Quantcast

Медия без
политическа реклама

На 96 почина певецът, актьор и активист Хари Белафонте

25 Апр. 2023
ЕПА/БГНЕС
Хари Белафонте

Легендарният певец, актьор и активист Хари Белафонте почина на 96-годишна възраст, съобщава "Ню Йорк таймс". Негов говорител е казал пред американския вестник, че причината за смъртта е хронична сърдечна недостатъчност.

Белафонте придобива световна слава с песни като Day-O (The Banana Boat Song), печели театралната награда "Тони" за актьорска игра и посвещава голяма част от дълги си живот на каузи за правата на чернокожите, срещу бедността, апартейда и СПИН в Африка. Той бе съратник на Мартин Лутър Кинг, подкрепяше леви политически фигури като Фидел Кастро и Уго Чавес и често критикуваше политиката на САЩ, наричайки Джордж У. Буш "най-големия терорист в света".

Роден през 1927 г. в работническо семейство в Харлем, Хари прекарва осем от детските си години в Ямайка, откъдето са родителите му. Той се връща в Ню Йорк за гимназията, но страда от дислексия и отпада в горните класове. На 17 се записва във флота на САЩ. 

След края на войната работи като портиер, но копнее да стане актьор, след като гледа пиеси в Американския негърски театър - заедно със своя връстник Сидни Поатие. Започва уроци по актьорско майсторство, които го срещат със "съученици" като Марлон Брандо и Уолтър Матау, а междувременно се препитава с пеене по клубовете в Ню Йорк. 

Дебютният му албум излиза през 1954 г. и съдържа традиционни фолк песни. Вторият, Belafonte, оглавява класациите на "Билборд" през 1956 г., но бързо е засенчен от следващея - Calypso, вдъхновен от ямайското наследство на музиканта. Това е първият албум изобщо в САЩ, продал над 1 милион копия. Част от него е и най-прочутата до днес песен на Хари Белафонте. 

Harry Belafonte - Day-O, excerpt from "Harry Belafonte in Concert (Japan, 1960)". Recorded live at Sankei Hall, Tokyo, 18 July 1960. This song was first feat...

В кариерата си Белафонте издава общо 30 албума, сътрудничи си със звезди от всички краища на света като Нана Мускури, Лина Хорн и Мириам Макеба. Има две награди "Грами", както и почетна за цялостен принос. Първият запис на Боб Дилън като начинаещ инструменталист - на хармоника, е за албума на Хари от 1962 г. Midnight Special.

Снима се в над 20 филма, като и в края на живота си продължава да се появява епизодично на екрана - през 2018 г. игра в "Черен в клана" на Спайк Лий. 

Женил се е три пъти - за Маргьорит Бърд, Джули Робинсън (бракът с която продължава 47 години), и с Памела Франк. Има четири деца от първите си два брака. 

Ключови думи:

Хари Белафонте, кончина