Медия без
политическа реклама

Френска режисьорка спечели "Златна палма" в Кан

28 Май 2023
ЕПА/БГНЕС
Жюстин Трие

Рекордният брой жени, които се състезаваха за най-престижната награда на фестивала в Кан, закономерно доведе до дамски триумф на заключителната вечер. Френската режисьорка Жюстин Трие получи снощи "Златна палма" за филма си "Анатомия на едно падение". Трие предизвика политически скандал във Франция, след като използва речта си при награждаването да отправи остри критики към френското правителство.

Трие обвини от трибуната, че "неолибералното правителство подкрепя комерсиализацията на културата, която разрушава френската културна уникалност". Без това културно наследство, нямаше да ме има днес, заяви тя. Режисьорката критикува френския президент Еманюел Макрон за пенсионната реформа и за репресиите срещу продължителните протести срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране.

Френският министър на културата Рима Абдул Малак веднага реагира с думите, че е щастлива да види най-голямата награда на фестивала в ръцете на френска режисьорка, но е била "поразена" от речта на Трие. "Този филм нямаше да види бял свят без нашия френски модел на финансиране на киното, който позволява уникално за света разнообразие. Да не забравяме това", коментира Малак в "Туитър".

"Златната палма" бе връчена на Трие от Джейн Фонда. "За пръв път бях тук през 1963 г. - каза Фонда от сцената. - Фестивалът тогава беше по-малък. В режисьорската категория нямаше жени и на никого това не му изглеждаше странно. Изминахме дълъг път, но имаме още много да вървим". Седем жени режисьори се състезават с филми тази година - исторически момент, но един ден това ще е съвсем нормално, допълни тя.

Трие е едва третата жена в историята на Кан, печелила "Златна палма". Първата е новозеландката Джейн Кемпиън с "Пианото" през 1993 г. (споделена с китайския режисьор Чън Кайгъ за "Сбогом, моя наложнице"), а втората - французойката Жулиа Дюкурно през 2021 г. със спорния "Титан", изпълнен със секс и насилие.

Голямата награда (Гран При) отиде при британския режисьор Джонатън Глейзър за "Зона на интерес", адаптация на роман от починалия преди десетина дни писател Мартин Еймис, която бе предварително сочена като фаворит за "палмата". Наградата за актьор получи японската легенда Коджи Якушо за ролята си на чистач на тоалетни в новия филм на Вим Вердерс "Перфектни дни". Най-добра актриса е Мерве Диздар, която изпълнява главната роля в "Сухи треви" на турския режисьор Нури Билге Джейлан. Джейлан вече е печелил "Златна палма", но Диздар е първата турска актриса в историята на фестивала, удостоена с високото отличие.

Специалната награда на журито получи финландецът Аки Каурисмаки за "Паднали листа". Наградата за режисура бе присъдена на Тран Ан Хунг за филма "Pot-au-Feu".

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?