта? Да не говорим, че изобщо нямаме вина, защото сме заблудени и измамени от държавни органи. Не трябва да се приемат трите глоби. Не стига, че нямам нарушение, ами трябва и да платя три пъти повече. Неразумно е да се таксуват по 300 лева и няма логика", разказа пред Нова тв Вера Александрова. Според хората от Пролеша в подобна ситуация са и други водачи. Хората били готови да обжалват, възможно е и блокиране на пътища.

Не е ясно дали текстовете могат да бъдат поправени, защото са били разгледани на вчерашната извънредна регионална комисия в НС на второ четене. Тази седмица е последната седмица от работата на парламента, като не е ясно доколко в зала може да се правят съществени корекции на текстовете. С приетия проектозакон се прави опит за отстраняване и на други абсурди около тол системата като поправяне на погрешно подадени данни за автомобила и уведомяване за изтичане на срока на годишните и тримесечните винетки.

Ключови думи:

Пролеша, глоби, винетки

Още по темата