Медия без
политическа реклама

Затворниците в България са намалели двойно за 10 години

Броят на надзирателите обаче расте, сочат данните на Министерството на правосъдието

Илияна Кирилова

За 10 години затворниците в България са намалели двойно. Това сочат данните на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието, предоставени на "Сега". 

В затворите и арестите в България към 10 октомври има общо 6496 лишени от свобода и лица, задържани по реда на НПК, т. е. в очакване на присъда. От МП не дават подробности за това за какви престъпления лежат затворниците. От числата обаче се вижда, че те са намалели два пъти от 2012 г. Тогава в страната има рекордно много затворници и задържани - 12 560 души.

"Намаляването на броя на лишените от свобода се дължи на условни присъди и пробация, намалява броят на ефективните присъди", коментира неотдавна ресорният зам.-правосъден министър Мария Павлова. Според данните на НСИ за 2021 г. с ефективна осъдителна присъда са приключили делата на 9837 души, което е 34% от общия брой на обвиняемите. Условно осъдени са 14 284 лица (49,4%).

От друга страна броят на надзирателите се е увеличавал през годините, като например през 2015 г. те са били 2641, а през 2021 г. са 3137, допълват от ГДИН. И обясняват, че съотношението лишени от свобода и задържани лица спрямо надзиратели в България е под средното за страните от Европейския съюз, тоест имаме повече надзиратели спрямо лишени от свобода, съпоставяйки се с европейските стандарти.

В момента текат срещи на ръководството на МП със синдикатите на надзирателите, които готвят протест за 25 октомври с различни искания, сред които и за работния им график, както и за защита от агресията от страна на затворниците, корупцията, кадрова политика, условия на труд, политика по доходите, подготовка и обучение, техническо обезпечаване и т.н.

 

НОВ ЗАТВОР

"България отчаяно се нуждае от нов затвор от години и по него можем да се възползваме от десетки милиони по линия на Норвежкия финансов механизъм", каза Крум Зарков, когато встъпваше в длъжност като служебен правосъден министър през лятото. Той подреди работата по проекта сред приоритетите си и припомни, че последната обществена поръчка за изграждането на нов затвор се провали и сега предстои да се коригират някои от параметрите на проекта, тъй като цените на много от материалите са се повишили.

 

престъпници с ефективни присъди "лишаване от свобода" не са задържани и приведени в затворите на страната. Това сочат данните в доклада за дейността на прокуратурата за 2021 г. Броят им остава непроменен от 2020 г.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата