Медия без
политическа реклама

Велислава Кръстева: Минеков разпространява долни клевети

Актьорите Деян и Дарин Ангелови запитаха министъра дали се позовава на документи, или на слухове

31 Яну. 2023
Министър Велислав Минеков и зам.-министър Борислава Танева на пресконференцията за отчитане на третия служебен мандат.
Илияна Кирилова
Министър Велислав Минеков и зам.-министър Борислава Танева на пресконференцията за отчитане на третия служебен мандат.

"Доколкото знам, "Инфлуенсър БГ" е пиар фирма. Защо на пиара му е нужна пиар фирма?!" По този начин министърът на културата проф. Велислав Минеков отговори на въпрос на "Сега" има ли доказателства, че Народният театър работи с фирмата на дъщерята на Велислава Кръстева и какви точно дейности извършва тя в театъра. Тези свои твърдения министърът изказа в предаването на bTV "120 минути" в неделя.

"От няколко дни директорът на театъра и самата пиарка не вдигат телефон. Доколкото знам, директорът се е разболял в понеделник…сигурно ще бъде болен още доста време“, каза още Минеков и посъветва журналистите да звънят "на тези заключени телефони до последния момент".

"Това е долна клевета - дъщеря ми никога не е имала и никога няма да има договор с място, в което работя", заяви Велислава Кръстева пред "Сега". "Няма такъв договор, нито е имало намерение да има. А това, че Минеков клевети - ще решим на съответното място по съответния начин", допълни пиарката на НТ "Иван Вазов". 

На пресконференцията за отчитане на резултатите от мандата на служебния министър на културата присъстваха и актьорите от Народния театър Деян и Дарин Ангелови. Като представител на частта от трупата, която се обяви с подписка в подкрепа на директора Васил Василев, първият запита Минеков дали в обвиненията си за свързани с театъра фирми се позовава на документи, или на слухове. 

"Естествено, че аз се позовавам на документи и на проверки", отговори министърът и посочи, че двамата Ангелови са от едната страна, която защитава работодателя си, но от другата страна има още 30 души, напуснали доброволно и впоследствие постъпили на "странни места". "Вашият директор се е заобиколил със съпартийци и то единият съпартиец е главен одитор на театъра, което е малко в повече. Негов съпартиец ще го "проверява", мислите ли, че това е нормално?", атакува министърът.

Велислав Минеков подчерта, че и за двете фирми в евентуален конфликт на интереси, споменати от него в общественото пространство, има документи, но е наложил още една проверка. "Ако ги има, това би било чудесно, да видим каква е тяхната дейност. Ако са изчезнали, това е друго. Ще проверим. Но обикновено не изчезват така подобни данни“, многозначително отбеляза той.

Ангелов впоследствие попита и защо Минеков е тиражирал информация, че актьорите от Народния са се подписвали под натиск в защита на директора. "Такова нещо не съм тиражирал и вие, актьорите, не участвате изобщо в този проблем… Една част стоят на страната на своя работодател, но другата част, с които говоря всеки ден, та дори и вчера, и днес – те се чувстват заплашени, те се чувстват притеснени“, за пореден път изтъкна министър Минеков, като напомни, че "сред тези, другите, има наистина съществени имена – надявам се, че не е нужно да ви ги изброявам". Всъщност на 1 декември министърът бе заявил: "Знам как се прави подписка, организирана от действащ директор – при натиск. Молят хората да подпишат като Дон Корлеоне в "Кръстникът" – така че да няма как да откажат. Тези подписки не ги приемам и ги изхвърлям в кошчето".

Запитан дали знае бройката на щатните актьори в Народния, Минеков обяви, че са 81. Братя Ангелови опонираха, че на пълен работен ден на трудов договор са 58 човека, като 47 от тях са се включили в подписката "за" директора, а 52-ма са онези, които са отправили молба за подкрепа към президента Радев. Без да постигнат съгласие за цифрата, Минеков обобщи: "Дори един човек да е против, ние трябва да го чуем".

 

МАНДАТ КАТО МИННО ПОЛЕ

Министър Минеков определи третия си мандат, изпълнен с "огромно напрежение", като минно поле. Запитан дали пак ще е министър, той заяви, че още не е имал разговор, но е разколебан. "Министър съм временно, гражданин - вечно", обобщи той.

Като своя лична битка министърът посочи измененията и допълненията към Закона за културното наследство, чиито обновен вариант вече е готов и ако бъде приет от следващото Народно събрание, "няма да има повече изгорели покриви, багери, трактори", посягащи на културни паметници. Новият закон ще бъде безпощаден към нарушителите и според него държавата трябва да подпомага собствениците с 30%, а общините с 20% от необходимите за ремонт, реставарация и консервация суми, за да поддържат ценните сгради, съобщи Минеков.

Още по темата