Quantcast

Медия без
политическа реклама

АСП обясни кой има право на 1512 лв. помощ при бедствие

Собственици на отнесени в морето автомобили се оплакаха, че не могат да ги дерегистрират без табелите

08 Септ. 2023
БГНЕС

С еднократната социална помощ при природно бедствие се подпомагат семейства, чието законно построено и основно жилище е пострадало, което нарушава обичайния им начин на живот, обясни Агенцията за социално подпомагане. От 1 юни тази година максималният размер на тази помощ е до три пъти линията на бедност или до 1512 лева. От обяснението се вижда, че помощта ще се изплаща само на хората, които живеят в Царево, Кости и другите потопени от наводнението населени места.

Помощта се отпуска със заповед на директора на съответната дирекция „Социално подпомагане“ по подадено заявление-декларация и след извършена социална анкета в дома на засегнатите семейства по настоящ адрес.

Целта на помощта е да подкрепи хората, които поради здравни, възрастови, социални и други, независещи от тях причини, не могат сами чрез труда или доходите си от притежавано имущество, да покрият разходите си за основни жизнени потребности и да си осигурят нужните храна, вода, лекарства, облекло. С получените средства семействата могат да направят извънредни ремонти на домовете, които обитават постоянно, за да си осигурят нормални условия за живот.

Отпуснатите средства се изплащат по банков път или чрез "Български пощи" в зависимост от предпочитания от хората начин. До този момент се знае, че 50 семейства са потърсили помощ. 11 са подадените молби за държавна помощ до 1512 лв. Очаква се парите да бъдат изплатени до края на този месец.

Собствениците на отнесени автомобили в морето обаче може да имат проблем със застраховките и помощите за тях, стана ясно от репортаж на Нова телевизия. Пострадали разказват, че не могат да докажат, че колата им я няма, защото местните власти искат задължително да видят автомобила, за да го отпишат от регистрите. „Няма шанс да получа документ, че тази вода е вътре в морето.  Искат да им дам регистрационен номер или да им предам самата кола”, твърди жена. По информация на NOVA е много вероятно през следващите няколко дни водолази да влязат в залива на Царево, за да свалят регистрационните табели на потъналите коли. Така собствениците им ще могат да ги дерегистрират. Възможно е да се изчака успокояване на морето и тогава със специализирана техника да бъдат извадени всички автомобили.

Междувременно от "Лев инс" съобщиха, че дружеството удължава срока за завеждане на щети по общо и автомобилно застраховане на 30 дни за клиентите, засегнати от наводненията. Към момента компанията има регистрирани 16 щети на МПС със застраховка Каско, повечето от които са напълно наводнени. „Тези които имат по-малки щети, веднага ги пренасочваме към сервизи за отремонтирането им", каза изпълнителният директор Валентин Илиев и допълни, че напълно наводнените автомобили ще бъдат обявени като тотални щети. За тотална щета считат случаи, в които стойността на обезщетението надвишава 70% от застрахователната сума, описана в полицата. Случаите на Кражба / грабеж на цялото МПС също се считат за тотална щета, обяснява той.

Още по темата