Медия без
политическа реклама

Проф. Минеков: Хора на много високи позиции ще си идат заради Ларгото

05 Юли 2021
Проф. Велислав Минеков
БГНЕС
Проф. Велислав Минеков

"Проектът за Ларгото е свързан с пълно беззаконие и корупция. Ще си отидат хора на много високи позиции", заяви служебният министър на културата проф. Велислав Минеков пред Нова тв.

През уикенда Минеков бе обвинен, че първо е съобщил за нарушенията, а след това се е отказал от тях. Пред Нова тази сутрин обаче той настоя, че никога не е казвал, че проекта е законен. Министърът не оспорвал констатациите на ОЛАФ за нарушенията в реконструкцията на Ларгото, а само размера на паричната санкция.

Проф. Минеков поясни, че се бори за по-малка финансова корекция, тъй като "тези пари ще ги плащат българските данъкоплатци".

Сигналът до ОЛАФ за ремонта на Ларгото бе подаден от ПГ на БСП през 2019 г., след като Елена Йончева извади наяве скандала "Ало, Банов". Впоследствие прокуратурата оневини Боил Банов, но сагата се възроди преди месец, когато новоназначеният министър на културата съобщи, че има секретен доклад за ремонта на Ларгото, според който българската държава трябва да върне 4,5 млн. евро, изчезнали при финансирането на проекта. В злоупотребата били замесени трима министри и един кмет, издаде тогава той.

На 8 юни Минеков заяви на пресконференция в МК, че ще подаде сигнали до европейската прокуратура за злоупотреби с европейски средства, свързани с три проекта - ремонта на Ларгото в София, галерията "Квадрат 500" и реставрацията на крепостта в местността Яйлата.

Само седмица по-късно обаче - на 15 юни, бе изпратено писмо до МРРБ с неговия подпис, в което той отрича твърденията за злоупотреби на Ларгото. В предаването на Сашо Диков тази събота министърът заяви, че е длъжен да пази държавата. „Диков, въпреки пладнешкия грабеж, аз трябва да защитавам държавата! Много е тъжно. Представи си също кого защитавам в този случай?! Представяш ли си в каква ситуация съм?!“, оправда се проф. Минеков. Последваха бурни реакции от страна на граждански организации като БОЕЦ, обръщането на палачинката бе отразено и в медиите.

Наложи се чрез Фейсбук профилите на Министерство на културата и самия Минеков да бъде дообяснено "какво е искал да каже авторът". 

"Министерството на културата...  по никакъв начин не оспорва констатациите на ОЛАФ, а само финансовите корекции, които биха нанесли сериозни загуби на България. В същото време, ако не възразим, аз мога да бъде упрекнат от ПРБ, че не съм защитил държавния интерес и поради това ще връщаме средства. МК държи цялата истина да излезе наяве, но същевременно не може да си позволи изискваните финансови санкции. Това ще бъде пагубно за Министерството и за културата като цяло", се казва в становището. 

Става дума за нещо, което Минеков намекна в пресконференция в Министерството по-рано миналата седмица - че касата на МК е "остъргана" и бюджетът бил напълно изхарчен от неговите предшественици. 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата