Медия без
политическа реклама

Минеков праща на прокуратурата реставрацията на паметника на Левски

Министърът на културата уволни дисциплинарно директорката на Националния филмов център

17 Юни 2021Обновена
Преместване на паметника на Царя Освободител. Снимка: БГНЕС
Преместване на паметника на Царя Освободител. Снимка: БГНЕС

Служебният министър на културата проф. Велислав Минеков ще поиска прокурорска проверка на извършени в разрез с правилата реставрации на обекти от национално значение. Към прокуратурата поема документацията за извършените ремонтни дейности по паметника Левски през 2014 г. и реставрацията на лъвовете на Лъвов мост при изграждането на новото кръстовище. Минеков настоява държавното обвинение да провери и реставрацията на паметника на Царя Освободител, както и на килията в подземието към Националната галерия, където се предполага, че е бил държан Левски. Минеков отказа да съобщи сумите, които са платени по тези дейности с аргумента, че не оценява Левски в пари. "Целият съм в жалби, няма да успея да разгледам всичките", допълни културният министър. 

„Извършени са две посегателства върху Левски в името на усвояването на средства. През 2013 година е обявено, че започва реставрация на паметника на Левски. Но вместо реставрация, Столична община е извършила ремонт. Повикани си зидари, тенекиджии и прочие общи работници да се докоснат до светинята. Ремонтирани са дреболии, метални елементи на канделабрите, но няма никаква реставрация. Има само препоръка на комисията да се направи цялостна консервация и реставрация, което не се е случило“, съобщи Минеков. Според него още по-скандални са действията около реставрацията на паметника на Царя Освободител през 2012 г. Минеков сигнализира за случая още тогава, като обяви, че краката на коня са прерязани вандалски с ъглошлайф. В разрез с правилата е извършвана и реставрацията на паметника в леярната в село Требич, твърди Минеков. Има съмнения и за силно раздути разходи - за проекта са предвидени 1,2 млн. лв. „Противно на всякаква логика реставрацията е възложена на Камарата на строителите в България. Какво общо имат строителите с реставрацията“, попита Минеков. Едва през ноември – три месеца след отрязването на краката на коня, се появява проект на консервационно-реставрационни работи, обяви Минеков.

Според него правилата са погазени грубо и при реставрацията на килията в подземието към Националната галерия, където се предполага, че е държан Левски, както и при реставрацията на лъвовете на Лъвов мост при изграждането на новото кръстовище. „Спомням си една от акциите по реставриране на лъвовете – със стомамени четки и ъглошлайф. Това е все едно аз да съм стоматолог и да тръгна към устата ви с длето и чук“, даде пример Минеков. Безумно според него е изпълнен и проектът за реставрация на килията, в която се смята, че е държан Левски. „Оригиналната настилка е заменена с баняджийски плочки. Средновековният път е залят с бетон“, даде пример Минеков. 

 

ДИСЦИПЛИНАРНО

Веднага след брифинга Министерство на културата съобщи, че със заповед на министъра е дисциплинарно уволнена изпълнителната директорка на ИА "Национален филмов център" Жана Караиванова. Причините са системно неизпълнение на служебните задължения и финансови нарушения, констатирани в одитен доклад от май т.г.

Бившата актриса Жана Караиванова беше назначена на поста с конкурс през октомври 2017 г., след като години наред длъжността бе изпълнявана от и.д. шефове. НФЦ е органът, който отговаря за разпределение на бюджетните средства за българско кино.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата