Quantcast

Медия без
политическа реклама

Лорийн отново спечели "Евровизия"

Две българки излязоха във финала, но за Чехия и Полша

14 Май 2023

Представителката на Швеция Лорийн спечели за втори път конкурса "Евровизия", който тази година се проведе в британския град Ливърпул. Тя получи за силното си изпълнение на парчето Tattoo общо 583 точки. Лорийн беше класирана на първо място както при гласуването на националните журита, от които получи 340 точки, така и от зрителите при гласуването им по страни, от които получи 243 точки. Това е общо седма победа за Швеция в "Евровизия" - 49 години след като "АББА" спечели с песента Waterloo. На второ място с общ резултат остана Финландия с 526 точки, а на трето място се класира Израел с 362.

Истинското име на певицата е Лорийн Зайнеб Нора Талхау. Тя е родена в Стокхолм през 1983 г. в семейство на имигранти от мароканско-берберски произход. Кариерата си започва през 2004 г., когато печели четвърто място на шведски риалити формат, наречен "Идол". Следва кариера на певица и телевизионна водеща. Като певица пее в стилове поп, индипоп и индирок, електропоп и др.

През 2012 г. Лорийн спечели "Евровизия" с песента Euphoria. Единственият друг изпълнител, който е постигал това, е представителят на Ирландия Джони Логан - през 1980 г. и 1987 г.

Тази година България не участва официално в "Евровизия". Но все пак две българки излязоха на сцената в Ливърпул във финала тази вечер. Едната бе част от групата "Весна", която представя Чехия, а другата пя под флага на Полша. В крайна сметка Чехия се класира на 10 място, а Полша - на 19-о. 

Танита Янкова е част от групата "Весна" и дори рапира на български език в песента My Sister's Crown, с която Чехия се състезава на конкурса.

"Дай ръка, не се страхувай.
С другите сестри поплувай.
В морето ни нямаме място за тези омрази.
Пази, пази.
Не тъгувай.
Хоп троп момите не са нон-стоп на разположение.
Ти просто, че сме сестри до край, знай!"

Песента на "Весна" е на четири езика - другите са чешки, украински и английски. Три от певиците в групата са родени в Чехия, по една е от България, Словакия и Русия.

"Весна" е сформирана преди шест години и има издадени два албума, в които съчетава елементи на модерния поп и  традиционния фолклор. Танита Янкова е дъщеря на ямболския художник Тодор Янков, майка й също е българка. Макар да е родена и израсла в Прага и да говори родния си език с лек акцент, тя самата се определя като български музикант и композитор.

VOTE FOR US TO GET US TO EUROVISION: https://linktr.ee/vesnamusicOfficial Video for “My sister’s crown” by Vesna. Listen to & Download “My sister’s crown” ou...

В навечерието на финала се оказа, че българска следа има и в полското участие на "Евровизия". Певицата Бланка, която представя Полша във финала, също е с баща българин. Тя е от смесен брак, родена е в Шчечин от майка полякиня. Внучка е на скиора и спортен педагог проф. Иван Стайков, автор на над 70 книги, учебници, програми, статии, участвал в Зимните олимпийски игри в Осло през 1952 г. 

Бланка Стайков сама композира песните си, издава своя първи сингъл Strong Enough едва 13-годишна. Тя се изявява и като модел, какъвто е и брат й Оливър Стайков - "Мистър Свят 2019".

Изборът на нейната песен Solo в полската селекция през февруари е съпроводен със скандал и освиркване. Бланка остава втора във вота на публиката, но журито гласува единодушно за нея. В Полша се разпространяват петиции срещу победителката, които събират над 87 000 гласа, но в крайна сметка 23-годишната Бланка е в Ливърпул, за да представи страната. 

Subscribe and 🔔 to Eurovision 👉 https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1Blanka (@blikeblanka656) will represent Poland at the Eurovision ...

 

Финалът се излъчи от 22 часа българско време в стрийминг канала на "Евровизия". БНТ не предаваше конкурса тази година.

Subscribe and 🔔 to Eurovision 👉 https://www.youtube.com/user/eurovision?sub_confirmation=1🗳 Vote: https://www.esc.vote/ The Grand Final of the Eurovision ...