Медия без
политическа реклама

Зарков: При тези реалности се налага да работим с Гешев

Осигуряване на сграда за прокурорите на Кьовеши в България, Шенген и процедурата за нов затвор са сред приоритетите на МП

09 Авг. 2022
Крум Зарков представи екипа и приоритетите си. Той запазва двама от заместник-министрите на предшественичката си Надежда Йорданова - Емил Дечев (вдясно на снимката) и Юлия Ковачева. В министерството като заместник на Зарков се връща следователката Мария Павлова.
Булфото
Крум Зарков представи екипа и приоритетите си. Той запазва двама от заместник-министрите на предшественичката си Надежда Йорданова - Емил Дечев (вдясно на снимката) и Юлия Ковачева. В министерството като заместник на Зарков се връща следователката Мария Павлова.

"Иван Гешев ще е главен прокурор, докато аз съм министър. Това не зависи от мен. Не зависи от него кой е министър на правосъдието." Това каза днес служебният правосъден министър Крум Зарков в отговор на въпрос как ще работи с главния прокурор, за чието уволнение настояваха трима негови предшественици в МП - служебните министри от миналата година Янаки Стоилов и Иван Демерджиев, както и Надежда Йорданова, която беше министър в кабинета на Кирил Петков. Зарков допълни, че "в тези рамки има неща, които трябва да се свършат във Висшия съдебен съвет и с главния прокурор. Така че работим в реалностите, в които се намираме".

От думите на Зарков се разбра още, че ако в МП постъпи информация срещу главния прокурор, тя ще бъде обработена и ще се вземе решения спрямо нея. Зарков подчерта, че амбицията е да се работи по закон, без нищо да бъде укривано и преиначавано. От предишни изявления на Надежда Йорданова е ставало ясно, че в МП има сигнали срещу Гешев, които не са влезли в двете искания за уволненията му, които Висшият съдебен съвет отхвърли преди месец.

"Има процедура, друг е въпросът доколко е ефективна", коментира още Зарков. И допълни, че стои зад думите си, казвани за Гешев. Като депутат той не пестеше критики за него.

Зарков изреди 5 приоритета на министерството, които са "реалистични, необходими и трябва да се изпълнят сега".

Първият е да се работи по законите, за които България е поела ангажимент във връзка с плана за възстановяване. Дори и да няма работещ парламент, МП ще ги подготви, за да не се отразят политическите сътресения върху получаването на втория транш от 700 млн. евро.

Вторият приоритет е да се работи по предоставянето на сграда и администрация на европейските делегирани прокурори, както изискват промените в Закона за съдебната власт, които влизат в сила днес. Кабинетът трябва да предостави сграда на прокурорите на Лаура Кьовеши в България.

Третият приоритет е новият затвор. "Следващите седмици е крайно наложително да се направи следващата крачка за реализирането на проекта за нов затвор. Би било грехота да се изпусна възможността за финансиране по Норвежкия механизъм", посочи Зарков. И допълни, че в края на месеца МП има среща в Норвегия по тези въпроси и там сме длъжни да представим действията и сроковете, за да не загубим тези средства.

Създаване на съвет за криминологични изследвания към МП беше посочено като четвърти приоритет. "България е единствената страна в ЕС, в която няма такъв", каза Зарков. "Ефективното противодействие на престъпността е невъзможно без анализ на корените й. Трябва да създадем място, където научно да бъде подобряван наказателния закон. Всеки забавен ден се измерва с жертви", обясни той.

Темата "Шенген" е петият приоритет на МП. "В обществото темата затихна през последните години. А това е въпрос от голямо значение за всеки и за интеграцията на България в ЕС", посочи служебният министър. През есента предстои проверка на техническата готовност за присъединяване на България към Шенген.
 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата