Медия без
политическа реклама

481 осъдени на затвор престъпници се разхождат на свобода

Броят им за 2021 г. остава същият като година по-рано

Най-много са избягалите от софийския апелативен район - 206 души
БНР
Най-много са избягалите от софийския апелативен район - 206 души

481 престъпници с ефективни присъди "лишаване от свобода" не са задържани и приведени в затворите на страната. Това сочат данните в доклада за дейността на прокуратурата за 2021 г. Броят им остава непроменен от 2020 г., когато на свобода са 482-ма, осъдени да лежат в затвора, но е по-малък спрямо 2019 г. (541 души), успокоява прокуратурата.

В доклада се сочи, че това са 3,2% от реално приведените в изпълнение присъди. За изпълнението на наказанията отговаря прокуратурата, като осъдените се издирват от Главна дирекция "Охрана" към правосъдното министерство и МВР. В доклада на прокуратурата се казва, че "сред основните причини за неизпълнение на тези съдебни актове е укриването на осъдените лица в страната и в чужбина, което затруднява издирвателната дейност и установяването на тяхното местонахождение". Разпределени по апелативни райони, най-много са избягалите от софийския - 206, следват пловдивският район със 102-ма. Велико Търново, Варна и Бургас имат съответно 84, 53 и 30. Военната прокуратура е "изтървала" един осъден, а спецпрокуратурата - петима.

В доклада на прокуратурата няма данни за какво са осъдени укриващите се престъпници. Преди време обаче проучване на "Сега" установи, че сред тях има много убийци, изнасилвачи, хора с присъди за грабежи и други тежки престъпления. Някои от престъпниците се укриват и по 20 години. Има изчезнали, чиито присъди са постигнати със споразумение - т.е. те са се явили в съда, за да одобри сделката им с прокуратурата и след това са избягали под носа й.

Покрай дупнишките рекетьори братя Галеви преди години темата с изчезващите престъпници влезе и в доклада на Брюксел и ЕК препоръча да се запълнят празнините. Още през 2015 г. бяха направени промените в НПК, които регламентират, че когато забраната за напускане на страната е потвърдена или наложена в съдебното производство след постановяване на присъда, на подсъдимия могат да се отнемат документите за самоличност и му се издават заместващи документи. Уредбата как да става това обаче се прие едва миналата година и е в сила от август 2021 г. Правилникът за личните документи вече гласи, че подсъдимите, които имат наложена от съд забрана за напускане на страната, ще получават временна лична карта, а оригиналната ще остава на съхранение в МВР. 

За изпълнението на наказанията има давност, точно както и за наказателното преследване. Абсолютната давност да изпълнение на присъдата доживотен затвор е 30 години. За наказания над 10 години срокът е 22 години и половина. За присъди от 3 до 10 г. абсолютната давност е 15 години. Ако става дума за лишаване от свобода под три години, тогава давността е 7 години и половина.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата